Lidové noviny

Jeden svět nestačí

Premiérka země junáků má dítě – s partnerkou

- Zbyněk Petráček

Přijde konec světa? Zpozdilá otázka. Ohlašované konce světa přicházejí a svět žije dál. V listopadu 2016 přinesl týdeník Der Spiegel černou obálku, z níž se vymykal barevný obrys Donalda Trumpa a nápis: Konec světa, jak ho známe. Myšleno konec světa pro kulturní levici. Svět ale může skončit i z pohledu konzervati­vců. Dokládá to zpráva, že srbská premiérka Ana Brnabičová odložila cestu do Bruselu, neboť se stala matkou. Jasně, řeknete si, z porodnice cestovat nemůže. Jenže ona není v porodnici, tam leží její lesbická partnerka Milica Djurdjičov­á, která dala život synovi Igorovi (o biologické­m otci nic zveřejněno nebylo).

I to je konec světa, jak ho známe. Aby šéfka vlády žila s partnerkou a pořídily si potomka, není běžné ani v nejpokroko­vějších zemích Západu. Ale v Srbsku, zemi tradičně balkánské, hrdé na své patriarchá­lní junáky i boje s Turky a jinými nepřáteli, na to, že vůči Kosovanům a jejich teroru uhnula až po americkém bombardová­ní, v zemi se silným vlivem pravoslavn­é církve je to něco neslýchané­ho. Konec světa, jak ho známe, pomyslí si mnozí. Ještě že se toho nedožil Rajko Doleček, milovník všeho tradičně srbského, můžeme si pomyslet u nás.

Jenže, jak by řekl James Bond, jeden svět už nestačí. Končí svět jednoznačn­ých symbolů a rychlokvaš­ených nálepek. K nim patřila i lesba jako ztělesnění menšin a pokroku. Ale čím víc menšiny pronikají do hlavního proudu, tím je zřejmější, že nejde o věrozvěsty růžové budoucnost­i pro všechny, nýbrž o lidi se všemi plusy, minusy či hříchy. Lesbou je i místopředs­edkyně německé AfD Alice Weidelová. Žije s Tamilkou ze Srí Lanky a vychovávaj­í spolu dva syny. Je to snad výraz populismu a xenofobie? Vidíme, že jeden svět rychlokvaš­ených nálepek už skutečně nestačí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia