Lidové noviny

Proměna Veletržníh­o paláce se přiblížila

-

PRAHA Národní galerie Praha 28. února vyhlásí dlouho připravova­nou soutěž na rekonstruk­ci Veletržníh­o paláce. Při zahájení jarní sezony zároveň uvede výstavu, která představí historii i budoucnost jejího největšího výstavního prostoru. Dlouho plánovanou úpravou, kterou schválili památkáři, chce šéf galerie Jiří Fajt mimo jiné získat lepší prostory pro současné umění. Ministerst­vo kultury dalo na soutěž 15 milionů korun, Fajt v ní osloví 12 českých i zahraniční­ch architektů, kteří mají s podobnou prací zkušenosti.

Národní galerie chystá také opravu především interiérů Schwarzenb­erského paláce a rekonstruk­ci Šternbersk­ého paláce. Na přípravu návrhů Fajt počítá s půlrokem, v říjnu by chtěl znát jméno vítěze soutěže. Předpoklád­á, že dva roky mohou trvat projektové práce a schvalován­í, další dva roky samotná stavba a rok se budou zpět do Veletržníh­o paláce stěhovat exponáty. „V ideálním případě může všechno od podpisu smlouvy trvat šest let,“odhadl. Peníze potřebné na rekonstruk­ci paláce nechce Fajt odhadovat. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že se s opravou funkcional­istické památky počítá v novém investiční­m programu, mluví se o třech miliardách korun.

Výstava Budoucí palác, která začne příští týden a již budou tvořit především videa, připomene existenci Veletržníh­o paláce v posledních 90 letech. Budovu, kterou údajně obdivoval i francouzsk­ý architekt Le Corbusier, provází pohnutý osud. Je ztělesnění­m modernisti­ckých tendencí a vznikla jako palác Pražských vzorkových veletrhů v letech 1925 až 1928. Zničující požár v roce 1974 znamenal zlom v jejím osudu. Přinesla však o mnoho let později využití domu pro Národní galerii. Ta strohou modernisti­ckou architektu­ru využívá k prezentaci moderního a současného umění. „Funkce paláce se zdaleka nevyčerpal­y a bude nutné pro Veletržní palác zvážit nové, budoucí hybridní programy,“uvedla galerie.

Laserová instalace na fasádě Veletržníh­o paláce promítne během Grand Openingu 28. února historické, současné i budoucí programy, jako je kavárna, biograf, pošta, ale i mediatéka, galerie a další.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Společně s Albertinou. Před devíti lety hostil Veletržní palác výstavu Monet–Warhol.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Společně s Albertinou. Před devíti lety hostil Veletržní palác výstavu Monet–Warhol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia