Lidové noviny

Akademici vyrážejí z Karolina do terénu

- MARTIN RYCHLÍK ÚSTÍ NAD LABEM

Při pohledu na mapu, kterou připravili geografové z Univerzity Karlovy (UK), se svírá hrdlo. V pohraničí jsou celé oblasti, kde počet obyvatel v exekuci překračuje patnáct procent!

Právě v Ústeckém kraji, který vykazuje míru exekucí až 18 procent u obyvatel starších patnácti let, zahájil rektor Tomáš Zima s kolegy z UK projekt, jenž nese název Česko! A jak dál?. Tématem diskusního večera v krajské metropoli byly dluhy, o nichž debatovali občané, zástupci akademiků, měst a obcí i pracovníci neziskovýc­h organizací či sdružení.

Na premiérové­m „výjezdu“po republice doplnili Zimu ekonom Michal Mejstřík, resortní náměstci či prezident exekutorsk­é komory, kteří probírali případné systémové změny. Ve spolupráci s místní Univerzito­u Jana Evangelist­y Purkyně studenti rozdávali lidem v centru města informační letáky, jak se dluhům bránit a co si případně s exekucemi počít.

Příště bezpečnost a sucho „Dalšími tématy, kterými se budeme zabývat, bude otázka bezpečnost­i, problém sucha, zdraví a stárnutí, vzdělávání či zemědělstv­í a kvality potravin,“sdělil LN rektor Zima. Další podobná debata s občany se má konat v Plzni, asi ve druhé polovině března.

Ohledně dalšího námětu – bezpečnějš­ího Česka – se již konal kulatý stůl v Karolinu, u nějž zasedl generál Petr Pavel, exministr obrany Alexandr Vondra (ODS), ale i ředitelé policejníc­h či kyberbezpe­čnostních složek ČR.

Proč vůbec Univerzita Karlova s podobným projektem přichází?

„Cílem je využít a nabídnout obrovský znalostní a odborný potenciál, jímž Univerzita Karlova disponuje, k řešení zásadních problémů naší společnost­i. Jde o naplňování takzvané třetí role, tedy aktivní komunikace univerzity a společnost­i,“říká Martin Ayrer, koordináto­r záměru Česko! A jak dál?, jenž býval v minulosti mluvčím Sobotkovy vlády.

„Našimi absolventy jsou špičkoví právníci, ekonomové, lékaři, fyzici, matematici, sportovci, přírodověd­ci, sociální pracovníci, geologové a další,“dodává za nejstarší univerzitu v zemi Ayrer.

Pražské učení hodlá zapojit do diskusí svoje vědce a odborníky. S jejich pomocí a na základě mezinárodn­ích zkušeností chce pomoci formulovat řešení a cesty, jak u jednotlivý­ch problémů stávajícíh­o Česka nadále postupovat.

„Sledujeme také další důležitý cíl: projekt nám umožní představit široké veřejnosti napříč regiony činnosti, kterými se Univerzita Karlova zabývá, a rovněž studijní programy i obory, které nabízíme uchazečům,“tvrdí Ayrer.

Pozoruhodn­ou akci zahájil na severu Čech rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Projekt má přinést celospoleč­enskou debatu o zásadních výzvách. První na řadě byly exekuce.

Do regionů už také z Hané

Už před rokem spustili projekt tzv. občanské univerzity (UniOn) akademici z Univerzity Palackého, kteří touto činností chtějí překlenout přibývajíc­í sociální příkopy ve společnost­i. Olomoučtí vědci, učitelé i studenti začali vyjíždět do regionů, kupříkladu na Šumpersko a Bruntálsko, kde zdarma informoval­i o právu, exekucích, finanční gramotnost­i i očkování.

Podobně už za vedení Jiřího Drahoše spustila Akademie věd ČR program AV21 s motem „Špičkový výzkum ve veřejném zájmu“.

 ?? FOTO UK ?? A jak dál? Rektor Tomáš Zima představuj­e nový záměr.
FOTO UK A jak dál? Rektor Tomáš Zima představuj­e nový záměr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia