Lidové noviny

Anexi Krymu živí „krvavý“mýtus

- TOMÁŠ VLACH zvláštní zpravodaj LN na Ukrajině

Přesně před pěti lety začala ruská okupace Krymu. Kremelská propaganda tehdy využila z velké části uměle vyvolaný mýtus strachu z ukrajinský­ch nacionalis­tů.

KORSUŇ „Tady jsme čekali, až se objeví, emoce byly strašně vypjaté,“vzpomíná Serhij na události staré skoro přesně pět let. Stojíme na křižovatce u hlavní silnice poblíž ukrajinské­ho městečka Korsuň asi 140 kilometrů jihovýchod­ně od Kyjeva. V noci na 21. února 2014 tu místní lidé zastavili kolonu autobusů s policisty a takzvanými „tituškami“, najatými civilisty, Chronologi­e anexe Krymu a Sevastopol­u v roce 2014 kteří jim pomáhali s bitím demonstran­tů. Kolona pěti autobusů se vracela ze zásahu v Kyjevě zpět na Krym, odkud všichni pocházeli. Na křižovatce u Korsuně je místní lidé zastavili, část osazenstva autobusů zbili a dva vozy zapálili. Ruská média pak celou událost prezentova­la jako masakr v režii ukrajinský­ch nacionalis­tů a mýtus „korsuňskéh­o pogromu“pomohl přesvědčit obyvatele Krymu, že jedině Moskva je před excesy takzvaných banderovců ochrání.

Lidový soud

O korsuňskýc­h událostech se v Rusku a na Krymu svého času mluvilo hodně. Dramaticky je líčí třeba celovečern­í film Alexeje Pimanova Krym (2017), kde po zuby ozbrojení ukrajinští nacionalis­té střílejí bezbranné krymské aktivisty jako zvěř. Ruskou interpreta­ci přebral i český dezinforma­ční server Nwoo.org, který hovoří o sedmi mrtvých a třiceti nezvěstnýc­h.

Na křižovatce v Korsuni tehdy skutečně asi tisícihlav­ý dav vzal situaci do svých rukou. „Ano, nutili jsme je zpívat ukrajinsko­u hymnu, občas někdo dostal ránu, dva autobusy shořely. Místní byli hodně naštvaní kvůli tomu, že se v Kyjevě střílelo do demonstran­tů, a tak tu uspořádali lidový soud,“říká Serhij. Svou roli prý sehrálo i to, že v posledním autobuse našli aktivisté dva silně zbité rukojmí, které Krymčané zajali předtím v nedalekém městečku Myronivka.

„Nebylo žádné zahrabáván­í těl do odpadní jámy, žádné zahrnování mrtvol buldozery, jak se tvrdí na sociálních sítích. To jsou nesmysly,“upozorňuje další ze svědků Volodymyr. Se Serhijem se shodují na jednom: nikdo nezemřel a všichni Krymčané mohli nakonec pokračovat domů. „Ošetřoval jsem jen několik zraněných, nejvážnějš­í byl otřes mozku a zlomené žebro,“odmítá zvěsti o obětech i lékař korsuňské nemocnice Petro Žukovskyj. Na žádné mrtvé nepřišlo ani oficiální ukrajinské vyšetřován­í.

Události pak nabraly překotný spád. O den později, v noci na 23. února, se v Kremlu sešli představit­elé bezpečnost­ních složek. „Když jsme se loučili, řekl jsem kolegům: musíme začít pracovat na vrácení Krymu Rusku,“přiznal později v dokumentu Krym – návrat do vlasti (2015) ruský prezident Vladimir Putin. Ten samý den se po celém Krymu uskutečnil­y mítinky jak odpůrců, tak příznivců anexe Krymu. Ti druzí ale měli navrch a v Sevastopol­u zazněl požadavek na připojení k Rusku.

Vše se ale pravděpodo­bně chystalo dlouho dopředu, protože následujíc­í běh věcí nebylo možné naplánovat a připravit během několika dnů. Už 27. února zabrali strategick­é budovy neoznačení vojáci, lidově zvaní „zelení mužíčci“. Poté se 16. března konalo referendum, pro připojení k Rusku hlasovalo dle oficiálníc­h výsledků více než 96 procent zúčastněný­ch voličů při volební účasti 83 procent.

„Tehdy jsme doufali, že se budeme mít líp. A také jsme se báli, že z Ukrajiny přijdou fašisté a rozpoutají válku,“sdělila mi před časem Irina, účetní z krymské metropole Simferopol­u.

Tento názor je mezi příznivci připojení poloostrov­a k Rusku obvyklý. Dnes si polepšili státní zaměstnanc­i nebo penzisté, mnoho jiných se má stejně, pohoršili si například podnikatel­é, kterým ruské zákonodárs­tví moc nepřeje. Politiky a médii živený strach z ukrajinský­ch nacionalis­tů a pocit, že jen silné Rusko před nimi dokáže Krym ochránit, ale přetrvává.

 ??  ?? noc na 21. 2.
InCident mezi ukrAjinský­mi Aktivisty A krymskými proruskými silAmi v Korsuni-Ševčenkivs­kém Lvov Užhorod
noc na 23. 2. SChůzkA Bezpečnost­níCh činitelů u prezidentA VlAdimirA PutinA LuCk IvAno-FrAnkovsk Rovno Žytomyr Ternopil
ChmelnyCky­j ČernoviCe
Pomník ruským speciálním jednotkám, tzv. zeleným mužíčkům, stojí v Centru Simferopol­u
23. 2. Proruské shromÁžděn­í v SevAstopol­u Kyjev
Korsuň-Ševčenkivs­kyj VinnyCjA ČerkAsy
KropyvnyCk­yj OděsA
27. 2. OBsAzení strAtegiCk­ýCh Budov ruskými speCiÁlním­i silAmi Sumy
ChArkov PoltAvA
Dnipro ZÁporoží
NikolAjev Cherson Simferopol SevAstopol
16. 3. „Referendum“o přičlenění Krymu k Ruské federACi LuhAnsk DoněCk sepArAtist­iCké oBlAsti AnektovÁn Ruskem (2014)
18. 3. Krym A SevAstopol přičleněny k Rusku
noc na 21. 2. InCident mezi ukrAjinský­mi Aktivisty A krymskými proruskými silAmi v Korsuni-Ševčenkivs­kém Lvov Užhorod noc na 23. 2. SChůzkA Bezpečnost­níCh činitelů u prezidentA VlAdimirA PutinA LuCk IvAno-FrAnkovsk Rovno Žytomyr Ternopil ChmelnyCky­j ČernoviCe Pomník ruským speciálním jednotkám, tzv. zeleným mužíčkům, stojí v Centru Simferopol­u 23. 2. Proruské shromÁžděn­í v SevAstopol­u Kyjev Korsuň-Ševčenkivs­kyj VinnyCjA ČerkAsy KropyvnyCk­yj OděsA 27. 2. OBsAzení strAtegiCk­ýCh Budov ruskými speCiÁlním­i silAmi Sumy ChArkov PoltAvA Dnipro ZÁporoží NikolAjev Cherson Simferopol SevAstopol 16. 3. „Referendum“o přičlenění Krymu k Ruské federACi LuhAnsk DoněCk sepArAtist­iCké oBlAsti AnektovÁn Ruskem (2014) 18. 3. Krym A SevAstopol přičleněny k Rusku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia