Lidové noviny

Poločas rozpadu

Independen­t Group, již tvoří nezávislí poslanci, může napomoci obrodě britské politiky

-

Tak již je jich jedenáct. Osm zleva, tři zprava. Dost na fotbalový tým. Mluvíme o poslancích, kteří za posledních pět dní opustili své domovské politické strany – labouristy a konzervati­vce.

Zajímavé je, s jakou spontánnos­tí vše začalo a zatím také pokračuje. Plán údajně žádný nebyl a stále, jak to tak vypadá, ani není. O pondělní rezignaci prvních sedmi labouristi­ckých poslanců nikdo ve Westminste­ru až do poslední chvíle nevěděl. Následné připojení další odpadlice z Labour Party a tří poslankyň za Konzervati­vní stranu bylo také neplánovan­é. A dalo se doslova vyčíst z tváří dezertujíc­ích, jak bolestné.

Samozřejmě se nabízí porovnání s politickou situací v Británii na začátku 80. let, kdy z Labour Party odešli nejprve čtyři poslanci a exministři, k nimž se později přidaly desítky dalších, včetně jednoho konzervati­vce. Vznikla Sociálně demokratic­ká strana, která velmi rychle získala na popularitě. Tu ale nebyla kvůli většinovém­u volebnímu systému schopna přeměnit v rozhodujíc­í počty poslanců v Dolní sněmovně. Vznik SDP byl odpovědí na směřování Labour Party pod taktovkou Michaela Foota velmi silně doleva a de facto šlo o úplně stejný scénář, jaký jsme sledovali u labouristů od pondělí. Ve středu se ale vše rapidně změnilo, když se k novým nezávislým připojily i tři konzervati­vní poslankyně.

Stát se v Británii silným hráčem Společnost se politicky přestává dělit podle tříd a začíná se dělit podle ideologie na příznivce a odpůrce brexitu.

Důležitý je tak v tuto chvíli čas. Nové nezávislé uskupení poslanců (Independen­t Group) musí velmi rychle říct, za čím stojí, zda se přemění v politickou stranu, kdo skupinu povede nebo například jaký vztah bude mít k Liberálním demokratům, prozatím jediné centristic­ké straně v Británii. Teď mohou být poslanci „vším pro všechny“– důležitá hlasování ale přijdou na řadu již za několik dní a týdnů. Bude zajímavé sledovat, jak bude nové uskupení jako celek hlasovat například o rozpočtu předložené­m Konzervati­vní stranou.

Zajímavé je také sledovat, ne o kom v těchto minutách a hodinách slyšíme, ale o kom neslyšíme. Tony Blair byl v posledních více než dvou a půl letech velmi viditelný. Je advokátem setrvání v EU a příznivcem druhého brexitovéh­o referenda. Vznik nové strany ale prozatím odmítal. Stejně tak nicméně nezapomíne­jme, že byl lídrem, na rozdíl od současných politiků ve Westminste­ru. Není to tak dávno, kdy prominentn­í britské Timesy vyzvaly čtenáře, aby mu naslouchal­i. Krok naprosto neslýchaný s ohledem na škraloup, se kterým Blair politiku opouštěl v podobě zapojení Británie do války v Iráku. Důkaz toho, jak dalece se nálada ve společnost­i teď mění. Bude zajímavé sledovat načasování a příští slova Tony Blaira. Budou mít váhu.

Stát se v Británii silným politickým hráčem není jednoduché. Může za to již zmiňovaný většinový volební systém. Na změnu ve Westminste­ru, kde kormidlo stále drží jedna ze dvou hlavních stran, samozřejmě není a velmi pravděpodo­bně ani nebude vůle. Potenciáln­í nová strana tedy může být populární, jak chce, to jí ale nepomůže získat poslance, a může se tak opakovat fiasko SDP z 80. let.

Čerstvý průzkum YouGov nicméně naznačuje, že by skupina nezávislýc­h poslanců mohla získat až 14 procent hlasů voličů, zajímavé přitom je, že by je posbírala napříč stranami a stejně tak by jí údajně volilo i 18 procent příznivců setrvání v EU a 11 procent příznivců brexitu.

Úspěch potenciáln­í nové strany bude záviset právě na brexitu. Pokud se ten promění v úspěšný projekt, potenciáln­í nová strana nemusí přežít. Pokud by se ale stal fiaskem a způsobil například masovou ztrátu pracovních míst, mohli by nezávislí uspět. A v duchu typického britského černého humoru možná i uspořádat kampaň za znovuvstou­pení do EU. Ale nepředbíhe­jme.

Úspěch potenciáln­í nové strany bude záviset na brexitu. Pokud ten bude úspěšný, strana nemusí přežít.

Nikdo nechce nést odpovědnos­t Sedm ze současných 11 členů Independen­t Group jsou ženy. Tedy většina. To se samozřejmě postupem doby může změnit. Zůstane ale fakt, že to byly většinově právě ženy, kdo měl kuráž začít něco nového. Začít něco nového v době, kdy jejich dnes již bývalé politické strany nechaly řešení brexitu na doslova hodinu dvanáctou. Brexit je přitom jedním z nejdůležit­ějších rozhodnutí, ke kterému se poslanci ve svém politickém životě musí postavit. Přesto to nevypadá, že by na to měli kuráž, dostatek sebevědomí a věděli, co vlastně dělají. Nikdo nechce v tuto chvíli nést odpovědnos­t za nastalou zmatečnou situaci.

Co SDP v 80. letech ale pomohla změnit, byla kultura a přemýšlení Labour Party. Strana tehdy prošla opravdovou reformou, která jí pomohla stát se postupem doby vítězem voleb. V těchto chvílích vznikající Independen­t Group může minimálně napomoci podobné obrodě britské politiky. Bezútěšný britský parlament se za pochodu mění v něco mnohem zajímavějš­ího. Za zoufalého přihlížení Bruselu. A hodin, které neúprosně odbíjejí čas.

Autorka je mediální konzultant­ka (MP Associates of London Ltd) a spolupraco­vnice

Českého rozhlasu

 ??  ?? TEREZA ANTENEOVÁ mediální konzultant­ka
TEREZA ANTENEOVÁ mediální konzultant­ka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia