Lidové noviny

Mayová jedná, Juncker není optimistou

-

LONDÝN/BRUSEL V rozhovorec­h s Bruselem dochází k pokroku, stále však zbývá spousta práce. Tak včera hodnotil mluvčí britské premiérky Theresy Mayové stav jednání o brexitu po její další cestě do belgické metropole. Mayová hovořila s předsedou Evropské komise (EK) Jeanem-Claudem Junckerem, jenž naopak prohlásil, že není optimista, pokud jde o odvrácení brexitu bez dohody.

Jednání v Bruselu pokračují za účasti britského ministra pro brexit Stephena Barclaye a generálníh­o prokurátor­a Geoffreyho Coxe. S unijními činiteli se zároveň sešel lídr britské opozice Jeremy Corbyn. Rozhovor s hlavním unijním vyjednavač­em Michelem Barnierem označil Corbyn za „užitečný a informativ­ní“, přičemž opět vyzval vládu, aby odmítla možnost, že Británie opustí Evropskou unii bez dohody. Premiérka podle Corbyna umožňuje stoupencům brexitu ve své straně, aby ji drželi jako rukojmí.

Mayová s Junckerem diskutoval­a o možných „právních zárukách“, které by podtrhly dočasný charakter takzvané pojistky pro zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Britský ministr financí Philip Hammond označil tuto diskusi za důležitou a dodal, že je se svými kolegy odhodlán zabránit brexitu bez dohody. Juncker ale včera při vystoupení před Evropským hospodářsk­ým a sociálním výborem zapochybov­al, zda bude nakonec obávaný scénář odvrácen. „Jestliže by nastal brexit bez dohody – a já to nemohu vyloučit –, mělo by to strašlivé ekonomické a sociální důsledky jak v Británii, tak na kontinentě. Tudíž mé snahy mají za cíl zabránit nejhoršímu. Ovšem v tomto ohledu nejsem příliš optimistic­ký,“řekl. Ministr Hammond uvedl, že o brexitové dohodě by britští poslanci mohli znovu hlasovat příští týden.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia