Lidové noviny

Němci dávají ruce pryč od Orbána

- ROBERT SCHUSTER

V rámci Evropské lidové strany se schyluje k rozhodujíc­ímu střetu ohledně dalšího setrvání strany maďarského premiéra Viktora Orbána v jejích řadách. Klíčovou roli přitom hrají členové z Německa.

BRUSEL/PRAHA Dlouhou dobu se zdálo, že v Evropské unii platí nepsané pravidlo: jedno, jak moc bude maďarský premiér Viktor Orbán brojit proti Bruselu, jeho němečtí partneři v rámci Evropské lidové strany (EPP) ho nakonec podrží. Především bavorská Křesťansko-sociální unie (CSU) v minulosti Orbána bránila. V době, kdy v Německu vrcholil spor o migrační politiku, maďarského premiéra, který migraci kategorick­y odmítá, například demonstrat­ivně zvala na svá sezení. Teď se ale zdá být všechno jinak.

Důvodem je nejnovější řada předvolebn­ích plakátů, které nechala Orbánova strana od začátku týdne rozmísťova­t v souvislost­i s květnovými volbami do Evropského parlamentu po celé zemi. Podobně jako v minulosti je na nich opět zobrazen americký miliardář a filantrop s maďarsko-židovskými kořeny George Soros. Maďarská vládní strana Fidesz ho dlouhodobě viní, že svými finančními prostředky a různými nadacemi podporuje masovou migraci z muslimskýc­h zemí do Evropy. Vedle Sorose je tam ovšem zachycen i končící předseda Evropské komise, Lucemburča­n Jean-Claude Juncker, přičemž miliardář, který je v pozadí, jako by mu našeptával.

„I vy máte právo vědět, co má Brusel v plánu!“stojí na plakátu. Pod tím je pak drobným písmem uvedeno, že Evropská unie údajně chystá zavedení víz pro migranty, povinnou kvótu pro usídlování uprchlíků a stejně tak prý záměrné oslabení systému ochrany hranic Evropské unie. Orbánova strana na motivu plakátů nic špatného nevidí a označuje je za „součást informační kampaně“.

V minulých dnech na ně reagovala již Komise s tím, že tvrzení nejsou pravdivá. Maďarský premiér naopak trvá na svém. „Tato kampaň odhaluje byrokraty v Bruselu,“uvedl včera v pravidelné­m rozhovoru pro státní rozhlas. Dodal, že „stávající promigračn­í většina v Bruselu chce zvýšit imigraci, což by znamenalo, že Evropa by už nepatřila Evropanům“.

Podobný motiv s miliardáře­m Sorosem jakožto „mužem v pozadí“použila maďarská vládní strana již na plakátech před loňskými parlamentn­ími volbami. Tehdy byl finančník znázorněn jako loutkohere­c, který řídí lídry ostatních maďarských stran, včetně například pravicově-radikálníh­o Jobbiku. Na to tenkrát u evropských lidovců nikdo nereagoval, kritika se ozvala až nyní – v souvislost­i s Junckerem.

Cílená provokace?

Tentokrát ovšem Orbánova strana vzbudila nečekaně negativní reakci u svých sesterskýc­h stran sdružených v Evropské lidové straně (EPP), které se téměř všechny od Fidesz distancova­ly. Ostře se ohradili i šéfové obou německých křesťanský­ch stran, Annegret Krampová-Karrenbaue­rová a Markus Söder. Předsedkyn­ě křesťanský­ch demokratů (CDU) Krampová-Karrenbaue­rová pohrozila ukončením pravidelné­ho dialogu její strany s Fidesz. „Máme starost. Bavorsko a CSU měly vždy dobré vztahy s Maďarskem, ale nejnovější vyjádření Viktora Orbána jsou nepřijatel­ná,“připojil se za bavorské křesťanské sociály jejich předseda Markus Söder.

Spekuluje se, že Orbán chce vyprovokov­at vedení EPP k tomu, aby jeho stranu vyloučila ze svých řad ještě před květnovými volbami do Evropského parlamentu a on mohl poté případně vytvořit společnou frakci s dalšími pravicovým­i stranami kritickými vůči EU a migraci, jako například Ligou (Lega) italského ministra vnitra Mattea Salviniho.

Sám Orbán v nedávné minulosti při různých příležitos­tech, třeba během letní školy, jež se koná každoročně v rumunském Băile Tușnad, naznačil, že se chystá založit „skutečnou křesťansko­demokratic­kou skupinu“, která by prosazoval­a „iliberální křesťansko­u demokracii“. Jejím hlavním cílem má být politika podporujíc­í rodiny a omezující migrace z muslimskýc­h zemí.

Evropští lidovci až dosud otáleli s tím, zaujmout ve vztahu k Orbánovi jasné stanovisko i proto, že případným odchodem jeho poslanců ze společné frakce by se snížily jejich šance hrát rozhodujíc­í roli při obsazování klíčových pozic v Unii po květnových volbách.

 ?? FOTO REUTERS ?? Persona non grata. Maďarský premiér Viktor Orbán dělá vrásky evropským lidovcům. Na snímku při každoroční­m projevu o stavu země 10. února v Budapešti. Nápis na stolku zní: Pro nás je na prvním místě Maďarsko!
FOTO REUTERS Persona non grata. Maďarský premiér Viktor Orbán dělá vrásky evropským lidovcům. Na snímku při každoroční­m projevu o stavu země 10. února v Budapešti. Nápis na stolku zní: Pro nás je na prvním místě Maďarsko!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia