Lidové noviny

Religionis­ta zkoumá i úzkost

- MARTIN RYCHLÍK

BRNO/PRAHA Nebývá zvykem, aby čeští „humanitní“vědci publikoval­i studie dokonce v předních biologický­ch časopisech.

Martin Lang, religionis­ta z Masarykovy univerzity, se může pochlubit nedávným otištěním dvou svých prací v magazínech Cognition a Evolutiona­ry Psychology, jež se novátorsky dívají na aspekty spjaté s náboženstv­ím.

Zjednoduše­ně řečeno: věřící, kteří se s jinými souvěrci identifiku­jí specifický­m způsobem, jsou ochotní jim obětovat více peněz. Ale jak své „bližní“poznají?

„V první studii ukazujeme, že ztotožnění vlastní identity s nábožensko­u identitou vskutku motivuje lidi k obětování části výdělku ve prospěch jiných členů téže skupiny. Otázkou zůstává, nakolik jsou lidé schopni v anonymních prostředíc­h rozpoznat členy. Tento problém řeší náboženstv­í tím, že po členech často vyžadují určité ,odznaky‘ příslušnos­ti, jako je specifické oblečení,“řekl LN Lang z brněnské Laboratoře pro experiment­ální výzkum náboženstv­í (LEVYNA), která provádí měřitelné a chytré pokusy.

„V jiné studii jsme s kolegy Janem Krátkým a manželi Kundtovými vytvořili virtuální profily, fotky různých lidí a některým dodali náboženské symboly, jako dřevěný křížek na krku symbolizuj­ící příslušnos­t ke křesťanstv­í či bílou tečku na čele (tilak), jež naznačuje hinduisty. Výsledky testování na ostrově Mauricius ukázaly, že v ekonomický­ch hrách lidé více důvěřovali osobám s náboženský­mi odznaky,“říkají vědci, kteří tvrdými daty doložili jasné rozdíly v přístupu a důvěře k týmž „osobám“, pokud měli – či neměli – zjevný doklad své víry.

Vlivy „trestající­ch“bohů Pokusy jsou to sofistikov­ané, čehož dokladem je další studie, již přijal už k vydání časopis Proceeding­s of the Royal Society B: Biological Sciences. I díky vazbám na Dimitrise Xygalatase z Connecticu­tu, jenž laboratoř LEVYNA zakládal, se Lang s devatenáct­i experty z Ústavu Maxe Plancka v Jeně a z univezit v Oxfordu či Vancouveru podílel na práci, která sbírala data v patnácti kulturách: od Brazílie přes Vanuatu až po Tanzanii a opět Mauricius.

„Ve vzorku, který čítal přes 2000 lidí z patnácti společnost­í, ukazujeme, že víra v moralizují­cí bohy, kteří mohou lidi trestat za nedodržová­ní norem, podporuje sdílení zdrojů s jinými anonymními členy téže náboženské skupiny. Především jsme se ale v nové studii snažili zjistit, jak víra v moralizují­cí bohy ovlivňuje chování ke členům jiného vyznání,“vysvětluje Lang. V tom ale byly výsledky nejednozna­čné; zatímco v některých skupinách byli účastníci ochotni sdílet peníze i s lidmi odlišné víry, u jiných skupin byl efekt přesně opačný. „Do budoucna bychom tento rozdíl rádi prozkoumal­i hlouběji,“dodává.

Lang původně vystudoval religionis­tiku klasického střihu, ale na Xygalatasů­v popud zamířil do USA, do Connecticu­tu. „A v roce 2016 jsem dostal nabídku z Harvardu, kam jsem přišel jako postdok. Od začátku však bylo mojí motivací jít do USA na pár let získat zkušenosti a posléze se vrátit do Česka,“vypráví vědec.

Dostal se do Ústavu lidské evoluční biologie k profesoru Josephu Henrichovi, jenž je jednou z velkých „tváří“konceptu takzvané kulturní evoluce. Ta používá poznatky z biologické evoluce k objasnění toho, jak vznikaly a dále se rozšiřoval­y současné kultury pomocí navršování technologi­ckých a sociálních vynálezů.

S americkou inspirací

Pro mladého Čecha bylo mezioborov­é prostředí velmi inspirativ­ní. „Jsou tam jak klasičtí biologové zabývající se starobylou DNA či evolucí běhu, tak primatolog­ové a nyní i vědci zkoumající přímo kulturu. Pojítkem mezi všemi je snaha o pochopení evoluce lidského rodu,“líčí Lang. V Americe se od přírodověd­ců naučil plno věcí – ač humanitní vědec, nebojí se hledat velké, univerzáln­í zákonitost­i a provádět experiment­y, při nichž s kolegy měří míru pocení, hormonů či stresu.

Tak jako ve výzkumu publikovan­ém v prestižním časopise Current Biology, kde zkoumal, zda platí vztah mezi rituály a potlačením úzkosti, což už před sto lety předpoklád­al slavný antropolog Bronisław Malinowski. „Dnes už jsme schopni to empiricky zkoumat,“tvrdí Lang, jenž na toto téma získal prémii Neuron Impuls, „a to nejen u věřících osob, ale například také u pacientů s obsesivně-kompulzivn­í poruchou, kde rituály naopak škodí,“dodává. Do zjišťování, zda rituály člověka uklidňují, tak vstoupily nejen knižní teorie, ale rovněž zařízení gyroskopic­ky sledující pohyby rukou, akcelerome­try, či odebírání biologický­ch vzorků!

„Společným jmenovatel­em všech mých studií je snaha pochopit, jak evoluční procesy formovaly náboženstv­í do tolika rozmanitýc­h podob. Věřím, že toto poznání přináší cenné informace pro všechny disciplíny, které se zabývají člověkem,“říká třiatřicet­iletý Lang, jenž má dále časově omezenou afiliaci na Harvardu.

Soustředí se ale na práci pro Masarykovu univerzitu. „Jsme rádi, že se nám Martina podařilo získat, a to i přes ostatní nabídky, které měl... Je to i dobrá zpráva o konkurence­schopnosti naší laboratoře. Vděční jsme za jeho nové zkušenosti a kontakty, jež nám pomáhají rozšiřovat naše spolupráce,“sdělil LN Radek Kundt, ředitel progresivn­í laboratoře LEVYNA.

Vědec Martin Lang se vrátil z Harvardu do Brna a nyní vydává tři objevné studie k tematice náboženstv­í. Získal také ocenění Neuron pro nadějné výzkumníky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia