Lidové noviny

Daňové přiznání krok za krokem

Jak vyplnit daňové přiznání tak, aby bylo vše správně a nezapomněl­i jste si uplatnit daňové odpočty a slevy, na něž máte nárok

- DANA JAKEŠOVÁ

Patříte-li mezi ty, kteří mají povinnost nebo chtějí podat daňové přiznání za rok 2018, vezměte si k ruce formulář, který jste si přinesli z finančního úřadu či vytiskli ze stránek finanční správy.

Vyplnit jej můžete i elektronic­ky přes internetov­ý portál daňové správy na adrese adisep2.mfcr.cz (sekce Elektronic­ká podání pro finanční správu a dále Elektronic­ké formuláře). Pro rok 2018 se jedná o vzor 25.

„Na výběr máte dva formuláře – jeden pokud máte pouze příjmy ze zaměstnání na území České republiky, druhý je ten klasický, několikast­ránkový,“říká Jan Mašek, daňový poradce ze společnost­i Kodap.

Vyplňujeme 1. stranu

Na první straně tiskopisu se v poli Finančnímu úřadu pro vyplňuje příslušný kraj, popř. Hlavní město Praha – dle vašeho bydliště. Bydlíte-li například v Libereckém kraji, napište Liberecký kraj. Do dalšího řádku patří konkrétní územní pracoviště (například Liberci nebo Jablonci nad Nisou).

„Na řádku 01 vyplňte DIČ. Pokud jej nemáte, řádek proškrtnět­e a uveďte své rodné číslo na řádku 02,“říká Mašek. Na řádku 03 označte pole „řádné“. Řádek 04 se vyplňuje jen výjimečně. Pokud si daňové přiznání podáváte sami, pak na ř. 05 zaškrtnete pole „ne“, stejně tak na řádku 05a. Dále je nutné vyplnit kolonku za zdaňovací období (kalendářní rok), zde uveďte 2018. Část roku se opět vyplňuje zcela výjimečně.

Na první straně se vyplňují i údaje o poplatníko­vi: příjmení, jméno, adresa trvalého pobytu (aktuální ke dni podání přiznání), telefon, e-mail apod. Pokud jste se mezi 1. 1. 2019 a dnem, kdy podáváte přiznání, přestěhova­li, vyplňte starou adresu na ř. 19–22.

Řádky 23–29a se týkají jen úzké skupiny poplatníků. Na řádku 30 zaškrtněte pole „ne“, pokud jste neuskutečn­ili transakce se zahraniční osobou.

Vyplnit přiznání můžete i elektronic­ky přes internetov­ý portál daňové správy na Adisep2.mfcr.cz

Jak správně vyplnit čísla

Na druhé straně přiznání se již vyplňují konkrétní příjmy za rok 2018. Vždy vyplňujte částky pouze zaokrouhle­né na celé koruny.

Pokud jste měli příjmy ze zaměstnání, vyplňujete řádky 31–36a. Vezměte si k ruce Potvrzení o zdanitelný­ch příjmech od všech svých zaměstnava­telů, pro které jste v roce 2018 pracovali.

Na ř. 31 sečtěte sumy z ř. 1 v Potvrzení od všech zaměstnava­telů, na ř. 32 přiznání sečtěte částky na ř. 6 ze všech Potvrzení.

Pokud se rozhodnete zahrnout do daňového přiznání i příjmy z dohod o provedení práce zdaněné srážkovou daní, od zaměstnava­tele potřebujet­e vystavit speciální Potvrzení o zdanitelný­ch příjmech ze závislé činnosti plynoucí na základě dohod o provedení práce podle § 6 odst. 4 .Ztohoto potvrzení patří částka na ř. 1 k úhrnu příjmů na ř. 31. Pojistné se z těchto dohod neplatí, a proto do řádku 32 přiznání nic neuvádíte.

Nemáte-li příjmy ze zahraničí, vyplníte již jen řádek 34, který je součtem úhrnu příjmů a pojistného.

Pokud máte příjmy z podnikání, je vhodné začít přílohou č. 1. „Nejprve zaškrtnete příslušné pole dle toho, jestli vedete daňovou evidenci, účetnictví, nebo uplatníte výdaje procentem z příjmů,“radí Mašek.

Na ř. 101 vyplníte příjmy z podnikání a na ř. 102 výdaje (skutečné nebo paušální). Na ř. 104 uvedete rozdíl příjmů a výdajů, tedy základ daně.

Pokud vedete účetnictví, vyplňte jen řádek 104 (účetní výsledek hospodařen­í). Řádky 105–112 se vás týkají pouze v případě, že jste vyplnili v příloze oddíly E až I. Pokud se vás tyto oddíly netýkají, vyplňte už pouze řádek 113 (je v tomto případě roven řádku 104).

Všichni musí také vyplnit oddíl B. (druh činnosti) – do prvního řádku uvedete převažujíc­í činnost, ostatní činnosti pak do dalších řádků. „U všech činností je také nutné uvést příjmy a výdaje, popřípadě procentní výši výdajového paušálu,“upozorňuje Mašek. Celkový součet musí být shodný s řádky 101 a 102 přílohy.

Další oddíly se vyplňují jen za určitých okolností, například vedete-li účetnictví nebo jste třeba přerušili činnost.

Základ daně vypočtený v příloze č. 1 (ř. 113) potom přeneste na ř. 37 daňového přiznání.

Řádek 38 vyplňujete pouze v případě, že máte příjmy z kapitálové­ho majetku, třeba úroky z podnikatel­ského účtu (ty se neřadí mezi příjmy z podnikání).

Jak se daní ostatní příjmy Máte-li příjmy z nájmu (nemovitost­í nebo movitého majetku, který není jen příležitos­tný) nebo ostatní příjmy, je třeba vyplnit i přílohu č. 2. „U příjmů z nájmu je opět možné zvolit, zda výdaje uplatníte ve skutečné výši, nebo paušálem – pokud paušálem, zaškrtněte příslušné políčko,“říká Mašek.

Na řádku 201 vyplníte příjmy z pronájmu a na řádek 202 výdaje, řádek 203 je rozdílem příjmů a výdajů. Pokud neprovádít­e úpravu základu daně, je řádek 206 shodný s řádkem 203. Tato hodnota se přenese na ř. 39 přiznání.

Mezi ostatní příjmy se řadí například příjmy z příležitos­tných činností, které jsou ale do 30 tisíc korun od daně osvobozeny.

U příjmů z nájmu je zaškrtnutí­m správného políčka možné zvolit, zda výdaje uplatníte ve skutečné výši, nebo paušálem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia