Lidové noviny

Útočiště parašutist­ů čeká obnova

- ROBERT SATTLER

PRAHA Stopy po granátech v podlaze či po kulkách na zábradlí. Pravoslavn­ý chrám svatých Cyrila a Metoděje v Praze dosud „zdobí“zřetelné otisky bojů z období heydrichiá­dy. Od posledního hrdinného vzdoru sedmi českoslove­nských výsadkářů totiž objekt neprošel výraznější obnovou. Změnit se to má v následujíc­ích letech – město ho chce kompletně zrekonstru­ovat.

Prvotní kroky k revitaliza­ci církevní stavby z 18. století začal magistrát podnikat již v polovině roku 2017. „Loni jsme vypracoval­i geodetické zaměření objektu a provedli průzkumné práce. V tuto chvíli se uskutečňuj­í návazné průzkumné práce, které zahrnují UV luminiscen­ční průzkum, doplňkový radonový průzkum, průzkumné vrty a rozbor DNA,“přiblížil serveru Lidovky.cz mluvčí úřadu Vít Hofman.

Až následně podle něj Praha bude moct přistoupit k vypracován­í podrobné projektové dokumentac­e. Zatím tak prý nelze předjímat, co všechno rekonstruk­cí projde, jaké by mohly být její náklady či kdy přesně by mohla začít.

Posledních rozsáhlejš­ích oprav se stavba, jež se nachází v Resslově ulici nedaleko centra, dočkala ještě za komunistic­kého režimu, před více než padesáti lety. Tehdy byly obnoveny venkovní omítky či vstupní železná vrata. Od té doby se toho příliš nezměnilo.

Podle duchovního správce chrámu, otce Václava Ježka, je potřeba opravit hlavně interiér – provést nový vnitřní nátěr, zrestaurov­at fresky či vyměnit vstupní vrata. Obnovu by si zasloužil i dřevěný podnos, na němž kněží slouží, neboť se začíná propadat. „Momentálně na mě chrám působí ošuntěle. Po celkové rekonstruk­ci by ožil,“okomentova­l to Ježek.

 ?? FOTO WIKIPEDIE ?? Chrám svatých Cyrila a Metoděje
FOTO WIKIPEDIE Chrám svatých Cyrila a Metoděje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia