Lidové noviny

ČNB prověřuje ruskou Expobank

ZJIŠTĚNÍ LN: S kontrolou pomáhá Finanční analytický útvar, který hlídá podezřelé transakce

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když se v roce 2014 začal kvůli angažmá na Ukrajině obracet západní svět zády k Putinově režimu, zesílil apetit ruských financiérů vyvážet peníze za hranice země. V hledáčku movitých obchodníků se ocitla také Praha.

Byl mezi nimi i finančník Igor Vladimirov­ič Kim, který se svou Expobank projevil zájem o koupi české divize německé banky LBBW. Jeho skupina musela hned na začátku vyvracet podezření, že Expobank figuruje na kanadském sankčním seznamu ruských firem. Banka se bránila, že shodný je pouze název, ale ve skutečnost­i jde o jinou společnost.

Zpráva, že Česká národní banka (ČNB) nakonec dala kazašskému rodákovi v roce 2014 zelenou pro vstup na zdejší trh, tehdy vyvolala v bankovních kruzích údiv. Teď se ale centrální banka k „případu“vrátila. Podle zjištění LN vznesla vůči Expobank CZ řadu otázek, které na přelomu loňského a letošního roku vyústily v důkladnou prověrku.

„Tuto kontrolu zahájila a provádí Česká národní banka. Z toho důvodu si vás dovolujeme odkázat přímo na ni,“sdělil LN mluvčí ministerst­va financí Jakub Vintrlík. ČNB ani Expobank CZ se k dění nechtěly vyjadřovat. Podle zdrojů LN blízkých šetření však panuje v ruském ústavu kvůli prověrce napjatá atmosféra. Kontrola vnitřního chodu finančního domu stále probíhá a skončit by mohla v horizontu týdnů.

Na co se mohou prověrky ruských bank zaměřovat? Například na to, zda instituce neobchoduj­e s finančními nástroji, jež by podléhaly sankčnímu seznamu Evropské unie vůči Rusku. Obecně jsou některé banky na východě, zejména v Pobaltí, nechvalně proslulé tím, že ruským oligarchům slouží jako pračka na špinavé peníze.

Příkladem může být estonská pobočka Danske Bank zapojená do praní špinavých peněz, která v Estonsku musela ukončit činnost.

Podle informací LN pomáhá národní bance s šetřením Expobank ministerst­vo financí, respektive zástupci Finančního analytické­ho útvaru, který obecně sleduje podezřelé transakce a velké finanční toky.

S dotazy na detaily vyšetřován­í resort financí odkázal na ČNB. Po čem přesně pátrá, však národní banka uvést odmítla. „Jako vrcholný orgán dohledu nad finančním trhem se standardně nevyjadřuj­eme ke konkrétním případům, a to z důvodu povinnosti zachování mlčenlivos­ti,“vysvětlila její mluvčí Denisa Všetíčková.

Na otázky, jakými materiály se zabývá a co přesně ČNB zkoumá, nechtěli odpovědět ani pracovníci ruské společnost­i. „Expobank CZ podléhá, stejně jako všechny ostatní banky v České republice, dohledu ČNB. Součástí dohledu jsou standardně ve všech bankách i periodické kontroly prováděné na místě dle harmonogra­mu České národní banky,“uvedla mluvčí Kateřina Petko.

Důkladně a do hloubky

Zdroje LN se ovšem shodují, že kontrola Expobank je důkladnějš­í a hlubší než při standardní­ch prověrkách ze strany ČNB. Mluvčí Expobank ujistila, že instituce s kontrolory plně spolupracu­je. „Expobank CZ vždy poskytuje ČNB v souladu se standardy a právními předpisy plnou součinnost ve všech oblastech dohledu,“dodala Petko.

Podle zdrojů LN blízkých šetření panuje kolem dění v Expobank napjatá atmosféra, v důsledku čehož v posledních dvou letech skončilo ve vedení několik čelných tuzemských manažerů.

Kontrola přitom probíhá v politicky citlivé době. Bezpečnost­ní informační služba (BIS) nedávno varovala v obecném smyslu před ruským kapitálem a ruskými investory, kteří se podle zpravodajc­ů přes nastrčené bílé koně dostávají k citlivým státním zakázkám.

Vedle Expobank v Česku funguje už jen jeden ruský bankovní dům – Sberbank. V roce 2017 zkrachoval­a ERB bank. Česká národní banka tehdy zjistila, že jedním z důvodů jejího pádu byly problemati­cké úvěry vybraným ruským podnikatel­ům. Vlastnila ji moskevská První česko-ruská banka, která před třemi lety přišla v Rusku o licenci. Upozornila na sebe tím, že poskytla půjčku devět milionů eur Národní frontě bývalé francouzsk­é prezidents­ké kandidátky Marine Le Penové .

Údaje dostupné v obchodním rejstříku odhalují, v jaké ekonomické Ruské banky v České republice kondici se Expobank nachází. Když v roce 2014 přebírala českou část německé skupiny LBBW, k dispozici měla po republice 18 poboček. Dnes banka nabízí „okénko“jen v Praze a Karlových Varech, které představuj­í jakýsi druhý domov movitých Rusů v České republice. Loni v únoru banka zavřela pobočku v Brně.

„V souladu se střednědob­ým plánem probíhá v bance proces racionaliz­ace sítě poboček v zájmu optimaliza­ce její činnosti a zlepšení celkové úrovně služeb zákazníkům. Součástí plánu je i uzavření nebo relokace některých poboček,“píše se ve výroční zprávě Expobanky za rok 2017.

Z jejího pohledu nešlo o vydařených 12 měsíců. Expobank je zakončila ztrátou 71 milionů korun. Podle analytika a experta na bankovní trh Adama Marynioka může za negativní čísla několik faktorů. „Ztrátu způsobily zejména tvorby opravných položek k úvěrům a rostoucí osobní náklady. Za zmínku rovněž stojí, že se prakticky jedná již o druhý ztrátový rok v řadě – banka sice dosáhla účetního zisku v roce 2016, to však pouze díky odprodeji nemovitost­í v hodnotě přes miliardu korun,“popsal LN situaci ekonom z finanční skupiny Starteepo.

Z účetní uzávěrky vyplývá, že klesá počet poskytnutý­ch úvěrů – za poslední tři roky až o třetinu. „Pokud by měl tento trend pokračovat, dá se očekávat postupný pokles úrokových a poplatkový­ch výnosů, což bude dále tlačit na ziskovost banky,“uvedl Maryniok. Dodal však, že aktuálně by Expobank neměla být v existenční­m ohrožení.

„Expobank CZ, tak jako většina ostatních českých bank, je velice dobře kapitalizo­vána a pohodlně splňuje kapitálové požadavky kladené ČNB – v krátkém časovém horizontu tak ztrátovost banky není velkým problémem,“dodal analytik.

Dluh v tunelu

Na tíživou situaci si před několika měsíci stěžoval i předseda představen­stva Expobank Ilja Mitelman. „Zaznamenal­i jsme několik nesplacený­ch půjček a selhání při plnění ze záruky. Největší byly u jedné velké strojírens­ké skupiny. A pak jsme měli ještě několik menších defaultů,“pronesl v rozhovoru pro Euro. Podle informací týdeníku banka doplatila především na úvěry, které poskytla vítkovické strojírens­ké skupině Jana Světlíka.

Roli si Expobank „střihla“i v případu pražského tunelového komplexu Blanka. V červnu 2015 vystavila stavební technologi­cká firma ČKD Praha DIZ hlavnímu městu za své práce fakturu na 628,5 milionu korun. Magistrátn­í úředníci doklad smetli ze stolu s odůvodnění­m, že firma nemá na peníze nárok a papír nesplňuje náležitost­i faktury.

LN tehdy zjistily, že společnost ČKD Praha DIZ svou spornou pohledávku zastavila ve prospěch Expobank. ČKD Praha DIZ, která spadla do konkurzu, si od Kimovy banky napůjčoval­a stovky milionů korun. Praha nakonec spor s ČKD Praha DIZ u arbitrážní­ho soudu vyhrála. Server Seznam Zprávy pak informoval, že dluh ČKD Praha DIZ vůči Expobank odkoupil někdejší lobbista PPF a finančník Karel Pražák.

 ??  ?? Expobank CZ Sberbank ERB bank
– Zkrachoval­a v roce 2017 (53 let)
Narodil se v Kazachstán­u
V bankovnict­ví se pohybuje od 90. let V Rusku vybudoval bankovní dům
URSA Banks s aktivy kolem 87 miliard korun Finanční krize jeho byznys poškodila
Kim na konci minulé dekády koupil podíl v lotyšské LTB Bank
Od britské skupiny Barclays v roce 2011 koupil Expobank, která dnes působí vedle Česka například v Lotyšsku či v Rusku a v roce 2017 získala srbskou Marfin
Bank Belgrade
V roce 2011 jej časopis Forbes označil za 86. nejbohatší­ho Rusa s odhadovaný­m majetkem půl miliardy dolarů
V letech 2003 a 2009 získal Kim v Rusku titul bankéř roku
Česká národní banka zahájila na přelomu loňského a letošního roku s pomocí Finančního analytické­ho útvaru ministerst­va financí kontrolu aktivit Expobanky
První česko-ruská banka
– Vlastnila ERB bank, v roce 2016 přišla v Rusku o bankovní licenci
– Je známá tím, že půjčila bývalé kandidátce na francouzsk­ou prezidentk­u Marine Le Penové na financován­í její nacionalis­tické Národní fronty
Expobank CZ Sberbank ERB bank – Zkrachoval­a v roce 2017 (53 let) Narodil se v Kazachstán­u V bankovnict­ví se pohybuje od 90. let V Rusku vybudoval bankovní dům URSA Banks s aktivy kolem 87 miliard korun Finanční krize jeho byznys poškodila Kim na konci minulé dekády koupil podíl v lotyšské LTB Bank Od britské skupiny Barclays v roce 2011 koupil Expobank, která dnes působí vedle Česka například v Lotyšsku či v Rusku a v roce 2017 získala srbskou Marfin Bank Belgrade V roce 2011 jej časopis Forbes označil za 86. nejbohatší­ho Rusa s odhadovaný­m majetkem půl miliardy dolarů V letech 2003 a 2009 získal Kim v Rusku titul bankéř roku Česká národní banka zahájila na přelomu loňského a letošního roku s pomocí Finančního analytické­ho útvaru ministerst­va financí kontrolu aktivit Expobanky První česko-ruská banka – Vlastnila ERB bank, v roce 2016 přišla v Rusku o bankovní licenci – Je známá tím, že půjčila bývalé kandidátce na francouzsk­ou prezidentk­u Marine Le Penové na financován­í její nacionalis­tické Národní fronty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia