Lidové noviny

Mizerný týden

-

Je přece přirozené, že jak člověk stárne, svět, ve kterém žil, postupně odchází.

Budu se radši věnovat politice, řekla jsem si. Taky s jistými vnitřními pochybami – politika mi čím dál tím víc připomíná nějaký fotbal, kde nejde o to, čeho dosáhnout, ale už jen o to, aby ta či ona strana porazila konkurenci. Jako by se ta politika změnila: nezáleží na tom, co kdo hlásá, ve skutečnost­i záleží jen na vítězství, na zisku volebních hlasů. Jde jim jen o to, aby se dostali do parlamentu – a vůbec ne kvůli tomu, aby prosadili svoje představy a někam vedli zemi, ale aby se dostali k vlivu. A k penězům.

Hm, broukl vnitřní hlas: přesně takhle dospívají společnost­i k tomu, že se nakonec přimknou k nějakému vůdci, který se jim jeví jiný než dosavadní politici: je přece jednodušší se na všechny naštvat, protože se jenom hádají a osočují, a přitom za scénou nenápadně provádějí všelijaké lumpárny. K čemu to v historii vedlo a vede, je notoricky známo, zklamání umí dělat divy. Člověk by měl mít trochu odstup.

S odstupem jsem tedy poslouchal­a a četla, jak se polští politici rozkmotřil­i s izraelským­i. Nedivím se, že se ti polští naštvali, taky by se mi nechtělo poslouchat o antisemiti­smu, který můj národ sál s mateřským mlékem. A proč to mají schytávat zrovna Poláci? Proč ne třeba Slováci nebo Maďaři, jejichž státy se za války postojem ani chováním k Židům rozhodně nijak nevyznamen­ali? Nebo třeba Belgičané či Francouzi? Cloumala mnou nevole a zlost. Copak ti politici nepřemýšle­jí, než něco řeknou? Copak nedokážou uvážit, co všechno může způsobit, když prostě zopakují rozšířený předsudek?

Chaluha si všimla, že jsem nesvá, a dala mi osvědčenou radu: „Radši si něco hezkýho čti.“A přisunula mi tlapkou půvabnou knížku „O kocourovi bez bot“, kterou Ladislav Radimský v roce 1970 v Mnichově podepsal jako Petr Den a kterou jsem dostala ctí a darem od knihovny Libri prohibiti. Což o to, knížečka o kocouru Frydolínov­i a zejména o jeho lidských majitelích-hostitelíc­h je báječná a člověk při ní zapomene na smolné dění za okny, jenže má jen 47 stránek – a co potom? PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia