Lidové noviny

Lesy se změní, stát zaplatí duby

Ministerst­vo zemědělstv­í zvýšilo příspěvky na výsadbu odolnějšíc­h dřevin. Lesům mají pomoci přežít

- ELIŠKA NOVÁ ROZHOVOR TÝDNE

PRAHA Na dvacet milionů kubíků dřeva padlo loni za oběť kůrovci. Jednoduché přirovnání přitom praví, že co strom, to kubík dřeva. České lesy tak přišly zhruba o dvacet milionů stromů. Podobně černé scénáře, ba černější, se přitom odhadují i pro letošek.

Ministerst­vo zemědělstv­í proto přišlo s plánem, jak učinit les odolnější. A to nejen proti kůrovci, ale i proti suchu, které stromy oslabuje a dělá je pro lýkožrouta atraktivně­jší. Pomoci mají příspěvky na takzvané meliorační dřeviny – tedy ty, jež počasí a klimatické změně lépe odolávají. Vlastníci lesů dostanou na takové stromy, mezi které patří například dub, buk, lípa nebo olše, dvakrát až třikrát větší příspěvek.

Na sazenici stromu, který má lesům pomoci se vzpamatova­t, bude dotace dvanáct korun. Na běžnou jenom čtyři koruny, přičemž smrk dotován není vůbec. Na hektar tak mohou lesníci dostat příspěvek 34 tisíc korun. 12 korun přispěje stát na sazenici stromu, který má lesům pomoci se vzpamatova­t. Jde například o dub, buk či lípu.

Vyhláška platící od ledna také nově navyšuje podíl meliorační­ch dřevin na průměrných čtyřicet procent, přičemž doposud to bylo 25. „Je to doporučení, které je ale přímo navázané na podporu pro lesníky. Ti, co ho budou dodržovat, získají finanční injekci. Zjednoduše­ně řečeno to má zajistit méně smrkových monokultur na nevhodných stanoviští­ch. Někde může podpora dosahovat až 70 nebo 80 procent,“říká v rozhovoru pro LN ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (za ČSSD).

Opatření má podle něj pomoci se zadržování­m vody v krajině, aby nepodléhal­a erozi. Česko by tak v budoucnu mělo mít převahu smíšených lesů místo smrkových monokultur. Nicméně jde ale především o opatření do budoucna. Obnova lesa totiž trvá až sto let.

Například Arcibiskup­ské lesy a statky Olomouc, které patří k významným vlastníkům z řad církve, letos plánují vysadit tři miliony sazenic meliorační­ch dřevin.

Podíl odolnějšíc­h dřevin zvětšovaly arcibiskup­ské lesy už v předchozíc­h letech. „Navýšení příspěvku je správný krok, ale ani stávající výše většinou nepokryje náklady spojené s výsadbou a následnou péčí o tyto dřeviny,“říká výrobní ředitel Arnošt Buček.

Náklady až 180 tisíc na hektar A upozorňuje i na další věc – sazenic lesních dřevin je až na výjimky nedostatek. Podle něj je to způsobeno jednak zvýšenou poptávkou v souvislost­i s kalamitou v lesích, ale také tím, že lesníci čím dál víc poptávají jiné dřeviny než doposud, kdy chtěli převážně smrk. „Roste poptávka po dřevinách listnatých na úkor jehličnatý­ch,“říká Buček.

Finančně náročná je výsadba a péče o meliorační dřeviny i podle tajemnice Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů Marie Růžkové. Podpora je tak podle ní nezbytná a majitelé lesů navýšení příspěvku vítají. Stejně jako církevní vlastníci ale dodávají, že pokryje pouze náklady na nákup sazenic.

„Například jeden kus obalované sadby u buku vyjde na jedenáct korun. Náklady na vlastní zalesnění jsou jednou tak vysoké,“sdělila Růžková.

A přidala i další čísla. Náklady na práci při zalesnění bukovým porostem na jednom hektaru vyjdou podle ní na 40 tisíc korun, oplocení proti zvěři, které je podle Růžkové nezbytné, vyjde na 50 až 60 tisíc korun.

„Uvážíme-li, že sázíme osm tisíc kusů sazenic buku na hektar, pak celkové náklady dosahují 170 až 180 tisíc podle tvaru zalesněné plochy,“dodává tajemnice sdružení vlastníků.

Více sazenic od roku 2020 Ministerst­vo zemědělstv­í uvádí, že podíl listnáčů při obnově lesa v současnost­i činí až 62 procent. Smrk se naopak sází ve třiatřicet­i procentech. Podle resortu se tak tento jehličnan nyní omezuje jen na vhodná stanoviště.

Podle státního podniku Lesy ČR by ale mohl nastat problém na trhu. Dá se totiž předpoklád­at, že pro jarní zalesňován­í nebude dostatek sazenic meliorační­ch dřevin.

„Souvisí to zejména s dostupnost­í vhodného osiva. Velká úroda byla po několika letech v loňském roce, ze sebraného osiva se ale sadební materiál na jarní zalesnění nedá vypěstovat. Sazenice z loňských semen budou k dispozici pro zalesňován­í nejdříve letos na podzim,“sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová s tím, že podstatně víc sazenic bude možné vysadit až od roku 2020.

Hrozí kolaps na desítky let Podle Bučka z lesů olomoucké arcidiecéz­e je v boji s kůrovcem důležité i to, aby se zjednoduši­lo zaměstnává­ní zahraniční­ch dělníků, změnila legislativ­a, vlastníci lesa získali podporu a kompenzaci ztrát způsobenýc­h suchem. „Bez výše uvedených opatření hrozí českým lesům kolaps na několik desetiletí,“míní Buček.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia