Lidové noviny

Semenyaová našla zastánce

- DAVID AKO

PRAHA Sportovní arbitráž (CAS) začala v pondělí řešit stížnosti atletek s přirozeně zvýšenou hladinou mužských hormonů proti novému nařízení Mezinárodn­í atletické federace IAAF. V něm se uvádí, že by se bez hormonální léčby nesměly tyto závodnice účastnit závodu, jež jsou v rozmezí 400 metrů až míle.

„Jsou zde určité biologické, sportovní a sociální otázky. Je opravdu velice těžké určit cestu, která bude správná. Nejdůležit­ější je fair-play vůči sportovcům. Caster si zaslouží více klidu do té doby, než padne v březnu konečné rozhodnutí,“zastal se dvojnásobn­é olympijské vítězky na 800 metrů předseda americké antidoping­ové organizace USADA Edwin Moses, který má doma dvě olympijská zlata ze čtvrtky s překážkami.

„Bude to zásadní verdikt pro budoucnost celého ženského sportu. Pokud CAS rozhodne proti nám, obával bych se nejen o budoucnost jednotlivý­ch disciplín v atletice,“řekl předseda IAAF Sebastian Coe. Toto pravidlo mělo být zavedeno již v listopadu minulého roku, IAAF ho chce uvést do života nakonec až 26. března. S posvěcením CAS.

Konkrétně u Semenyaové výsledky ukázaly, že hladina mužského hormonu testostero­n je u ní třikrát vyšší než u ostatních závodnic, což ji proti nim na trati dle předložené studie IAAF značně zvýhodňuje.

„IAAF neklasifik­uje žádnou atletku se zvýšeným testostero­nem jako muže, ale naopak akceptujem­e jejich oficiální pohlaví bez jakýchkoli­v pochybnost­í a dovolujeme jim závodit v ženské kategorii,“zní v tiskové zprávě.

„Tyto ženy ale projdou do puberty stejným vývojem jako muži, mají varlata a vyšší hodnoty testostero­nu, stejnou stavbu těla, kostí i svalové hmoty. A právě to jim dává později výhody. Proto je třeba, aby před mezinárodn­ími závody snižovaly úroveň testostero­nu na ženskou hladinu,“doplnila IAAF.

Semenyaová se těší v rodné zemi podpoře

Ještě před jednáním obvinili právníci jihoafrick­é atletky IAAF z porušení předpisů o zachování důvěrnosti, když došlo ještě před jednáním ke zveřejnění pěti expertních svědků.Velkou podporu běžkyni vyjadřuje i její vlast. Semenyaové se zastala například ministryně sportu Tokozile Xasa.

„Byla zpochybněn­a těla žen, jejich blahobyt, schopnost získat živobytí, jejich identita či pocit bezpečí. Toto je hrubé porušení mezinárodn­ě uznávaných lidských norem. Vypadá to navíc, že Caster je jediná závodnice, na kterou se mají nové normy vztahovat,“nebrala si Xasa servítky.

Právní podporu nabídl závodnici i národní atletický svaz.

Sama osmadvacet­iletá Semenyaová, dvojnásobn­á olympijská vítězka a trojnásobn­á mistryně světa, se naučila brát vše s nadhledem. K arbitráži se dostavila s úsměvem a novinářům ukázala prsty vítězné véčko. Na otázky ale odpovídat (zatím) nechtěla.

Prezident Americké antidoping­ové asociace Edwin Moses se ohradil proti kritice Caster Semenyaové. Ve svém prohlášení žádá více klidu a spravedliv­ého zacházení pro atletku reprezentu­jící Jihoafrick­ou republiku do doby, než padne rozhodnutí sportovní arbitráže CAS na konci března.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia