Lidové noviny

Mobilní revoluce ohýbá displeje

- LUDĚK VOKÁČ

SAN FRANCISCO / PRAHA Letošní rok bude ve světě chytrých telefonů ve znamení revoluce, jaká tu nebyla od roku 2007, kdy Apple představil svůj první iPhone. Čekají nás totiž zásadní novinky: nástup 5G přístrojů a především nové konstrukce. Po letech vývoje totiž výrobci konečně nabídnou chytrá zařízení s ohebným displejem.

Jako první cílem v závodě o první sériově vyráběný skládací smartphone s ohebným displejem proběhl Samsung. Jeho Galaxy Fold (na snímku), který ve středu představil v San Francisku, je sice především ukázkou technologi­ckých možností, ale od dubna by jej mělo jít koupit snad na všech světových trzích, včetně toho českého. Za průkopnict­ví se ale tentokrát bude pořádně platit: americká cena byla stanovena na 1980 dolarů, což je v přepočtu něco kolem 43 tisíc korun. S českou daní bude přístroj ještě dražší.

Displeje a kamery především Za tuto extrémní cenu dostanou zákazníci revoluční přístroj, který se v podstatě otevírá jako notebook a po rozevření odhalí velký displej s úhlopříčko­u 7,3 palce, poměrem stran 16:10 a rozlišením 2152 × 1536 pixelů. Po uzavření má přístroj příjemně kompaktní rozměry a k dispozici je vnější displej s úhlopříčko­u 4,6 palce a HD+ rozlišením. Novinka má celkem šest kamer: dvě u velkého displeje, jedna je u malého vnějšího displeje a hlavní sestavu tří čoček má telefon na zadní straně.

Fotoaparát­y jsou stejné jako u modelů Galaxy S10, které rovněž Samsung v San Francisku představil. Ty jsou pokračovat­eli tradiční modelové řady a pro letošní rok budou nadále tím nejdůležit­ějším v portfoliu Samsungu.

Modely v řadě jsou celkem čtyři: levnější S10e, špičkové S10 a S10+ a pak varianta S10 5G, která ale bude dostupná jen na několika trzích. Ten náš prozatím, vzhledem k absenci 5G sítí, vynechá. Telefony se opět chlubí špičkovým hardwarem i fotoaparát­y (S10e má dva, S10 a S10+ tři a S10 5G dokonce čtyři snímače hlavní sestavy), obřími displeji s „průstřelem“pro čelní kamery a minimálním­i rámečky. Zákazníci si budou moci pořídit varianty s až 1 TB uživatelsk­é paměti.

Novinky v Barceloně

Po letech stagnace ukazují novinky od Samsungu výrazný technologi­cký posun. Na první pohled tak firma utekla svým soupeřům. Jenže ti chystají odvetu na příští týden v Barceloně, kde se až do čtvrtka koná veletrh MWC, tedy největší akce věnovaná mobilním technologi­ím. Představov­ání novinek začne už v sobotu, Alcatel ale svými spíše levnějšími modely Samsung neohrozí. V neděli ale přijde řada na Huawei, který by se snad měl pochlubit rovněž skládacím přístrojem s ohebným displejem. Později v průběhu března pak Huawei ukáže na samostatné akci v Paříži i modely řady P30, které budou konkurovat přímo právě představen­ým Samsungům S10.

V neděli ukáže své novinky také Nokia, od které se očekává představen­í špičkového modelu s pěticí hlavních fotoaparát­ů a možná i s podporou 5G sítí. V pondělí a dalších dnech se pak rozhodně nenechají zahanbit značky LG, Sony, Lenovo nebo Xiaomi, které rovněž představí svá lákadla pro letošní rok. I u Xiaomi existuje určitá naděje, že představí ohebný smartphone, protože jeho standardní vlajkový model pro letošní rok, typ Mi 9, si odbyl premiéru v Číně rovněž ve středu.

Veletrh MWC ale ukáže víc než jen samotné mobilní telefony. Půjde tentokrát konečně i o velkou přehlídku reálných aplikací 5G sítí. Můžeme rovněž očekávat, že veletrhem se jako červená nit potáhne téma bezpečnost­i mobilních technologi­í, které dnes ve světě rezonuje především v souvislost­i s dodavateli ZTE a Huawei.

Samsung představil ve středu nové špičkové smartphony. Vedle řady Galaxy S10 ukázal i revoluční model Galaxy Fold s ohebným displejem. Novinky dalších značek, jež by mu mohly konkurovat, budou následovat již příští týden. V Barceloně totiž od pondělka začíná veletrh Mobile World Congress.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia