Lidové noviny

Tohle bude bolet

-

Copak osobní život, v provozu přijdou zkrátka i fyziologic­ké potřeby. Autor popisuje situaci, kdy v sedm večer diskutuje o životosprá­vě s pacientkou trpící anorexií, přičemž ona toho prokazatel­ně v ten den snědla víc než on. Též spánek se netrpí, nemocniční management­y ruší „služební pokoje“, protože prý v noci platí lékaře za to, že pracují, nikoli že odpočívají. To vše v hodinové sazbě nižší, než jakou mají parkovací automaty před nemocnicí.

Po noční službě... akutní císař Nic nepřiblíží situaci lépe než konkrétní příběh. V oboru gynekologi­e a porodnictv­í se odehrává přirozený jev zrození nového života. Ten však může být ohrožen v řádech minut. Následujíc­í odstavec je překlad z uvedeného díla.

Je 8. listopadu 2010. Po obzvlášť pekelné noční službě byl dr. Kay v 7.45 – tedy 15 minut předtím, než bude mít „padla“– zavolán k akutnímu císařskému řezu pro diskomfort dítěte. Doktor tu noc zažil císaře, dalšího císaře, potom vakuovou extrakci, potom klešťový porod, potom císaře – pak přestal počítat. Byl vyčerpaný a v klidu by odevzdal rodičku ranní službě, kdyby vývoj srdečních ozev dítěte nenaznačov­al, že jednat se musí ihned. Je na nohou dvanáct hodin. Jeho večeře je stále v krabičce v šatně. Právě oslovil jednu z porodních asistentek omylem „maminko“. Utíká na porodní sál a přivádí na svět dítě velmi rychle. Bylo zplihlé, ale pediatři provedli něco ze své magie a brzy slyšeli ony správné dětské zvuky. Vzorky pupečníkov­é krve potvrzují, že se rozhodl správně. Zavírá pacientku s náznakem pocitu dobře vykonané práce. Když vyjde ze sálu, pediatr jej bere jemně bokem a sděluje mu, že dítě má od skalpele poranění na tváři, k němuž došlo, když prováděl řez na děloze. Jen aby o tom věděl. Dr. Kay se jde ihned podívat na dítě i na rodiče. Není to řez ani hluboký, ani dlouhý, nepotřebuj­e šití a určitě nezanechá jizvu – ale zcela jednoznačn­ě to byla jeho chyba. Omlouvá se rodičům, kteří, zdá se, tomu nevěnují pozornost. Jsou láskou bez sebe nad krásnou – a jen mírně znetvořeno­u (britská nadsázka) – holčičkou. Prý rozumějí tomu, že se vše seběhlo velmi rychle a že tyto věci se stávají. Dr. Kay chce říct, že se stávat nemají, že se jemu ještě nestaly, a kdyby to bylo na začátku služby, zcela určitě by se mu nestala ani tato. Nabídne jim leták s informací o kanceláři stížností, rodiče nemají zájem. Bylo to

Prestiž a stres

V čem je kniha zajímavá i v Česku? Zde také mladí lékaři tráví své postgraduá­lní vzdělávání mnohdy na dlouhých, málo placených směnách. Pracovní doba se obchází souběhem různých smluv. (V Británii rovnou při nástupu raději nechají lékaře podepsat, že dobrovolně rezignuje na evropskou direktivu o přesčasech.)

Získávání poznatků a dovedností je chaotické: „Sežeň si, koho najdeš.“Starší, co umí, jsou pryč. Starší, co umí a zůstali, jsou srdcaři na roztrhání. Že by lékaři, kteří již dosáhli vyššího postavení, se zvlášť starali o změnu života mladých? Je to jako mazácká vojna. „My jsme tím prošli, tak vy také.“

V období, kdy by měli zakládat rodiny, jsou mladí lékaři často svým partnerům na ekonomicko­u obtíž. Prestiž povolání je vysoká, nicméně v dnešní době je dost jiných, ve kterých lze vydělat srovnateln­é peníze za nesrovnate­lně menšího stresu. Epilog citované knihy si nezadá s blogem na českých stránkách mladilekar­i.com. Po martyriu postgraduá­lní přípravy zakončené atestací třeba nejeden lékař odejde. Do jiné branže nebo jiné země. Brit do Austrálie, Čech do Německa.

Až se zas jednou budou přetřásat počty, stárnutí a (ne)dostatek lékařů, možná by stálo za to se zamyslet nad tím, jak by šlo, zvláště v začátcích kariéry, dělat tuto práci důstojněji a bezpečněji. Zdaleka nejde jen o peníze. Ty počty lékařů se pak třeba spraví samy.

Je na nohou dvanáct hodin. Jeho večeře je stále v krabičce v šatně. Právě oslovil jednu z porodních asistentek omylem „maminko“.

Text vyjadřuje autorův osobní názor

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Odejít domů včas po směně nebo službě? To téměř neexistuje. Čtení z knihy Tohle bude bolet, z níž ukázky přináší Miroslav Palát, je neveselé.
FOTO SHUTTERSTO­CK Odejít domů včas po směně nebo službě? To téměř neexistuje. Čtení z knihy Tohle bude bolet, z níž ukázky přináší Miroslav Palát, je neveselé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia