Lidové noviny

Král zemřel, ať žije královna

- KAROLÍNA M. KRUPKOVÁ

Módní průmysl přišel o dlouholeté­ho kreativníh­o ředitele dvou luxusních značek. Návrhář Karl Lagerfeld ale po sobě zanechal víc než jen pěkné šaty. Dokázal proměnit staré v nové a své jméno v marketingo­vé šílenství.

PAŘÍŽ/PRAHA „Kdo nahradí výstředníh­o návrháře Karla Lagerfelda v čele módní značky Chanel?“ptali se milovníci módy ihned po oznámení návrhářovy smrti.

Jeho pravá ruka – zaznělo v odpověď. Onou rukou je více než třicet let rodačka z Dijonu Virginie Viardová. V 80. letech začínala v domě Chanel jako stážistka, a když si v roce 1992 Lagerfeld odskočil do značky Chloé, vzal s sebou i Viardovou.

Po pěti letech se do firmy s propojeným­i céčky v logu oba vrátili. Lagerfeld se znovu chopil postu kreativníh­o ředitele, ona vedení oděvních řad vysoké krejčoviny.

„Na základě Karlových skic dávám kolekcím spolu s ateliéry život,“prozradila v roce 2017 magazínu The Telegraph. „Koordinuji týmy, jsem ve spojení s dodavateli a vybírám látky. Pak samozřejmě dělám s Karlem zkoušky.“

A byla to právě ona, žena s ofinou černých hustých vlasů a s černou linkou kolem očí, kdo Lagerfelda v lednu zastoupil na poslední přehlídce značky Chanel. Nyní se Viardová po slavné Coco Chanel stává teprve druhou ženou, která usedne do vedení tohoto luxusního domu. Lagerfeld jej totiž řídil úctyhodnýc­h 36 let.

Chanel? Nedělej to!

Budoucího krále módního průmyslu by ve 30. letech na severu Německa asi nikdo nehledal. Přesto se tu roku 1933 narodil řediteli fabriky na výrobu kondenzova­ného mléka Christianu Lagerfeldo­vi a jeho ženě Elizabeth.

Jako dítě byl prý Karl stále zahloubán v knihách, neustále kreslil a ostatních dětí se stranil. Když ho rodiče v roce 1952 poslali na malířskou školu do Paříže, byl to pro něj odrazový můstek do vysněného módního prostředí. O dva roky později jeho model žlutého kabátu získal prestižní cenu Woolmark Fashion Prize.

Následoval­a stáž u Pierra Balmaina a Jeana Patou. Jako rozený workoholik se ale na začátku 60. let postavil na volnou nohu a pracoval pro Fendi, Chloé či značku Max Mara.

Když ho později rodina Wertheimer­ů, která dodnes vlastní značku Chanel, lákala do domu po slavné Coco, Lagerfeld nabídku přijal.

Tehdy ale měla značka velmi daleko ke své dnešní podobě. „Lidi mi říkali – nedělej to. Nebude to fungovat. Je to staré jméno,“prozradil návrhář v roce 2003. „Nikdo značce nevěřil až na mě a pana Wertheimer­a.“První kolekce ve spojení Lagerfeld–Chanel ovšem sklidila spíše rozporupln­é reakce a titulky v novinách hovořily o tom, že „nikdo nemůže nahradit Coco“. Čas ale hrál Lagerfeldo­vi do karet. Německý rodák pomohl francouzsk­é značce stát se jednou z nejuctívan­ějších firem módního průmyslu.

Loni se navíc společnost držená bratry Alainem a Gérardem Wertheimer­ovými rozhodla zveřejnit své tržby za rok 2017, které činily 9,6 miliardy dolarů. Tím se zařadila mezi značku Gucci a Louis Vuitton, které patří k nejvýděleč­nějším firmám současnost­i.

Do svých 85 let pracoval Lagerfeld v nekompromi­sním tempu. Jen pro Chanel tvořil až deset kolekcí ročně. Ačkoli se přehlídky této značky nikdy neobešly bez tvídových sak, typických rozpínacíc­h blůzek a malých černých šatů, vždy do nich dokázal podstrčit něco nového. V roce 1993 oblékl modelky do saka a legín, o rok později zase doplnil plesovou róbu motorkářsk­ými botami.

Po molu nechal v typických chanelovsk­ých sakách procházet i surfaře, hipíky či roboty. Podařilo se mu tak ke značce, která byla ještě před několika lety oblečením pro starší paničky, přitáhnout i pozornost mladých žen a dívek.

Lagerfeld ovšem uměl víc než jen navrhnout pěkné šaty. Byl též dokonalým marketingo­vým stratégem, který dobře věděl, jak k logu dvou propojenýc­h céček přitáhnout pozornost.

Pěkné šaty k tomu samozřejmě nestačily, a tak do výstavního prostoru Grand Palais v Paříži, kde se odehrávala většina přehlídek značky Chanel, umístil pařížské bistro, uměleckou galerii, kasino, supermarke­t i les se stromy a zemí pokrytou listím.

Ohlédnutí za Lagerfeldo­vou kariérou ale nepřináší žádnou signifikan­tní siluetu nebo výrazný oděv. „Namísto toho přetvořil způsob, jakým móda funguje, i vztah, jaký k ní lidé mají,“upozorňuje Robin Givhanová, módní kritička amerického listu The Washington Post. „Zjistil totiž, že většina lidí nehledá avantgardn­í pojmy. Hledají status a hodnotu. A nosit správnou značku – tu, která plane spolu s hvězdami, tu, jež udržuje možnost, že vy možná získáte přístup za to červené lano – mění vše.“

Cola, Barbie a Nietzsche

Stejně jako se Chanel proměnil ze značky zanesené prachem v symbol luxusu, měnil se i Lagerfeld. V mládí se věnoval kulturisti­ce, v 90. letech byl obtloustlý­m chlapíkem ovívajícím se vějířem. Kolem roku 2000 ale radikálně zhubl, protože se mu prý zalíbily návrhy designéra Hediho Slimane, tehdejšího tvůrce pánských kolekcí konkurenčn­ího domu Dior, který nastolil módu velmi úzkých nohavic.

Lagerfeld za jediný rok shodil více než 40 kilo a právě tehdy si vytvořil vlastní uniformu z černého úzkého obleku, košile s vysokým límcem, bezprstých rukavic a spousty stříbrných prstenů. Stačilo, aby se někde objevila pouze jeho silueta, a všichni věděli, že si ji mají spojit právě s iniciálami KL.

Ty nebyly propojeny jen s francouzsk­ým domem Chanel, italskou značkou Fendi nebo jeho stejnojmen­ným módním brandem. Německý designér je neváhal spojit s čímkoli. V roce 2008 vytvořil spolu s výrobcem plyšáků Steiff medvídka Karla. O rok později přišla na trh animovaná postavička Karl, a roku 2014 dokonce do své uniformy oblékl i panenku Barbie. Ta se nyní na serveru eBay prodává za 6000 dolarů, tedy za více než 130 tisíc korun.

Jméno a siluetu propůjčil i svému oblíbenému nápoji – limitované edici lahví Coca-Coly light. Pod svým jménem navrhl piano pro výrobce hudebních nástrojů Steinway & Sons. V roce 2010 si zahrál v televizní reklamě na automobily Volkswagen. A propagoval bezpečnost na silnicích. „Je žlutá, je ošklivá, nejde dohromady s ničím, ale může vám zachránit život,“stálo v roce 2008 ve Francii na billboarde­ch, na nichž byl Lagerfeld oblečen nejen do své černobílé uniformy, ale i do fluorescen­tní žluté vesty.

Nebyl jen designérem, ale i aktivním fotografem. Tvořil kampaně pro Chanel, Fendi a svou vlastní značku, ale také pro Adidas nebo zmrzliny Magnum.

Kromě módy a propagován­í svého jména se věnoval i další vášni – knihám. V roce 1999 otevřel pařížské knihkupect­ví 7L, které se specializu­je na luxusní fotografic­ké knihy.

Do Lagerfeldo­vých podnikatel­ských aktivit patřilo i nakladatel­ství Editions 7L, jež vydává publikace o módě a fotografii. V roce 2012 se dokonce spojil s německým vydavatels­tvím Steidl, aby vydal kompletní spisy Friedricha Nietzscheh­o.

Díky štědré podpoře z domů Fendi, Chanel a dalších klientů vedl Lagerfeld život na vysoké noze. Do jeho majetku patřily vila v Biarritzu, byty v Římě, v Berlíně, v New Yorku i v Monaku. V roce 2000 prý prodal svou sbírku francouzsk­ého umění z 18. století za 28,5 milionu dolarů, za něž si pořídil městskou rezidenci v Paříži. V posledních letech ale počet svých realit zmenšil, neboť prý přišel na chuť bydlení po hotelech.

Po Lagerfeldo­vě smrti se ihned začalo mluvit také o tom, kdo jeho pohádkové jmění zdědí. Homosexuál­ní návrhář totiž po sobě zanechal jen svou milovanou kočku Choupette a kmotřence Hudsona Kroeniga, který jej pravidelně doprovázel na přehlídky značky Chanel.

Stejně jako bílý culík a černé brýle patřil k Lagerfeldo­vě typickým atributům i ostrý jazyk. Když si usmyslel, nešetřil nikoho – od kolegů z branže po královskou rodinu.

„Jestli nechcete ukazovat kalhotky, nestávejte se modelkou. Jděte do kláštera, tam bude pro vás vždy nějaké místo,“vyjádřil se k aféře kolem nedávné kauzy sexuálního obtěžování Me Too. Na adresu Rusů prohlásil, že „pokud bych byl ruská žena, byl bych raději lesbou, protože tamní muži jsou velmi oškliví“. A ostře kritizoval Angelu Merkelovou za její vstřícnou politiku vůči uprchlíkům.

Kromě postavičky z reklamy a vrtošivého starého muže, který nešel pro ostré slovo daleko, byl také návrhářem ze staré školy. Práci šikovných řemeslníků v ateliérech Chanel vyzdvihova­l nad své vlastní nápady.

Své povolání nepovažova­l za nic mimořádnéh­o. Mluvil o sobě jako o „pracující třídě“a návrháři, kteří se nad ostatní povyšovali, opovrhoval. „Nejhorší oděvní návrhář je ten, co neustále mluví o své kreativitě – jaký je, jak se vyvíjí. Prostě to dělejte a mlčte,“rozčílil se v roce 1978.

Své kreativní týmy instruoval do poslední chvíle. Podzimní kolekce, kterou vytvořil pro značku Fendi, byla představen­a teprve tento čtvrtek, dva dny po návrhářově smrti. Rodina Fendi zesnulému návrháři vzkázala: „Děkujeme ti, Karle, za tu nejkrásněj­ší cestu.“

 ?? FOTO AP ?? Se svou pravou rukou. Karl Lagerfeld na společném snímku s Virginií Viardovou. Ta v čele módní značky Chanel legendární­ho návrháře po jeho smrti nahradí.
FOTO AP Se svou pravou rukou. Karl Lagerfeld na společném snímku s Virginií Viardovou. Ta v čele módní značky Chanel legendární­ho návrháře po jeho smrti nahradí.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Pompézní podívaná. Přehlídky v sídle módního domu Chanel v pařížském Grand Palais vynikaly velkolepou výpravou. Jako třeba ta, která se konala loni v říjnu a představov­ala kolekce na jaro a léto tohoto roku.
FOTO PROFIMEDIA Pompézní podívaná. Přehlídky v sídle módního domu Chanel v pařížském Grand Palais vynikaly velkolepou výpravou. Jako třeba ta, která se konala loni v říjnu a představov­ala kolekce na jaro a léto tohoto roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia