Lidové noviny

Záhadný otvor může skrývat relikvii

- ROBERT SATTLER

Místo, kde před 77 lety hrdinně zahynulo sedm českoslove­nských výsadkářů, dostane nový vzhled. Duchovní správce chrámu svatých Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici Václav Ježek tento krok vítá, podle něj si církevní stavba obnovu zaslouží.

LN Co vše je třeba zrekonstru­ovat?

Co se týká vnitřku, chrám jednoznačn­ě potřebuje nový nátěr, který se dělal naposledy v 90. letech. Restaurova­t by se měly fresky, protože není známo, do jaké míry je narušena jejich struktura. Přemýšlet by se také mělo o osvětlení chrámu. Lustr, který máme, není původní. Dříve tu musel být velký lustr, jenž z neznámého důvodu zmizel. Rekonstruk­ci, nebo alespoň vyčistit, by potřeboval také ikonostas, tedy malby vedle oltáře.

Výměnu by si zasloužil i dřevěný podnos, na němž kněží slouží. Je nevyhovují­cí, začíná se propadat. Já s tím ale zatím nemohu nic dělat, neboť nejprve musí historik posoudit, zdali je tato podlaha z doby bojů v chrámu, či z pozdějších let. Pokud by šlo o novodobou věc, která nemá souvislost s heydrichiá­dou, bylo by dobré pořídit jinou podlahu z masivnější­ho dřeva.

LN V jakém stavu je exteriér objektu?

Venkovní omítka žádné větší opravy nepotřebuj­e, maximálně opravit praskliny. Nějaké klempířské práce jsou na střeše. Esteticky upravit by se mohlo nádvoří, aby podlaží působilo více koncepčně. Navrhoval jsem také udělat tam ještě jeden památník se zvonem. Momentálně totiž nemůžeme používat zvonici, je nefunkční. Všiml jsem si rovněž, že problémy začínají dělat vrata, z nichž pomalu odpadávají kusy železa. A řešit by se mohlo také okénko do krypty. Udělat něco, aby se zakonzervo­valy díry po výstřelech. Kámen postupem času zvětrává, za pár let tak budou díry více poškozeny.

LN V uplynulých dvou letech proběhlo v chrámu několik průzkumů a měření. Co ukázaly?

Jeden archeologi­cký průzkum ukázal na záhadný otvor, prohlubeň pod oltářní částí. Nikde jsem se o ní přitom nedočetl. Napsal jsem dopis magistrátu a trvám na tom, aby se při rekonstruk­ci udělal komplexní archeologi­cký průzkum. Jako historik si myslím, že by bylo naprosto šílené ho neudělat, protože chrám je důležitý i z hlediska novodobých dějin. Mohlo by se odkrýt ještě něco dalšího. Už když se kolem chrámu dělala kanalizace, tak jsem náhodně objevil díru, která se jevila jako prohlubeň z místa, kde se parašutist­é snažili dostat ven z chrámu. Průzkum by mohl přinést zajímavé informace, které by dokreslily historii.

LN Jak si představit vámi zmiňovaný otvor?

Nachází se pod dřevěnou podlahou, která je pod oltářní částí. Když se podlaha sundá, neměl by být problém se do něj dostat.

LN Co se v něm ukrývá?

Nikdo momentálně neví, co tam je. Může jít o prostor, kde se ukládaly relikvie či předměty souvisejíc­í s obřadem. Každý chrám – ať už římskokato­lický, nebo pravoslavn­ý – měl tendenci nechávat pod oltářem prostor právě pro tyto věci. Mohou tam být ostatky světce nebo historická kapsule, nádoba, v níž jsou informace z doby, kdy se chrám stavěl. Může to být malá místnůstka, která byla navázána na kryptu. Nebo tam také nemusí být nic.

LN Je možné, aby chrám ukrýval nějaký poklad či historické cennosti?

Historické cennosti ani tak ne. Chrám je z 18. století, což je poměrně novodobá stavba. Pokud tu bylo něco z dřívějšího období, tak to stavitelé, kteří budovali tento chrám, již odnesli. Museli na to narazit, protože dělali nové základy. Každopádně stojí za to objekt prozkoumat. Určitě by to osvětlilo historii chrámu.

LN Na kolik korun by celková rekonstruk­ce chrámu podle vás mohla vyjít?

Netroufnu si říci, odhad nemám. Myslím ale, že by to nemuselo stát velké peníze. Není to strašná investice. Asi nejdražší by bylo postavit lešení v chrámu, vymalovat jej zevnitř a zrestaurov­at fresky.

LN Je církev připravena finančně se podílet na opravách?

Samozřejmě. Církve už některé věci dělá. Začali jsme restaurova­t oblečení, které protagonis­té událostí z dob heydrichiá­dy měli na sobě. Časem a vlivem různých podmínek totiž začalo chátrat. A to je investice kolem 200 tisíc korun. Církev by byla připravena zaplatit třeba nový dřevěný podnos nebo další věci, které by se jí týkaly, jako například obrazy, předměty. Nechceme vše nechat pouze na magistrátu a čekat, že to udělají.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A ČTK ?? Chrám sv. Cyrila a Metoděje. Pravoslavn­ý chrám vznikl ve 30. letech 18. století jako barokní římskokato­lický kostel sv. Karla Boromejské­ho; jeho jméno nesl do roku 1783. V září 1935 byl slavnostně zasvěcen bratrům ze Soluně a stal se sídlem pravoslavn­ého biskupa. Za nacistické okupace se stal dějištěm hrdinného odporu sedmi českoslove­nských parašutist­ů, kteří se podíleli na atentátu na Heydricha. Výsadkáři využili chrám jako úkryt. Po odhalení čelili v červnu 1942 několik hodin přesile gestapa. Všichni nakonec přišli o život. Při rekonstruk­ci chrámu v pražské Resslově ulici by se podle jeho duchovního správce Václava Ježka (na horním snímku) měl udělat archeologi­cký průzkum, který by měl mimo jiné odhalit, co skrývá nově objevený prostor pod dřevěnou podlahou v oltářní části.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA A ČTK Chrám sv. Cyrila a Metoděje. Pravoslavn­ý chrám vznikl ve 30. letech 18. století jako barokní římskokato­lický kostel sv. Karla Boromejské­ho; jeho jméno nesl do roku 1783. V září 1935 byl slavnostně zasvěcen bratrům ze Soluně a stal se sídlem pravoslavn­ého biskupa. Za nacistické okupace se stal dějištěm hrdinného odporu sedmi českoslove­nských parašutist­ů, kteří se podíleli na atentátu na Heydricha. Výsadkáři využili chrám jako úkryt. Po odhalení čelili v červnu 1942 několik hodin přesile gestapa. Všichni nakonec přišli o život. Při rekonstruk­ci chrámu v pražské Resslově ulici by se podle jeho duchovního správce Václava Ježka (na horním snímku) měl udělat archeologi­cký průzkum, který by měl mimo jiné odhalit, co skrývá nově objevený prostor pod dřevěnou podlahou v oltářní části.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia