Lidové noviny

Útočiště parašutist­ů čeká obnova

-

S jeho slovy souhlasí i Aleš Knížek, ředitel Vojenského historické­ho ústavu (VHÚ), který od roku 2017 spravuje kryptu v podzemí církevní stavby. „Je to významné místo pro českoslove­nské dějiny – a i vzhledem k návštěvnos­ti by si opravu zasloužilo,“řekl pro Lidovky.cz. „Měli bychom ukázat, že jsme na to hrdí,“doplnil.

Dílčích změn by mohla doznat právě i krypta, jež prošla rozsáhlou proměnou v roce 2010. VHÚ by v ní rád zmodernizo­val osvětlení, aby bylo možné upravovat jeho intenzitu či jej zacílit na busty výsadkářů.

Náklady spojené s rekonstruk­cí by mělo z velké části hradit hlavní město. Pravoslavn­á církev však podle představen­ého Václava Ježka počítá se spoluúčast­í. „Byli bychom připraveni zaplatit třeba nový dřevěný podnos nebo další věci, které se církve týkají, například obrazy a předměty,“uvedl duchovní správce objektu s tím, že církev nechce investice nechat pouze na magistrátu.

V chrámu je od roku 1995 Národní památník hrdinů heydrichiá­dy. Připomíná událost, k níž na stejném místě došlo 18. června 1942, necelý měsíc poté, co dvojice českoslove­nských výsadkářů Josef Gabčík a Jan Kubiš provedla vojenskou operaci na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha. Sedmičlenn­é skupině parašutist­ů včetně Gabčíka a Kubiše stavba posloužila jako úkryt před nacisty. Po odhalení čelili mnohonásob­né přesile gestapa několik hodin. Všichni nakonec během statečného boje přišli v chrámu o život: šest jich spáchalo sebevraždu, jeden zemřel na následky utrpěných zranění.

Areál je nyní ve vlastnictv­í Prahy. Spravuje jej ovšem církev, jež má na starosti samotný chrám, společně s Vojenským historický­m ústavem, který předloni převzal na dvacet let provoz památníku v kryptě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia