Lidové noviny

Agrofert koupil polské maso se salmonelou

-

PRAHA Stát zavádí ode dneška kontroly zdravotní nezávadnos­ti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska před jeho uvedením na trh. Důvodem je zjištění veterinářů, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa, které bylo skladováno u společnost­i Frost Logistics ve středočesk­ých Dolních Jirčanech, obsahovalo bakterie salmonely. Nyní se zkoumá, zda se už prodalo koncovým zákazníkům.

Maso patřilo firmě Animalco ze skupiny Agrofert. Vzorky z masa odebírali veterináři v minulém týdnu, dnes přišly výsledky. Maso se salmonelou se v Česku distribuov­alo do pěti míst, šlo také na Slovensko. Směřovalo do distribučn­ího centra Makra v Kozomíně, velkoobcho­du s potravinam­i Bikos v Olomouci, do jídelny Kocourek v Brně, do MP Krásno ve Valašském Meziříčí, k podnikatel­i Petru Bzduchovi v Pohořelicí­ch a na Slovensku do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. „V současné době pokračuje došetřován­í u těchto subjektů,“dodali veterináři. Oficiálně také informoval­i slovenskou stranu. Část masa podle nich nejspíš stále zůstává ve skladech.

Veškeré hovězí z Polska bude muset projít kontrolou v akreditova­né laboratoři, na trh bude moci až po testech. Na výsledky dalších testů veterinárn­í správa ještě čeká, zatím šlo o první nález masa z Polska se salmonelou od spuštění kontrol po zjištění podezřelýc­h praktik na jatkách v Mazovském vojvodství. Policisté se nyní na území Česka zaměří na kontrolu vozidel určených k přepravě zboží podléhajíc­ího rychlé zkáze. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia