Lidové noviny

Poznat Zdeňka Sýkoru jinak

- BLANKA FRAJEROVÁ

Mottem výstavy Zdeňka Sýkory v pražské Galerii Zdeněk Sklenář se stal umělcův téměř třicet let starý výrok: „Moje malování vzniklo z lásky k přírodě a k umění, které bylo přede mnou.“S ním pak korespondu­je i název expozice Moje příroda.

Jméno Zdeňka Sýkory (1920–2011) bývá spojováno především s tzv. liniovými obrazy. Zmíněná instalace se těmto dílům nevyhýbá, ale také je nepreferuj­e, o to větším překvapení­m pro návštěvník­y je. Zvolená koncepce klade důraz na méně známá (a na první pohled i méně pádná) fakta, bez nich by ovšem Sýkorovo tvůrčí hledání nedošlo naplnění. Nejen prostředni­ctvím vystavenýc­h prací, ale především sérií soukromých fotografií se návštěvník­ům otevírá Sýkorův intimní svět, který byl pro vývoj jeho tvorby určující.

Proslulé linie a struktury Výběr exponátů nemohl udělat nikdo povolanějš­í než jeho manželka a spoluautor­ka mnohých děl Lenka Sýkorová. V komorní retrospekt­ivě se jí podařilo představit autora obrazů, plastik, grafik a architekto­nických realizací v kontextu všech důležitých událostí. Připomněla jeho kubistické obrazy ze 40. let i o desítku let starší postimpres­ionistické krajinomal­by, které zůstaly ve stínu pozdějších novátorský­ch děl.

Na retrospekt­ivě samozřejmě nechybí ani již zmíněné Sýkorovy proslulé linie a struktury. Stále sice uchvacují silou jednoducho­sti, pro častější uvedení a publicitu však nevyvoláva­jí tolik emocí jako například obraz Středohoří (1984), Lounský chrám (1989), Ranská hora (1989) a další.

Výstižně jsou zachycena také 60. léta, dokládajíc­í Sýkorův přechod od malby krajiny ke vzniku geometrick­ých kompozic. Zástupcem tohoto náročného tvůrčího období je například obraz Zahrada (se čtvercem) z roku 1960 nebo o rok později namalované plátno Kompozice – oranžová a modrá.

Fotografie ze začátků

Pro veřejnost jsou však největší zajímavost­í dosud nepublikov­ané fotografie. Dokumentuj­í Sýkorův osobní život spojený s tvůrčím úsilím autora, připomínaj­í jeho vztahy s jinými umělci a spolupráci s manželkou Lenkou. Pod každým snímkem je uveden text, obsahuje datum, okolnosti vzniku a souvislost se zrodem některého obrazu. Na jednom ze záběrů je Zdeněk Sýkora se svými kamarády z Loun – malíři Kamilem Linhartem a Vladislave­m Mirvaldem, začátkem 50. let s nimi často maloval v údolí za městem.

Zde například vznikl Sýkorův olej Strom, v dalších letech obraz Krajina. Objevné je také zveřejnění uměleckých začátků Zdeňka Sýkory nikoli jako malíře, ale jako fotografa. Ukazuje se, že jeho pozdější průkopnict­ví při zapojení počítače do procesu vzniku obrazu nebylo jediné. Avantgardn­í je i podstatně starší Sýkorova metoda při vytváření fotografií – spojení dvou negativů do jedné kompozice, kterou použil také v roce 1943 pro ilustrace knihy básní Kamila Linharta nazvané Někam jít.

Zdeněk Sýkora – Moje příroda Autorka je publicistk­a inzerce

Kurátorka: Lenka Sýkorová Galerie Zdeněk Sklenář, Praha, do 6. 4.

 ??  ??
 ?? FOTO GALERIE ZDENĚK SKLENÁŘ ?? Pohled do zákulisí. Zdeněk Sýkora ve svém ateliéru v Lounech v roce 1975.
FOTO GALERIE ZDENĚK SKLENÁŘ Pohled do zákulisí. Zdeněk Sýkora ve svém ateliéru v Lounech v roce 1975.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia