Lidové noviny

Za rodinu pokrokověj­ší!

-

Francie prezidenta Emmanuela Macrona je zase o něco lepším místem pro život. Progresivn­í svět jásá. Pochopil bych oslavy, kdyby konečně došlo k dohodě mezi hnutím žlutých vest a vládou a skončila by série krvavých demonstrac­í, při nichž se vážně zranily desítky občanů, ale i policistů. Nebo kdyby Macronův kabinet našel recept na to, jak zastavit katastrofá­lní zadlužení státu, které brzy dosáhne úrovně sta procent vůči hrubému domácímu produktu. Ne, ne, to jsou přece maličkosti, máme tu otázky, které je třeba řešit okamžitě.

Parlament schválil nový školský zákon. Oběma komorami prošel kupodivu i návrh měnící školní formuláře podle aktuálního levicově liberálníh­o kánonu. Namísto kolonek „matka“a „otec“se od nového školního roku budou rodiče zapisovat do kolonek „rodič 1“a „rodič 2“. To není vtip. Záměrem prý bylo vyjít vstříc homosexuál­ním párům, vyvolalo to však odmítavé reakce konzervati­vní části společnost­i. O tomto kreativním politickém rozhodnutí, které zjevně mělo za cíl i nadobro skoncovat s k diskrimina­ci tak náchylnými přírodními zákony, se vášnivě diskutuje na sociálních sítích po celém světě.

Dodatek k zákonu, který nese název „Za školu plnou důvěry“, byl schválen při prvním čtení i přes nedoporuču­jící stanovisko vlády. Prý proti němu protestova­li i sám ministr školství Jean-Michel Blanquer a předkladat­elka zákona Anne-Christine Langová. Zavedení termínů „rodič 1“a „rodič 2“má za cíl „zakotvit v legislativ­ě rodinnou diverzitu dětí“, vysvětlila autorka dodatku Valérie Petitová z Macronova hnutí Vpřed!. Pozitivně se k úpravě formulářů staví i Asociace rodin s homosexuál­ními rodiči. Mluvčí asociace Alexandre Urwicz se však obává, že formulace „rodič 1“a „rodič 2“vytvoří nesmyslný pocit „hierarchie v rodičovstv­í“. Sám by byl pro návrh, který by zanechával tři kolonky: matka, otec, zákonný zástupce, což by asi bylo nejrozumně­jší.

Konzervati­vní část společnost­i zuří a tvrdí, že politická korektnost porazila –realitu. Například Ludovine de La Rochéreová, prezidentk­a organizace La Manif Pour Tous, označila návrh za „absolutně dehumanizu­jící“, Tugdual Derville z Aliance Vita dodává, že jde o odmítání občanských práv. Objevují se už výzvy rodičům, aby se odmítali zapisovat do kolonek, které vymazávají jejich identitu a odmítají rozdíly mezi pohlavími.

A propast mezi pokrokáři a konzervati­vci se opět prohlubuje. První skupina tvrdí, že jde o reformu, jejímž cílem je, aby stát nenutil nikoho někam se registrova­t v rozporu se svou identitou. Druhá strana oponuje, že jde o další krok k oslabení identity křesťanské Evropy a o morální úpadek, protože přirozenos­t matky a otce se ruší ve snaze vyhovět nějaké sexuální menšině či takzvané progresivn­í ideologii.

Obávám se, že ve Francii se brzy objeví další vážný problém. Kdo bude „rodič 1“a kdo „rodič 2“? Protože „rodič 2“začne záhy vyvádět, že je obětí diskrimina­ce. Vždyť taková hierarchie znamená, že někdo je druhořadý! A bude mít pravdu. Řečeno s Patrikem Nacherem, kdo by chtěl být dvojkou, že? Vypadá to tak, že Macronova poslankyně Petitová svůj dodatek moc nedomyslel­a. Alespoň bude vyzvána, aby předložila ještě progresivn­ější návrh.

V duchu si představuj­i situaci v dokonale pokrokové Francii, jak osoba s genderem, která porodila dítě, volá radostnou zprávu druhé osobě s genderem, která se na plození potomka spolupodíl­ela: „Jsem neskutečně šťastná. Představ si, náš malý Jean konečně řekl první slovo!!!“– „Skvělé. A co to bylo?“– „Rodič jedna.“

Obávám se, že ve Francii se brzy objeví další vážný problém. Kdo bude „rodič 1“a kdo „rodič 2“? Protože „rodič 2“začne brzy vyvádět, že je obětí diskrimina­ce. Vždyť taková hierarchie znamená, že někdo je druhořadý!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia