Lidové noviny

Plzeň zklamala a končí

- JAN PALIČKA zvláštní zpravodaj ze Záhřebu

Fotbalisté Plzně prohráli v odvetě 1. kola play off Evropské ligy v Záhřebu 0:3 a vypadli. Slávisté svůj boj o postup v Genku dohráli po uzávěrce.

ZÁHŘEB Plzeňský trenér Pavel Vrba ani nevyndal ruce z kapes. Jen se otočil zády ke hřišti a naštvaně usedl na lavičku. V 73. minutě věděl, že je konec. 3:0 pro Dinamo Záhřeb. Zbogom! Sbohem!

Plzeň sice držela reálnou naději na osmifinále Evropské ligy, ale sama ji promarnila. Bojácným výkonem při odvetě si řekla o to, aby fotbalovou Evropu opustila. V úžasné atmosféře stadionu Maksimir doplatila na vlastní chyby a na trest pro kapitána Hubníka, který chyběl jako neprostupn­ý stožár uprostřed obrany. Plzeň inkasovala příliš laciné góly, takže nemohla udržet celkem slušný náskok 2:1 z prvního utkání.

O tom, jak dopadla Slavia, se rozhodlo po uzávěrce vydání v belgickém Genku.

Sešívaní vstupovali do odvety za stavu 0:0, takže Plzeň měla z matematick­ého pohledu lepší výchozí pozici. Stačilo neprohrát. Jenže pokud branku soupeře poprvé ohrozíte až v 64. minutě, sotva můžete sahat po úspěchu. „Nevyšlo nám to,“shrnul trenér Vrba.

Nažhavení, se kterým Plzeň v neděli přemohla Slavii v boji o čelo české ligy, se vytratilo. Pryč byla štiplavost, odhodlání, a dokonce i sebevědomí, což zaráželo. Bílé dresy, do kterých se Viktoria převlékla, ztratily šmrnc. Naopak chorvatský tým suverénně svištěl na bojovné vlně a nezastavil se ani ve chvíli, kdy rozhodčí těsně před přestávkou vykázal divokého trenéra Bjelicu mezi fanoušky. Dinamo bylo daleko šikovnější a zodpovědně­jší.

Při dnešním losování osmifinále si počká na soupeře, včera si počkalo na chybující Plzeň. Hned v 15. minutě předvedl famózní akci útočník Petkovič, klíčový hráč duelu. Nejdřív udělal kličku, díky níž poslal na zadek stopera Pernicu, a následně do balonu drze ťuknul patičkou. Proč? Protože tušil, že Dani Olmo, mladičký pomocník z Barcelony, pustí míč mezi nohama a Oršič bude pálit. Bum!

Od té doby Plzeň pouze marně doháněla. Nejen skóre, ale taky soupeře, který neudělal závažnou chybu. Na rozdíl od hostů.

Karetní trest pro stopera Hubníka byl příliš citelný, protože Plzeň nenašla záplatu. Druhý stoper, Hejda, se zranil, Řezník není úplně fit, v úterý narychlo koupený exsparťan Brabec nastoupit nemohl. Z levé strany defenzivy se

nakonec stáhl veterán Limberský a trefa to nebyla. Spíš z nouze ctnost. Limberský sice nezmatkova­l a rychlostně stačil, jenže ve středu obrany neměl správné návyky. Ve 33. minutě nezachytil ostře centrovaný míč a Dilaver zátylkem posunul skóre na 2:0.

Ani pak chorvatští fanoušci pod tribunou s názvem Bad Blue Boys nepřestali křičet, vykázaný trenér Bjelica nepřestal mužstvo dirigovat a Dinamo dál válelo. Vůbec se neobávalo, že by odveta mohla jít do prodloužen­í. Plzeň, která v pohárech tolikrát mile překvapila, neměla nárok.

Před třetím gólem znovu chyboval Limberský. Poslal příliš prudkou přihrávku na nepozornéh­o Pernicu. Ačkoli se to stalo na soupeřově polovině, najednou se celá hra přesypala. Prostupná plzeňská zeď tak dlouho couvala, až si Petkovič vzal míč a práskl ho pod břevno – 0:3! Špatných zpráv nebylo dost, protože Limberskéh­o ještě za chvíli čekala červená karta.

Ne, tenhle večer se Plzni nepovedl a záleželo na Slavii, jestli český fotbal zachrání v pohárech.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Je konec. Zklamaný obránce Radim Řezník odchází ze hřiště po porážce 0:3, která znamenala vyřazení Plzně.
FOTO ČTK/AP Je konec. Zklamaný obránce Radim Řezník odchází ze hřiště po porážce 0:3, která znamenala vyřazení Plzně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia