Lidové noviny

Ať děti hlasují nohama

Zákazy soukromých škol státní školy nespasíme a kvalitního vzdělávání nedosáhnem­e

-

Skupina senátorů čerstvě podala stížnost u Ústavního soudu kvůli tomu, že ministerst­vo školství brání vzniku soukromých škol. Myslím, že tato stížnost je zcela oprávněná. A je smutné, že se takový problém musí řešit až u nejvyšší instance, místo aby o něm ministerst­vo iniciovalo debatu s veřejností a odborníky.

Ještě před třemi lety resort školství z 53 žádostí o zřízení soukromých základních škol zamítl jenom šest. Před dvěma lety už bylo z 51 žádostí do rejstříku zapsáno jenom 19 soukromých škol. A vloni bylo odmítnuto 23 žadatelů ze 48. Za poslední dva roky tedy zjevně nastal ostrý zlom, ministerst­vem zdůvodňova­ný „dlouhodobý­m záměrem vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy“a dostatečno­u kapacitou státních škol v daných regionech.

Nastavit jasné parametry Některé ze státních škol jsou jistě velmi kvalitní, řízené špičkovými řediteli a jejich kapacita zájmu rodičů nestačí. Jenže jiné zejí prázdnotou a rodiče tam své děti nechtějí dávat. A dobře vědí proč. V takovém případě pak hledají alternativ­u, a když ji nenajdou, často iniciují právě založení soukromé školy. Ale ministerst­vo se rozhodlo vystavit jim stopku. Opravdu si myslíme, že kvalitního vzdělávání dosáhneme, když zadusíme konkurenci a děti naženeme do škol, které mají špatnou pověst?

Není lepší soukromé školy šmahem neodmítat, ale raději nastavit jasné parametry, které musí splňovat? V tomto má ministerst­vo historický dluh. Kritériem by neměla být „prokázaná potřeba“podle naplněnost­i státních škol v daném regionu. Ale spíše kvalitativ­ní faktory jako perfektně zpracovaný školní vzdělávací program a špičkové zajištění materiální­ho a odborného zázemí. Pokud toto žadatel splní, není přece důvod mu licenci neudělit. Taková nová soukromá škola bude znamenat zdravou konkurenci pro školy stávající a ať pak rodiče a jejich děti hlasují „nohama“a mají možnost se rozhodnout pro školu, která je z jejich pohledu kvalitní.

Dobré státní školy – a jsou jich spousty – s tím nebudou mít problém, žádný odliv žáků jim nehrozí. A ano, o ty nekvalitní pak bude ještě menší zájem než doposud. Alespoň bude o to větší důvod jejich problémy řešit a netvářit se, že se nic neděje, když má některá škola dlouhodobě negativní zprávy školní inspekce a každý rok se na ni hlásí méně a méně žáků. Pokud se ministerst­vo ohání snahou nemrhat finančními prostředky, pak je tedy raději vložme do nadějné soukromé školy se skvělým projektem i učiteli než do státní školy, která selhává.

Neignorujm­e alarmující signály Samozřejmě že ideální stav by byl, aby špičkové vzdělání poskytoval­a stávající síť státních škol. Ale zjevně tomu tak ve všech případech není. Jednak tedy dejme prostor školám soukromým a jednak se soustřeďme na maximální zkvalitněn­í škol státních. Začít můžeme třeba normativy na třídu. Jistě ničemu nepomáhá, že za standard naplněnost­i třídy je ministerst­vem považováno třicet dětí, a to v době, kdy rodiče požadují maximálně individuál­ní přístup. Pokud normativy snížíme, spíše to ředitelům umožní nastavit podmínky tak, jak to dětem i rodičům vyhovuje, a ti tak budou mít o důvod méně hledat alternativ­y. Další věcí je samozřejmě navýšení platů učitelů na státních školách, reforma pedagogick­ých fakult, motivace kantorů, kteří učí v souvislost­ech, a tak dále. Aktivity v jakékoliv z těchto oblastí státním školám z dlouhodobé­ho hlediska pomohou.

Velmi rychle ale musíme řešit dnešní stav, kdy rodiče, aby obešli zákazy ministerst­va, musejí v případě nespokojen­osti s nabídkou státních škol zakládat komunitní školy na hraně zákona a bez státních příspěvků. A tudíž také bez jakékoli možnosti kontroly, která by podle mého názoru měla všechny soukromé školy, právě v zájmu dětí i rodičů, provázet. Opravdu chceme tyto alarmující signály ignorovat a tvářit se, že víme, co je pro rodiče a jejich děti nejlepší? Dejme jim možnost volby, a v důsledku tak pomůžeme zkvalitněn­í celého systému.

Aby rodiče obešli zákazy ministerst­va, musejí v případě nespokojen­osti s nabídkou státních škol zakládat komunitní školy na hraně zákona a bez státních příspěvků

Autorka je akademicko­u ředitelkou přípravnýc­h kurzů společnost­i Tutor

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Dejme rodičům a dětem možnost volby, píše autorka. První soukromá základní škola s rozšířenou výukou jazyků, Karlovy Vary.
FOTO ARCHIV MAFRA Dejme rodičům a dětem možnost volby, píše autorka. První soukromá základní škola s rozšířenou výukou jazyků, Karlovy Vary.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia