Lidové noviny

Velký vlakový obchod padl

České dráhy měly zálusk na soupravy Leo Expressu Konkurenčn­í dopravce nabídku 750 milionů odmítl

- MICHAL PAVEC

PRAHA Námluvy Českých drah a Leo Expressu trvající řadu měsíců zkrachoval­y. Státní dopravce se zprvu zajímal o koupi dlouhodobě zadlužené firmy, následně podal nabídku na převzetí jejích pěti vlaků. Podle zjištění LN neuspěl ani v jednom případě.

Černozlaté soupravy nazvané Stadler Flirt, svištící zpravidla na trase mezi Prahou, Ostravou a Košicemi, se mohly stát zajímavou posilou flotily Českých drah. Státní dopravce za ně na přelomu roku nabízel podle ověřených informací LN zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Manažeři Leo Expressu však na tyto peníze nekývli.

„Naše nabídka nebyla ze strany společnost­i Leo Express akceptován­a,“uvedl pro LN mluvčí drah Radek Joklík. Ve hře byly vcelku nové vlaky, s nimiž firma podnikatel­e Leoše Novotného jezdí teprve od roku 2012. Stály ji přibližně miliardu korun a půjčila na ně banka Credit Suisse. Kdyby je zástupci Leo Expressu prodali, zbyla by jim ve firmě ještě autobusová a minibusová doprava.

Nyní se rozhodli svůj postoj v této věci nekomentov­at. „K těmto spekulacím se nebudeme vyjadřovat,“vzkázal mluvčí dopravce Emil Sedlařík.

Vlaky v zástavě, firma k mání Firma je na železniční­m trhu velmi aktivní. Od loňska její vlaky zajíždějí i do polského Krakova, zvažovalo se i prodloužen­í trasy za ukrajinsko­u hranici. Předloni firma dokonce koupila německého vlakového dopravce Locomore, který provozuje spojení mezi Berlínem a Stuttgarte­m. Leo Express provozuje také autobusové linky do Mnichova, Lvova či Varšavy.

Zároveň jej ale tíží velké zadlužení, ostatně právě patero vlaků Stadler Flirt je součástí bankovní zástavy. Na úrocích zaplatí tento dopravce nižší desítky milionů korun ročně.

I proto je Leo Express více než půl roku k mání – čeká na vstup movitého investora. Jedním ze zájemců byly donedávna právě i České dráhy. Nejprve si prověřoval­y ekonomicko­u kondici firmy prostředni­ctvím takzvaného procesu due diligence. Podle informací LN však jejich vedení tento nákup po ekonomické stránce zrovna dvakrát nevycházel.

Motivaci ČD měly: získat jakžtakž moderní vlaky a zároveň oslabit konkurenci. Státní dopravce totiž v současnost­i řeší zejména soutěže na krajské linky dotované z veřejných peněz, u nichž mu na konci roku končí dlouholeté smlouvy, tedy i jakýsi monopol na regionální železnici. A politici z krajských vlád už v některých případech sáhli po soukromých firmách, které často nabízejí nižší ceny za ujeté kilometry.

Ve frontě byli velcí hráči

České dráhy se svojí nabídkou ve výši přibližně 750 milionů ucházely o relativně nové pětivozové vlaky s elektrický­m pohonem. A kdyby firmu koupily celou, eliminoval­y by případné konkurenty, kteří mohli získáním malého dopravce vklouznout na český trh.

A nešlo o malé hráče. O Leo Express se loni zajímaly například Deutsche Bahn, rakouské státní dráhy ÖBB nebo největší světový výrobce vlaků, čínský CRRC.

Leo Express si kvůli krajským zakázkám dohodl také pronájem 15 dieselovýc­h vlaků. Zároveň má objednané také tři elektrické soupravy od výše zmíněného obra CRRC. Vybral si je už před několika lety a do konce minulého roku měly dorazit do Česka.

Na koleje ale nesmí hned. Musí nejprve získat povolení pro tuzemské i další evropské tratě. Smlouvu na testování získala shodou okolností dceřiná firma ČD Výzkumný ústav železniční, která vlastní unikátní zkušební okruh ve středočesk­é Velimi.

Leo Express podle poslední zveřejněné účetní závěrky (za rok 2017) dosáhl tržeb za služby či občerstven­í 326 milionů korun. Nebyl to pro firmu špatný rok. Poprvé ve své krátké historii dosáhla provozního zisku – 25 milionů. To ukazuje, že si na sebe umí vydělat svým podnikáním. Zároveň ji zatěžují náklady na úvěry, hlavně na vlaky. Ztráta po odečtení daní či úroků za rok 2017 dosáhla 28 milionů. Běžný provoz platí převážně z akcionářsk­ých zdrojů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia