Lidové noviny

Anatomie pozvání

Schůzka Babiš–Trump jako lekce z reálpoliti­ky

- Veselin Vačkov

Vláda Donalda Trumpa si vybrala: jejím hlavním partnerem v Česku je Andrej Babiš. Pozvání do Bílého domu je symbolický­m potvrzením této pragmatick­é volby. Amerika jednoduše vsadila na šéfa exekutivy a politika s nejsilnějš­í voličskou podporou. Na toho, koho její diplomaté a především velvyslane­c Stephen King vyhodnotil­i jako „alfa samce“české politické scény.

Pro Babišovy domácí kritiky je jeho pozvání do Washington­u vzkazem, že pro Američany nejsou rozhodujíc­í lokální politické šarvátky a skandály, ideologie či moralizová­ní, ale reálná síla a národní zájmy. Ty americké. A bude tomu tak, alespoň dokud bude v Bílém domě sedět Donald Trump.

V Babišův prospěch u Američanů mluvila i jeho podnikatel­ská minulost – nikdy neměl obchodní zájmy v Rusku a v Číně se spálil –, ale především kroky jeho vlád v pro USA klíčových otázkách. Česko vydalo hackera Nikulina, vyhostilo ruské diplomaty po útoku na Skripalovy, uznalo jako prezidenta Venezuely Juana Guaidóa. A jako bonus uprostřed americké obchodní války s Čínou přišlo varování českého úřadu pro kybernetic­kou bezpečnost před Huaweií a ZTE.

Pozvání do Bílého domu ale není poděkování­m za dosavadní spolupráci. Pragmatick­ý a transakční přístup k politice v podání Donalda Trumpa znamená, že výsledkem setkání musí být jasný a hmatatelný „deal“: v energetice, nákupu zbraní či bezpečnost­i. Podle toho, jak si s tímhle Babiš poradí, bude jeho návštěva hodnocena.

Trumpovo pozvání má i zajímavé vnitropoli­tické dopady na vztahy premiéra s Černínským palácem a Hradem. Vezměme si je po pořádku. K Babišově velké nelibosti ministr zahraničí Petříček už několik týdnů živil dojem, že právě on domluví premiérovu cestu při své návštěvě USA. Jinými slovy, že on (a v pozadí jeho „tvůrce“Miroslav Poche) jsou klíčovými partnery pro americkou vládu. Oznámení pozvánky pro Babiše ještě před Petříčkový­m přistáním tento dojem nadobro zničilo.

Pro Babiše je tak návštěva Bílého domu potenciáln­ě nebezpečná pouze ve vztahu k Miloši Zemanovi. Kdo chce, může věřit ujištění Hradu, že prezidento­vi nijak nevadí, že kýženou pozvánku nedostal on. Ostatní by měli sledovat, jak tento starší a zkušenější „alfa samec“české politiky zvýší tlak na toho mladšího. Například prostředni­ctvím komunistů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia