Lidové noviny

MATEMATIKA 5. TŘÍDA

-

Utekl vám začátek seriálu? Předplatné si můžete objednat na tel. 225 555 533 nebo na internetov­é stránce www.lidovenovi­ny.cz/prijimacky. V ceně předplatné­ho je i přístup do digitálníh­o archivu Lidových novin, o žádný díl tak nepřijdete.

Vdnešním díle se zaměříme na slovní úlohy, jejichž obsahem je společná práce a pohyb.

Společná práce

Úlohy o společné práci obvykle popisují určitý počet osob či strojů, které dělají stejnou práci různě dlouho. Naším úkolem je zjistit, jak dlouho bude daná práce trvat, pokud budou pracovat všichni společně, nebo pokud se například některá z osob či některý stroj přidá až později. Je zřejmé, že čím více osob, tím kratší dobu práce trvá. Naopak čím méně osob, tím déle práce trvá. V úlohách na společnou práci použijeme nepřímou úměru. Všichni tři dohromady vyrobí botník za 5 hodin.

Úlohy na společnou práci bývají pro některé studenty složité (nebo příliš abstraktní), protože v zadání takové úlohy skoro nikdy není napsáno, jak je kýžený celek velký (tj. jak je dlouhý plot, který se natírá, nebo jak je velké pole, které kombajny sekají). Přitom na konkrétní velikosti celku nezáleží a příklad vyjde vždy stejně, ať je velikost celku jakákoliv.

Pokud se Vám předchozí způsob počítání nelíbí, mám pro Vás ještě jeden. Prostě si velikost celku zvolte libovolně (chytře, ať se vám pak snadno dělí). Ukážeme si to znovu na předchozí úloze. Otec, syn a děda vyrábějí botník. Můžeme si velikost botníku (například délku) vymyslet.

 ??  ?? 30 lekcí a cvičení pro žáky 5. a 9. tříd
30 lekcí a cvičení pro žáky 5. a 9. tříd

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia