Lidové noviny

Kdo se bojí Jeffa Bezose?

- JAN KLESLA spolupraco­vník LN

Zatímco se nejbohatší muž světa stále přetahuje s americkým bulvárem ohledně intimních fotek s milenkou, jež ho stály manželství, jeho Amazonu nevyšel jiný svazek. Největší e-commerce firma světa oznámila, že jedno z dvojice nových sídel nebude v New Yorku, který vyhrál v ostře sledované soutěži měst v USA. Důvodem je přitom odpor politiků a místních obyvatel.

Pro Čechy možná překvapivě se velká část místních rozhodla, že jim přítomnost obří firmy nic moc dobrého nepřinese. Především chudší část sousedství se bojí růstu cen nemovitost­í, a tím i vyšších nájmů, přitom na ně nečekají nijak výrazně lepší nabídky zaměstnání a platy jako na jejich vzdělanějš­í sousedy. Ti už ale v bohaté metropoli stejně dost příležitos­tí mají. Proti Amazonu se postavila část politiků. Firmě se tak zle vyplatily nedávné skandály a demonstrac­e za lepší pracovní podmínky a vyšší mzdu v jejích skladech.

Někdo v tom vidí symbol příklonu USA doleva a rychlého růstu nových socialisti­ckých hnutí. Paradoxně je přitom Amazon otloukánke­m i pro republikán­y v čele s Donaldem Trumpem. Jenže ten se do něj strefuje kvůli politickém­u postoji jeho majitele Bezose, který navíc vlastní k prezidentu kritický list The Washington Post.

Pro nás v Evropě a v Česku po léta zvyklém na lákání investorů a investic prakticky za každou cenu může být případ New Yorku zajímavým podnětem k zamyšlení. Dokonce i my si už v naší ekonomické situaci můžeme vybírat, kdo k nám bude investovat a jaká místa přinese.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia