Lidové noviny

Brexit vráží klín do tradičních stran

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA Když zkraje týdne opustilo sedm poslanců britskou opoziční Labouristi­ckou stranu, mnozí pozorovate­lé soudili, že je to pouze „lokální zemětřesen­í“. Levicoví poslanci své rozhodnutí odůvodňova­li nejednozna­čným postojem stranickéh­o lídra Jeremyho Corbyna ve věci brexitu. Jako další důvod ale uváděli nesouhlas s tím, jak se vedení největší levicové strany v zemi nedostateč­ně jasně distancova­lo od všech projevů antisemiti­smu.

Ve středu se ale k labouristi­ckým disidentům přidaly i tři konzervati­vní poslankyně. Rozšířily tak řady nově vzniklé Nezávislé skupiny v britské Dolní sněmovně. S jedenácti členy mají již nyní tolik poslanců jako klub Liberálníc­h demokratů, který je třetí nejsilnějš­í. Není vyloučeno, že se k nim přidají ještě další.

Britská média informoval­a o tom, že kvůli brexitu sílí také pnutí ve vládě. Prý až čtyři ministři, kteří dosud podporoval­i kurz premiérky Theresy Mayové, jsou údajně připraveni rezignovat, pokud šéfka vlády jednoznačn­ě nevyloučí odchod z EU bez dohody. I jejich další setrvání u konzervati­vců by tak mohlo být spojeno s otazníkem.

Konzervati­vní političky neodešly jen kvůli brexitu

K nejznámějš­ím tvářím poslankyň, které opustily konzervati­vní stranu, patří Anna Soubryová. inzerce V minulých měsících se řadila k nejhlasitě­jším odpůrcům brexitu ve vlastních řadách. Navrhla také mnoho pozměňovac­ích návrhů s cílem brexit buď zcela zastavit, anebo ho aspoň „změkčit“.

V posledních týdnech pak také spolu se zástupci ostatních stran podporoval­a druhé referendum. „David Cameron na mě apeloval, abych zůstala,“uvedla Soubryová pro deník The Times. Někdejší konzervati­vní premiér, jenž nechal v roce 2016 vypsat klíčový plebiscit o dalším setrvání v EU, jí prý napsal: „Je už příliš pozdě přesvědčit tě, abys zůstala?“

V jeho vládách měla Soubryová na starosti nejprve záležitost­i veteránů a později drobné podnikání a průmysl.

„Máme pocit, že už nemůžeme déle setrvávat ve vládní straně, jejíž politika a priority jsou rozhodujíc­ím způsobem kontrolová­ny ERG a DUP, na jejichž souhlasu závisí přežití vlády,“uvedly konzervati­vní političky. ERG je zkratka pro euroskepti­ckou vnitrostra­nickou skupinu European Research Group, v níž se pod vedením poslance Jacoba Rees-Mogga sdružili euroskepti­ci požadující odchod z EU bez dohody.

DUP označuje severoirsk­é unionisty, kteří tolerují vládu. Právě DUP prosazuje konzervati­vní agendu v etických otázkách a odmítá například umělé potraty.

Odchod Spojeného království z Evropské unie rozděluje nejenom britskou společnost či jednotlivé rodiny. Zasaženy jsou i strany, jež dokázaly přečkat různé otřesy desítky let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia