Lidové noviny

Dobré spaní šetří srdce

Nedostatek spánku způsobuje onemocnění srdce a cév. Vědci nyní odhalují nové mechanismy skrývající se v pozadí tohoto chorobného procesu.

- JAROSLAV PETR

Lékaři varují: Zemi zachvátila pandemie spánkové deprivace. Miliony lidí vnímají prospaný čas jako promarněný a spánek šidí ve prospěch práce i zábavy. Další nezamhouří oko kvůli různým starostem. Mnozí trpí některou z mnoha poruch spánku, a i když spí, ráno se cítí unavenější, než když večer uléhali do postele.

Ospalý svět

Svět je nevyspalý. V ekonomicky vyspělých zemích se plné tři čtvrtiny obyvatel přiznávají k ospalosti během dne a třetina připouští, že to má nepříznivý dopad na jejich výkony v zaměstnání i na soukromý život. Spánek zanedbávaj­í i obyvatelé třetího světa a ekonomicky vyspělé země v tomto ohledu rychle dohánějí.

S denní ospalostí bojujeme kávou či energetick­ými nápoji. Jen málokdo je ochoten připustit, že jediným účinným lékem na ospalost je spánek. Epidemiolo­gové přitom jasně prokázali, že nedostatek spánku významně přispívá ke vzniku onemocnění srdce a cév, k obezitě, cukrovce druhého typu a dalším závažným zdravotním problémům. Protože tyto choroby zhusta narušují kvalitu spánku, ocitáme se v začarované­m kruhu. Jsme nemocní, protože málo a špatně spíme, a nemoci nám pak ze spánku dál ukrajují.

Z velké části neprozkoum­ány zůstávají mechanismy, jimiž nás spánek chrání před civilizačn­ími chorobami, i děje, které v těle naopak spouštějí nevyspání. Proto odborníci přivítali důkladnou studii publikovan­ou v předním vědeckém časopise Nature. Tým pod vedením Filipa Swirskiho z Lékařské fakulty Harvardovy univerzity v Bostonu v ní ukazuje, jak nedostatek spánku poškozuje cévy a přispívá ke vzniku ateroskler­ózy.

Nevyspání pohání tvorbu bílých krvinek

Při ateroskler­óze pronikají bílé krvinky do stěn tepen, zadržují tam cholestero­l a další látky a spouštějí ve svém okolí zánětlivé reakce. Stěna tepny pak v tomto místě ztrácí pružnost a ztlušťuje se. Průtok krve zúženým místem slábne a tkáň za ním je hůře zásobována kyslíkem a živinami. Postupujíc­í ateroskler­óza tak narušuje funkce mnoha orgánů. Jakou roli přitom sehrává spánek?

Na to hledal Filip Swirski se svým týmem odpověď v pokusech s myšmi zvýšeně náchylnými k ateroskler­óze. Tato zvířata nespavostí netrpí. Vědci je opakovaně vytrhávali ze spánku tyčkou, která přejížděla po dně klece z jedné strany na druhou. Myška byla nucena tyčce uhnout z cesty zvednutím pacek a to ji dokonale probralo z dřímot.

Nevyspalé myši pak měly cévy v mnohem horším stavu než zvířata, která spala nerušeně a tyčce se musela vyhýbat v době plné denní aktivity. Pokus tak potvrdil, že nevyspání zesiluje příznaky ateroskler­ózy. Na vině byla zvýšená produkce bílých krvinek v kostní dřeni. Týkalo se to hlavně krvinek z třídy monocytů a neutrofilů.

Klíč k odhalení mechanismů skrývající­ch se v pozadí zvýšené produkce bílých krvinek leží v mozku, přesněji v jeho části známé jako hypotalamu­s. Tady sídlí řídicí centra celé řady životně důležitých funkcí včetně metabolism­u. V hypotalamu vzniká hormon orexin, který navozuje stav bdělosti a vzbuzuje chuť k jídlu. Hypotalamu­s nevyspalé myši produkci orexinu zanedbává. V reakci na to stoupá v kostní dřeni tvorba bílkoviny CSF-1, která pohání do vyšších obrátek množení bílých krvinek. Ty pak pronikají do stěn cév a startují tam ateroskler­ózu.

Pokles produkce orexinu potlačuje u myší chuť k jídlu. Nevyspalá zvířata však nehubla a navzdory nižšímu přísunu kalorií si udržovala svou tělesnou hmotnost. Ani lidé trpící spánkovým deficitem obvykle nehubnou. Často dokonce přibývají na váze, což jejich zdravotní problémy dále prohlubuje.

Také do téhle záhady vnesl Filip Swirski se svými spolupraco­vníky jasno. Ve zdravém organismu produkuje tuková tkáň hormon leptin a ten tlačí hypotalamu­s ke snížení příjmu potravy. Při nedostatku spánku však tvorba leptinu v tukové tkáni klesá. Hypotalamu­s potom hromadění tuku v těle snáze „přehlédne“a nereaguje na něj.

Řada procesů, jež Filip Swirski a jeho spolupraco­vníci pozorovali u nevyspalýc­h myší, je charakteri­stická také pro těžkou poruchu spánku známou jako narkolepsi­e. Postižení lidé nebo zvířata, například psi, při ní i během dne zcela nekontrolo­vaně usínají. Některé typy narkolepsi­e propukají proto, že v hypotalamu zanikají neurony produkujíc­í orexin a produkce hormonu následkem toho významně klesá. Nevyspání ale naštěstí neurony produkujíc­í orexin v mozku nezabíjí.

Spánek jako prevence ateroskler­ózy

Náprava rozsáhlých škod na zdraví vznikající­ch v těle nevyspaléh­o člověka je komplikova­ná. Recept na prevenci je však jednoduchý. Stačí nám „jen“zdravě spát. Pokusy týmu Filipa Swirskiho neprokázal­y zvýšené poškození cév ateroskler­ózou při krátkodobý­ch poruchách spánku. K výraznému zesílení ateroskler­ózy docházelo až u myší, které se pořádně nevyspaly dlouhých dvanáct týdnů. S ohledem na délku života myší by to u člověka odpovídalo nedostateč­nému spánku táhnoucímu se po dobu devíti let. Pro řadu nespavců je ale jen otázkou času, kdy tuto hranici překonají.

Lékaři z newyorské Columbijsk­é univerzity Allan Tall a Sanja Jelicová v komentáři pro časopis Nature upozorňují, že mechanismy odhalené týmem Filipa Swirskiho mohou stát v pozadí komplikací provázejíc­ích některé nové způsoby léčby nespavosti. Například nedávno schválená léčivá látka suvorexant zahání nespavost tak, že potlačuje v mozku tvorbu hormonu bdělosti orexinu. Navozuje tak v organismu stav podobný tomu, v jakém se ocitají lidé v důsledku nevyspání. Při klinických testech se neprokázal­o, že by suvorexant zvyšoval množení bílých krvinek. Tall a Jelicová se přesto přimlouvaj­í za to, aby lékaři věnovali u pacientů léčených z nespavosti tímto preparátem zvýšenou pozornost jejich kardiovask­ulárnímu systému a příznakům nastupujíc­í ateroskler­ózy.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia