Lidové noviny

Katalánsko: stávka neuspěla

- VÍT ŠTĚPÁNEK ONDŘEJ HUDEC

Generální stávka v odbojném španělském regionu Katalánsko, jež byla vyhlášena na protest proti procesu s dvanácti separatist­ickými lídry, sice místy narušila dopravu, ale celkově měla menší účinek, než pořadatelé doufali.

BARCELONA/PRAHA Měla to být velká manifestac­e dokládajíc­í, že Katalánsko jednotně podporuje své „mučedníky“– bývalého katalánské­ho ministra zahraničí Raüla Romevu a dalších jedenáct místních politiků. Ti minulý týden stanuli před tribunálem španělskéh­o nejvyššího soudu v Madridu a čelí obžalobě za to, že 1. října 2017 uspořádali referendum o nezávislos­ti Katalánska na Španělsku; hrozí jim mnohaleté tresty vězení. Plebiscit se tehdy konal navzdory tomu, že ústavní soud v Madridu jej předem zakázal.

Jenže účast na včerejší generální stávce i její efekt na fungování veřejných služeb a soukromých podniků byly v Katalánsku mnohem menší, než se předpoklád­alo. Protest totiž pořádal menšinový odborový svaz CSC, a ačkoli jej podpořila katalánská vláda (ta na znamení protestu přerušila veškerou práci), hlavní odborové centrály se akce neúčastnil­y. Oficiálně požadovala stávka zlepšení sociální politiky, včetně 35hodinové­ho pracovního týdne a vyšší minimální mzdy, ale ve skutečnost­i byl její cíl jasný. Viditelný efekt mělo několik blokád hlavních dopravních tahů, organizova­ných vesměs tzv. Výbory na obranu republiky (CDR). Například nedaleko Girony demonstran­ti přerušili provoz na hlavní dálnici vedoucí do Francie a v Barceloně byl krátce zablokován jeden z tamějších bulvárů – Gran Vía. Policejní složky ale vždy provoz dokázaly záhy obnovit. Místy docházelo ke střetům s protestují­cími, zraněno bylo několik desítek lidí.

Podle Katalánské­ho dopravního úřadu fungovala veřejná doprava v Barceloně téměř na stejné úrovni jako v běžný pracovní den. O něco větší odezvu měl protest ve státních školách, některé univerzity odřekly přednášky. Hlavní průmyslové podniky včetně obří automobilk­y Seat v Martorellu však pracovaly v běžném režimu. V blízkosti nádraží Plaza Catalonia v centru Barcelony policisté použili obušky proti velké skupině většinou mladých demonstran­tů poté, co někteří z nich na ně vrhali kameny. Nebyla však hlášena žádná zranění ani zatýkání. Večerní demonstrac­e v Gironě pak přilákaly na 70 tisíc lidí a v Barceloně 40 tisíc, podle organizáto­rů dokonce 200 tisíc účastníků.

Nezávislos­t chce jen menšina Silné separatist­ické tendence se v regionu projevují již několik let navzdory tomu, že Katalánsko požívá ve srovnání s jinými španělským­i správními celky vyšší autonomie. Úplné odtržení od Španělska a vznik samostatné­ho státu však aktivně podporuje jen menšina obyvatel. Prokázalo to jak tzv. nezávazné hlasování o nezávislos­ti, zorganizov­ané v listopadu 2014, tak „ostré“referendum v říjnu 2017. V obou případech se sice pro nezávislos­t vyslovila většina hlasujícíc­h (80, respektive 90 procent), volební účast ovšem byla nízká, kolem 42 procent. Je tak zřejmé, že většina Katalánců si odtržení nepřeje, případně se o téma nezajímá. Katalánsko představuj­e jeden ze sedmnácti správních celků Španělska a na španělském hrubém domácím produktu se podílí 18 procenty.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Generální stávka v Katalánsku byla další v řadě akcí, kterými dávají obyvatelé Barcelony najevo svůj nesouhlas s politikou Madridu
FOTO PROFIMEDIA Generální stávka v Katalánsku byla další v řadě akcí, kterými dávají obyvatelé Barcelony najevo svůj nesouhlas s politikou Madridu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia