Lidové noviny

„Klouzání“ministrů? Riskantní tah

Kritici namítají, že by se ministři bez mandátu parlamentu už úplně vyhýbali. Expert varuje před znepřátele­ním vlády a parlamentu

- KAMILA BOLEGOVÁ ONDŘEJ KOUTNíK Piráti

PRAHA Není to zase tak dávno, co se do sebe v televizní debatě pustili poslanečtí kolegové Jaroslav Faltýnek (ANO) a Jakub Michálek (Piráti). Ve slovní potyčce nazval Faltýnek Michálka chlapcem a tázal se na jeho věk. Ten mu to později vrátil oslovením „strejdo“na svém facebookov­ém profilu. Nyní se zdá generační krize zažehnána. Poslanci si plácli nad návrhem klouzavého mandátu a společnými silami se snaží prosadit zavedení této ústavní změny.

Od zavedení si slibují zvýšení kvality výkonů v ministersk­ých funkcích. „Poslanec, který se stane členem vlády, dále vykonává obě tyto funkce. Typickým důsledkem je nízká účast členů vlády, kteří jsou zároveň poslanci, při hlasováníc­h,“uvedl předkladat­el Michálek. V letech 2013 až 2017 se podle Pirátů ministři účastnili v průměru jen poloviny hlasování ve sněmovně, zatímco „obyčejní“poslanci byli přítomni v 77 procentech případů.

Pod návrh se mimo dvou jmenovanýc­h podepsalo dalších 44 poslanců včetně zástupců SPD a STAN. „V praxi vidíme, že ministři většinou nestíhají svoji práci, nejsou schopni se dostavit na důležitá hlasování a jejich účast na interpelac­ích je v podstatě tristní,“odpověděla LN mluvčí SPD Barbora Zeťová s tím, že poslanecký klub SPD bude o novele debatovat, jakmile bude zařazena do programu sněmovny.

„Už je neuvidíme vůbec“

Nízká účast členů vlády při interpelac­ích je dalším spouštěčem pro zavedení klouzavého mandátu. Podle Pirátů by ministři museli být ve sněmovně jen ve čtvrtek. Hlavní přínos by podle Michálka byl v tom, že ministři by museli ve sněmovně trávit jen asi třetinu času v porovnání se současným stavem.

Pozor na ústavní „kejkle“Nápad na zavedení náhradníka v poslanecké židli za člena vlády má ale i odpůrce. Proti vystupuje sociální demokrat Jan Chvojka, který argumentuj­e tím, že nápad odmítli většinově i odborníci na ústavní právo na kulatých stolech ke změnám Ústavy, které dříve pořádal jako ministr pro legislativ­u. „Už dnes je problém některé ministry ve sněmovně potkat. Obavám se, že pokud bude schválen klouzavý mandát, tak některé ministry už ve sněmovně neuvidíme,“myslí si Chvojka.

Podobného názoru, že to přinese jen zvýšenou absenci ministrů, je i komunistic­ký poslanec Jiří Dolejš. Debatě se ale nebrání. Klouzavý mandát přitom funguje v Belgii, Nizozemsku, Rakousku, Estonsku, Švédsku či na Slovensku.

Ústavní právník Jan Kysela poslance nabádá, aby návrh na spuštění klouzavého mandátu důkladně promysleli. „Rozhodně bych neměnil Ústavu výlučně kvůli klouzavému mandátu,“řekl LN vysokoškol­ský pedagog Právnické fakulty Univerzity Karlovy. „Je možné, že dojdete k závěru, že stabilita a neměnnost Ústavy je hodnota sama o sobě, zejména v těchto časech politicky neklidných. Nezdá se mi, že by měl teď každý separátně vytáhnout zpod šuplíku nějaký svůj návrh a hledat pro něj ad hoc podporu. V nedávné minulosti jsme s pokusem o tento postup neměli dobré zkušenosti,“připomněl Kysela a jako příklad uvedl zavedení přímé volby prezidenta.

Rizikem, které zavedení klouzavého mandátu skrývá, může být zhoršení vztahů mezi vládou a parlamente­m. „Nejobvykle­jší námitkou je, že v parlamentn­ím systému by se neměly vytvářet instituty, které vládu staví proti parlamentu. Mělo by tomu být tak, že členové vlády z parlamentu vycházejí a nevnímají ho jako nepřátelsk­é těleso – ale jako kolegy. Klouzavý mandát tuto vazbu oslabuje,“dodal ústavní expert.

Zajímavý dopad by zavedení klouzavého mandátu mělo na postavení ministrů v trestním řízení. Ve chvíli, kdy by po dobu působení ve vládě přišli o mandát poslance, nemohli by se spolehnout na imunitu vůči trestnímu stíhání. „Poslance ani senátora nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Odepře-li komora souhlas, je trestní stíhání po dobu trvání mandátu vyloučeno,“píše se v Ústavě.

Kdyby již mechanismu­s klouzavého mandátu fungoval, loni v lednu by Poslanecká sněmovna nemusela hlasovat o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Jakub Michálek

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia