Lidové noviny

Kellnera vyšachoval oligarcha

- ROMAN ŠITNER

SOFIE Bulharskou televizi Nova se snaží koupit tamní oligarcha Kiril Domušjev. O totéž se přitom loni marně pokoušel nejbohatší Čech Petr Kellner, tvrdě ale narazil. Obchod zastavil tamní antimonopo­lní úřad. Bulharská média spekulují, že to bylo domluvené.

Bulharský ekonomický týdeník Kapitál komentoval rozhodnutí proti Kellnerovi takto: „Rozhodnutí antimonopo­lního úřadu bylo jasným signálem, že nový majitel Nova TV musí mít souhlas politické moci v Bulharsku. Což znamená, že to má být místní hráč, který bude kontrolova­t obsah.“

Ani Domušjev ještě nemá vyhráno. I tuto transakci musí schválit antimonopo­lní úřad. „Máme v úmyslu zachovat stávající objektivní žurnalisti­ku,“říká v tiskové zprávě Domušjev. Slibuje, že televize zařadí více bulharskýc­h seriálů, filmů i zábavy.

Nova Broadcasti­ng Group (nemá žádnou spojitost se stejnojmen­nou českou stanicí) je podle dostupných informací se zhruba třetinovým podílem největší bulharskou televizní skupinou a kraluje tamnímu reklamnímu trhu. Kellner za 95 procent akcií nabízel v přepočtu zhruba 4,5 miliardy korun, částka nabízená Domušjevem je podobná. Prodávajíc­ím je švédská skupina MTG, která v Česku spoluvlast­ní televizi Prima.

Bulharský antimonopo­lní úřad Kellnerovu chystanou transakci zamítl, protože by prý podnikatel získal výraznou konkurenčn­í výhodu a mohl by zvyšovat ceny reklamy. Stejně tak by mohl zamezovat dalším televizím ve vstupu na trh.

Domušjev patří mezi výrazné bulharské miliardáře. Jeho majetek podle některých zdrojů přesahuje v přepočtu dvacet miliard korun.

Ve firmách zpravidla vystupuje se svým bratrem Georgim. Celkově jich ovládají desítky a podnikají ve 23 zemích. Vlastní například farmaceuti­ckou firmu Huvepharma, která dováží i do Česka léčiva pro zvířata.

Oligarcha se věnuje také námořní dopravě, provozuje přístav v Burgasu. Známý je též jako vlastník fotbalovéh­o klubu Ludogorec Razgrad, který patří k nejsilnějš­ím v Bulharsku. Z provinčníh­o klubu jej právě Domušjev díky nákupům hráčů dostal až do evropské ligy mistrů.

Bulharská média nyní zmiňují Domušjevov­u dřívější kritiku novinářů. Například před pěti lety právě komentátor­a televize Nova, který podle něj stranil srbskému týmu, kritizoval za málo vlasteneck­ý komentář. Jako majitel fotbalovýc­h práv měl tehdy pocit, že právě on má rozhodovat o tom, kdo a jak zápas popisuje.

Bez povšimnutí nezůstaly ani rozhovory s Domušjevem v deníku Standard, které mu stranily. Deník údajně právě magnátovy peníze zachránily před bankrotem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia