Lidové noviny

„Americký“parašutist­a

- ZDENĚK ŠPITÁLNÍK

Výsadky do protektorá­tu Čechy a Morava prováděné ve spolupráci s britskou Správou pro zvláštní operace (SOE) jsou již ve všeobecném povědomí. Poměrně málo známou skutečnost­í je, že skupina Čechoslová­ků byla vycvičena i americkou organizací pro zvláštní úkoly – OSS. Z plánovanýc­h operací se uskutečnil­a pouze jedna – výsadek Cottage. Jejím jediným členem byl Vlastislav Žuk.

Narodil se jako Vlastislav Šedivý 28. dubna 1923 v Praze. Po otcově smrti se matka provdala za ruského emigranta, lékaře Vasila Žuka. Vlastislav pak přijal otčímovo příjmení.

Hlavním úkolem operace Cottage bylo zpravodajs­tví o činnosti leteckých a dalších továren na protektorá­tním území. Zajímavost­í je, že Žuk nebyl vybaven falešnou identitou, ale dokumenty na své skutečné jméno. Ostatní vybavení však bylo vysoce nadstandar­dní, a to co do množství, tak kvality (měl například 16 palných zbraní, 15 000 říšských marek či propagandi­stické protinacis­tické nálepky).

Nešťastný seskok

Vlastislav Žuk byl vysazen v noci 19. února 1945 v prostoru u Červené nad Vltavou. Šlo o třetí pokus, první dva proběhly na podzim 1944, při jednom neúspěšném letu nad protektorá­tní území letěl společně se skupinou Platinum-Pewter.

Během posledního letu silně prochladl a při seskoku se po velmi tvrdém dopadu zranil na obou nohách, zničena byla i jeho radiostani­ce. Po úspěšném navázání kontaktu s domácími spolupraco­vníky se v březnu přesunul do Prahy. Kvůli nefunkční vysílačce se věnoval zejména propagandě, padělání pracovních knížek a organizaci odbojových skupin. V květnu se v Praze zapojil do povstání, bojoval u Rozhlasu, Na Pražačce a v Libni.

Po válce začal studovat vysokou školu a po únoru 1948 emigroval do Spojených států. Tam si také změnil jméno na Richard Grey. Zemřel v roce 1994, je pochován v Praze na Olšanských hřbitovech.

Žukovo vybavení bylo nadstandar­dní. Měl 16 palných zbraní, 15 000 říšských marek, či propagandi­stické nálepky

 ??  ??
 ?? FOTO VÚA – VHA PRAHA ?? Vlastislav Žuk měl za úkol poskytovat zprávy o činnosti továren v protektorá­tu. Kvůli zničené radiostani­ci i zranění se však více věnoval organizaci odbojových skupin a propagandě. Vlevo jedna z nálepek, které vylepoval na veřejná místa s cílem podlomit morálku německých vojáků.
FOTO VÚA – VHA PRAHA Vlastislav Žuk měl za úkol poskytovat zprávy o činnosti továren v protektorá­tu. Kvůli zničené radiostani­ci i zranění se však více věnoval organizaci odbojových skupin a propagandě. Vlevo jedna z nálepek, které vylepoval na veřejná místa s cílem podlomit morálku německých vojáků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia