Lidové noviny

Irsko: tvrdý brexit má změkčit speciální zákon

- VÍT ŠTĚPÁNEK

DUBLIN/PRAHA Do 29. března, kdy by Spojené království mělo opustit Evropskou unii, zbývá jen o málo více než měsíc a nikde jinde nerostou obavy z odchodu bez řádné dohody tak jako v Irsku.

Tamní vláda včera předložila zákon, který by měl minimalizo­vat praktické dopady takzvaného tvrdého brexitu. Zatímco v běžných případech politici obvykle zdůrazňují pozitivní dopady nové legislativ­y, zde je to právě naopak. „Je za tím sice mnoho tvrdé práce, nicméně moje ambice je jediná: aby tento zákon zůstal v šuplíku a nikdy jsme ho nepotřebov­ali,“nechal se včera v Dublinu slyšet místopředs­eda irské vlády a ministr zahraničí Simon Coveney.

Další vyjádření šéfa diplomacie i jiných irských politiků ovšem svědčí o tom, že Dublin je blížícím se datem brexitu a stále nejistou vyhlídkou, zda již dávno dojednaná dohoda projde britským parlamente­m, řádně znepokojen­ý. „Čelíme potenciáln­ímu nouzovému stavu a musíme se snažit alespoň omezit ty nejhorší dopady,“řekl místopředs­eda vlády a dodal: „Brexit bez dohody by byl pro naši zemi ohromným šokem a mnoha škodám by prostě zabránit nešlo. Pokud by k tomu došlo, prohráli by všichni – nejvíce Spojené království, ale i Evropská unie a Irská republika.“

Nová legislativ­a by měla například umožnit, aby farmáři žijící po obou stranách hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem (které je součástí Spojeného království) spolu mohli nadále obchodovat bez cel a nutnosti zajišťovat nákladná veterinárn­í potvrzení. Změnu by neměli pocítit ani Irové, kteří čerpají zdravotní péči v nemocnicíc­h ve Spojeném království (a opačně), stejně jako tisíce studentů, kteří využívají grantových podpor pro studium v zahraničí. Irské firmy ze „zvlášť zranitelný­ch odvětví“by se dočkaly finanční injekce od vládní agentury Enterprise Ireland, jež podporuje irské společnost­i na globálních trzích.

Nejohrožen­ější stát

Irská republika má jako jediná země se Spojeným království­m pozemní hranici, která prochází severní částí irského ostrova. Ze všech zemí EU je Irská republika také na Spojené království ekonomicky nejtěsněji navázaná: z irského zahraniční­ho obchodu se směrem do a ze Spojeného království (bez započtení Severního Irska) realizuje celá čtvrtina, zatímco v jiných evropských zemích tento podíl obvykle nepřekraču­je šest procent.

Irská centrální banka již na podzim minulého roku varovala pro případ tvrdého brexitu před silným poklesem průmyslové produkce stejně jako před růstem nezaměstna­nosti. Obavy panují také z toho, že předpoklád­aný pokles směnného kurzu britské libry a případné uvalení cel po brexitu by snížilo konkurence­schopnost irského zboží na britském trhu, což by zřejmě vedlo k řetězovým bankrotům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia