Lidové noviny

Rodina nechce vidět, jak mě bijou

Jediná česká bojovnice ve slavné UFC Lucie Pudilová se představí v sobotu v Praze

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Když poprvé přišla do tělocvičny KBC Příbram, bylo Lucii Pudilové šestnáct let. „Primárně se chtěla věnovat kickboxu a klasickému boxu,“prozradil na svoji svěřenkyni Ladislav Erdélyi. Polepšený hříšník s temnou minulostí, který stojí za kariérou „Příbramské střely“, jež se postupně učí poznávat svět bojových sportů.

„Je neskutečná!“vypadlo ze slavného komentátor­a prestižní ligy smíšených bojových umění UFC Joea Rogana loni v září. Tato slova vyřkl v průběhu souboje aktuálně 24leté bojovnice s Mexičankou Irene Aldanovou na UFC 228 v Dallasu, který byl pro Češku už čtvrtý ve slavné lize. Ta jí smlouvu nabídla v březnu 2017, když její zástupci hledali soupeřku pro Švédku Linu Lansbergov­ou na londýnský galavečer.

V obou případech Pudilová těsně prohrála na body, přesto sklízela chválu ze všech stran. Mocný prezident UFC Dana White jí a Aldanové vyplatil bonus 50 tisíc dolarů za zápas večera, a to i přesto, že bojovaly už jako druhé v pořadí a po nich následoval­o dalších jedenáct soubojů, které měly být papírově kvalitnějš­í. Právě podobné momenty bojovníkům pomáhají v nasazování do turnajů i k lepšímu finančnímu a žebříčkové­mu ohodnocení.

A čím je pro promotéry UFC v tuto chvíli vlastně Pudilová tak atraktivní? Je tvrdá, silná, umí skvěle bojovat v postoji. A hlavně... „Má srdce, vůli. Tohle jsem v ní poznal už po pár trénincích,“přidává její kouč, sám bývalý bojovník. Právě jeho tréninky v příbramské­m klubu zaujaly jedinou současnou českou zástupkyni v nejslavněj­ší lize MMA světa natolik, že si je rozhodla vyzkoušet. A už u tohoto sportu zůstala.

Přitom se nedá říct, že by byla zvlášť sportovně nadaná. „Zkoušela jsem tancování, poté i basketbal, atletiku, takové ty klasické sporty. Ale až v tělocvičně jsem se našla,“zavzpomína­la před pár dny na dětství pro Sport Magazín. A byť tím svoji rodinu nenadchla, u bojových sportů zůstala. „Rodina na zápase nebude. A já se jim nedivím, i když já bych to asi snesla, chápu, že se třeba maminka nechce dívat, jak někdo bije její dceru,“svěřila se včera během setkání s novináři.

Usměvavá a v pohodě, skvěle naladěná na svoji sobotní soupeřku, zkušenou Američanku Liz Carmoucheo­vou. Ta byla spolu s legendární Rondou Rouseyovou první ženskou zápasnicí UFC v historii. Tehdy se psal 23. únor 2013.

Nyní bude stát proti „Příbramské střele“Pudilové v její cestě za slávou a možná i budoucí titulovou šancí v muší váze. „Je to těžká soupeřka, bude to tvrdé,“usmívala se rodačka ze San Diega, která si prošla americkou armádou a také několika zahraniční­mi misemi.

Ve vyprodané O2 areně už ale na úsměvy prostor nebude. V oktagonu obě přepnou do bojového módu. Ostatně tato proměna je u Pudilové nejzajímav­ější. Milá dívka s až plachým úsměvem se v kleci mění na neúprosnou ničitelku. Jako by měla vypínač podobný kšiltovce Sylvestra Stalloneho ve slavném filmu Do útoku, ve kterém hrál muže, jenž se dostal až k titulu mistra světa v páce.

„Taktika? Chci ji pořádně tvrdě praštit. A pak znovu a znovu,“řekla včera s až nevinným úsměvem. Jenže z jejích očí bylo jasně cítit, že to myslí vážně.

„Hodně se o tom bavíme. Musím ji až trošku krotit. Aby se držela taktiky a zbytečně nebláznila. Má to v sobě. Je neskutečná bojovnice. A také dříč. Nejen v tréninku, pracuje na své angličtině, připravuje se na případný posun v kariéře,“dodává Erdélyi.

Ano, není třeba dodávat, že on i Pudilová se chtějí jednou dostat k titulovému zápasu. Pokud před domácím publikem zdolá Carmoucheo­vou, šestku žebříčku muší váhy, udělá k němu hodně rázný krok. Milá dívka s nesmělým úsměvem, která začala zápasit před pár lety v malé tělocvičně v Příbrami...

 ?? FOTO ČTK ?? Lucie Pudilová při tréninku pro fanoušky před sobotním galavečere­m
FOTO ČTK Lucie Pudilová při tréninku pro fanoušky před sobotním galavečere­m

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia