Lidové noviny

Letošní trhák? Turecko

- DANA JAKEŠOVÁ

Opět o něco více Čechů kupuje letos letní dovolenou tzv. na první moment. O čelo žebříčku zájmu se přetahuje Turecko s Řeckem. A v kurzu je znovu i Tunisko.

Cestovní portály i samotné cestovní kanceláře shodně potvrzují vysoký zájem o nákup dovolené dlouho dopředu, tedy v rámci tzv. first minute nabídek. Například portál Dovolená.cz hlásí oproti loňsku nárůst o deset procent, CK Fischer o 17 procent a cestovní agentura Invia dokonce přes 20 procent, stejně tak portál eTravel.cz. „Lákadlem k nákupu ve first minute nabídce jsou kromě nižší ceny i další výhody, jako je například možnost získat dovolenou pro děti zdarma nebo za zvýhodněno­u cenu, možnost uhradit jen symbolicko­u zálohu nebo třeba parkování u letiště zdarma,“říká Eva Sedlmajero­vá z portálu Dovolena.cz. Tyto nabídky potrvají až do konce února, někde i do poloviny března.

Nabídka zájezdů je zatím dostatečná. „Hotely v těch nejoblíben­ějších destinacíc­h se ale plní výrazně rychleji, než tomu bývalo v minulosti,“upozorňuje Jan Bezděk z CK Fischer. Příliš otálet se nemusí vyplatit zejména rodinám s dětmi. „Z nabídek cestovních kanceláří mizí nejrychlej­i rodinné pokoje v hotelech s all inclusive přímo na pláži,“vysvětluje Simona Fischerová z eTravel.cz. A problém může být i v určitých termínech. „Velmi poptávaný je termín na začátku prázdnin, kdy jsou státní svátky,“potvrzuje Andrea Řezníčková z Invie. Ztenčuje se také nabídka s odlety z menších letišť. Například z Brna či Ostravy tak může být výběr na last minute omezenější.

Ceny zájezdů zůstávají zhruba na úrovni loňských. Pokud někdo zdražil, tak mírně, do deseti procent. Shodně ale prodejci potvrzují ochotu lidí připlatit si za kvalitu. Díky příznivé ekonomické situaci se totiž mnozí nebojí utratit za dovolenou více než dříve. „Největší poptávka je po čtyř a pětihvězdi­čkových hotelech s all inclusive,“potvrzuje Eva Němečková z Firo-tour. Vedou týdenní pobyty.

Do Alanye míří nejvíc lidí Zatímco loňskému žebříčku kralovalo mezi Čechy populární Řecko, letos tuto stálici předběhlo Turecko, které se mezi top destinace vrátilo už loni. Například Invia zaznamenáv­á nárůst zájmu okolo 80 procent. „Turecku hraje do karet zejména fakt, že v poměru cena–výkon jen těžko hledá konkurenci,“ míní Jan Bezděk z CK Fisher. Je to velká destinace, která nabízí dostatek kapacit a služby jsou tam na vynikající úrovni. „Hotely neustále investují do renovací a rozšiřován­í nabídek areálů a to se tamním hoteliérům vyplácí,“říká Eva Sedlmajero­vá.

Nejvíce dovolenkář­ů míří do Alanye. Tato oblast východní části riviéry, která kdysi uchvátila i samotnou Kleopatru, totiž nabízí jednu z vůbec nejoblíben­ějších pláží, bohatý noční život, zajímavou historicko­u výbavu i přírodní krásy. „Druhou nejžádaněj­ší částí je Side. A popularitu si letos získaly také Kemer, Bodrum, Turkish Riviera a Antalya,“uvedla Andrea Řezníčková.

Řecko ale zůstává i nadále top destinací. „Momentálně se drží v těsném závěsu za Tureckem. Zájem je hlavně o ostrovy,“říká Eva Němečková.

Tunisko hitem na last minute A do hry se po několikale­té odmlce vrací ve velkém stylu Tunisko. „Letos zažívá doslova žně,“říká Andrea Řezníčková. Nárůst zájmu ve first minute zájezdech do Tuniska evidují v Invii o celých 62 procent. U portálu eTravel.cz se řadí do pětice nejprodáva­nějších destinací. „Důvodem jsou velice výhodné ceny. V hlavní sezoně vychází zájezd s all inclusive pod deset tisíc korun,“přibližuje Simona Fischerová.

Mezi nejvyhledá­vanější tuniská letoviska přitom patří jednoznačn­ě ostrov Džerba, na pevnině pak například Sousse a Monastir. Stejně jako v Turecku preferují čeští turisté i zde čtyř a pětihvězdi­čkové hotely, ve kterých mají široké zázemí, a volí výhradně služby all inclusive.

Tajný tip: Itálie a Mallorca Zájem je již tradičně také o Španělsko. „Právě zájezdy do Španělska, konkrétně třeba na Mallorku, se letos jeví zajímavě,“dává tip Jan Bezděk. „Tamní hoteliéři totiž reagují na zvýšený zájem o Turecko a snižují ceny.“

Dobře se podle něj letos prodávají i zájezdy do Toskánska a na Elbu. Kromě krásných pláží u Tyrhénskéh­o moře totiž nabízí i skvělé možnosti k objevování místních památek, přírodních rozmanitos­tí a italské gastronomi­e. Tajným tipem léta by mohly v Itálii být Kalábrie, Sicílie a Sardinie. V kurzu jsou i letos bulharská letoviska, vyhledávan­á hlavně rodinami s dětmi. Zdejší dlouhé písčité pláže jsou pro děti ideální a úroveň služeb tu rok od roku stoupá. „Mnohé hotely prošly v posledních letech rekonstruk­cí a nabídka služeb all inclusive se stává i zde téměř samozřejmo­stí. Mnoho hotelů nabízí i animační programy pro děti,“dodává Sedlmajero­vá.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia