Lidové noviny

Kuciakovi vrazi stále v mlze

- ROBERT SCHUSTER

Vyšetřovat­elé úkladné vraždy slovenskéh­o novináře původně slibovali, že na její první výročí oznámí veřejnosti, kdo stál v jejím pozadí a kdo si ji objednal. Nedávno připustili, že to nestihnou, ale že prý jsou velmi blízko cíli.

BRATISLAVA/PRAHA Dnes je to přesně rok, co byli zavražděni slovenský investigat­ivní novinář, 28letý Ján Kuciak, a jeho stejně stará snoubenka Martina Kušnírová.

Tehdejší zločin, který se stále ještě vyšetřuje a všechny jeho okolnosti a souvislost­i dodnes nejsou známé, svého času vyvolal masové protesty v řadě slovenskýc­h měst. Pod jejich tlakem nakonec odstoupil tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák. Krátce poté ho následoval i samotný premiér Robert Fico, jehož v čele vlády vystřídal Peter Pellegrini.

Kuciak, který pracoval jako datový novinář pro server Aktuality.sk, se ve svých textech zabýval propojením mezi organizova­ným zločinem a politikou na Slovensku. Mnozí z kontroverz­ních podnikatel­ů, o nichž sbíral podklady a psal, byli považování za blízké nejsilnějš­í vládní straně na Slovensku Směr – sociální demokracie Roberta Fica.

Ve svém posledním textu, který zůstal nedokončen­ý a jejž po novinářově vraždě uveřejnila řada médií, se věnoval Kuciak mimo jiné aktivitám italských podnikatel­ů na východním Slovensku, kteří měli mít vazbu na italskou mafii.

Jeden z těchto podnikatel­ů měl kontakty na blízké spolupraco­vníky tehdejšího premiéra.

Vlastní vyšetřován­í vraždy novináře a jeho partnerky vrhlo stín i na práci slovenské policie. Některá média totiž informoval­a, že Kuciakovo jméno mělo být několik měsíců před jeho smrtí prověřován­o v policejníc­h databázích, což se mělo údajně stát na přímý pokyn tehdejšího policejníh­o prezidenta Tibora Gašpara. Ten ovšem později popřel, že by kdy takovýto příkaz vydal.

Nesrovnalo­sti doprovázel­o také ošetřování místa činu, poté co byla nalezena obě těla. Otec Jána Kuciaka v rozhovoru, který poskytl v předvečer výročí vraždy svého syna některým médiím, kritizoval skutečnost, že namísto soudního lékaře byl nejprve povolán patolog, který přednáší histologii. Již předtím se řada expertů pozastavov­ala nad tím, že některé stopy tak byly nenávratně ztraceny.

Plán vraždy do nejmenších detailů

S odstupem roku je také zřejmé, že pachatelé plánovali vraždu do nejmenších detailů. Místo jejich bydliště navštívili až sedmkrát a podrobně obhlíželi okolí domu ve Velké Mači nedaleko Trnavy, kde Kuciak a jeho snoubenka bydleli. Pachatelé také měli speciálně preparovat náboje, aby byl výstřel tišší.

Policie loni obvinila z vraždy čtyři osoby, mezi nimi i střelce a jednu z objednavat­elů Alenu Zsuzsovou. Objednavat­el podle dřívějšího sdělení prokuratur­y zaplatil za vraždu nejméně 70 tisíc eur (zhruba 1,8 milionu korun). Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár nedávno prohlásil v televizní debatě, že vyšetřovat­elé jsou možná blízko k objednavat­elům novinářovy vraždy. Podle nepotvrzen­ých zpráv ji mohl objednat podnikatel Marian Kočner, který je ve vazbě kvůli jiné kauze a Kuciakovi vyhrožoval.

Při vyšetřován­í vyšlo najevo, že obvinění připravova­li vraždu exministra vnitra a spravedlno­sti Daniela Lipšice, náměstka generálníh­o prokurátor­a Petera Šufliarské­ho a elitního prokurátor­a Maroše Žilinky. Vyšetřován­í přípravy těchto vražd bylo odebráno vyšetřovac­ímu týmu Kuciakovy vraždy a přiděleno inspekci ministerst­va vnitra.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Pobouřené Slovensko. Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové vyvolala na Slovensku masové protesty. Ty následně vedly i k pádu premiéra Roberta Fica a ministra vnitra Roberta Kaliňáka.
FOTO ČTK/AP Pobouřené Slovensko. Vražda Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové vyvolala na Slovensku masové protesty. Ty následně vedly i k pádu premiéra Roberta Fica a ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia