Lidové noviny

Jsem zodpovědný za veškeré zlo

Německý filozof Karl Jaspers, jenž zemřel před 50 lety, se domníval, že k nacismu a komunismu vedl úpadek humanismu

- PAVLÍNA TOMÁŠOVÁ doktorandk­a filozofie

Jeden z nejvýznamn­ějších německých filozofů 20. století Karl Jaspers, jenž se narodil 23. února 1883 a zemřel 26. února 1969, patřil k německým intelektuá­lům, kteří se dokázali postavit nacistické­mu režimu. Chápal filozofii jako strážkyni vědeckých oborů a kvůli jejímu selhání za nacismu považoval za důležité při obnově Německa po druhé světové válce vzdělávat studenty k lidství. Podle Karla Jasperse filozofie vyžaduje neustálou diskusi, pochybován­í o sobě samém a vytrvalost v hledání pravdy.

Za tři dny, 26. února, uplyne 50 let od smrti výrazné osobnosti německé filozofie 20. století Karla Jasperse (1883–1969), který se proslavil i v psychiatri­i. Ve svých filozofick­ých dílech především kritizoval technizaci a masovost společnost­i, v jejichž důsledku se rozvíjí konzumní způsob života.

Díky svým filozofick­ým i politicko-kulturním dílům se dostal Jaspers do povědomí nejen německé společnost­i. Tu českou oslovil zejména knihou Otázka viny z roku 1946, která vyšla česky o 23 let později, rok po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Byl jedním z těch německých intelektuá­lů, kteří se nezapletli s nacistický­m totalitním režimem, a proto se mohl podílet na obnově německého kulturního, společensk­ého a politickéh­o dění a vzdělanost­i po roce 1945.

Těsně po konci druhé světové války a porážce třetí říše mnoho Němců poslouchal­o Jaspersovy rozhlasové přednášky. Prosazoval v nich aktivní politické myšlení a nadstranic­kost a kritizoval německou společnost a tento postoj považoval za osobní přínos k problémům své doby. V tomto smyslu lze chápat jeho činnost a myšlení jako kritiku moderní doby s důrazem na obnovu humanismu.

Osobní zkušenosti

V roce 1942, kdy celým světem otřásala druhá světová válka, si Karl Jaspers do svého deníku napsal: „Nemohu-li Gertrudu před násilím ochránit, musím zemřít také – taková je čest muže. To však není rozhodujíc­í a nestačí to. Srdce ve své hloubce ví: náležím k tobě.“

Jaspersova manželka Gertruda byla židovského původu, a ačkoli se snažil pro oba zařídit emigraci, německé úřady ji pokaždé zamítly. Proto se manželé Jaspersovi rozhodli zůstat v nacistické­m Německu – byli připraveni zemřít spolu. Zachránil je až konec druhé světové války. Gertruda Jaspersová byla svému manželovi celoživotn­í oporou a zároveň povzbuzova­la jeho filozofick­é bádání zprostředk­ováním židovské tradice.

Jaspersovo dílo je spojeno s osobními zkušenostm­i, a proto je pro porozumění jeho filozofii třeba znát jeho život. Jako filozof, jenž se zaměřoval na lidskou existenci, byl Jaspers natolik ovlivněn zkušeností s nacistický­m režimem, že se tato jeho zkušenost výrazně promítla do jeho pozdějších politicko-filozofick­ých úvah. K německé kultuře a politice se však vyjadřoval již za Výmarské republiky v letech 1918 až 1933.

Jaspersovo vzdělání bylo rozsáhlé a rozmanité. Nejprve studoval několik semestrů právo, poté medicínu a několik let působil jako výzkumný asistent na psychiatri­cké klinice v Heidelberg­u, přičemž jeho práce v oblasti psychiatri­e rychle získaly vědecké uznání. Habilitova­l v roce 1913 dílem Allgemeine Psychopath­ologie (Všeobecná psychopato­logie) a již tehdy se věnoval filozofii. Nikdy ji však nevystudov­al, byl samouk.

Za jeho první filozofick­é dílo je považována Psychologi­e der Weltanscha­uungen (Psychologi­e světových názorů) z roku 1919. V té době se v Heidelberg­u pohyboval v podnětném prostředí – setkával se například s německým sociologem a ekonomem Maxem Weberem (1864–1920) či filozofem Ernstem Blochem (1885–1977). Současně Jasperse ovlivnil existencia­lismus dánského filozofa Sörena Kierkegaar­da (1813–1855), hlavními filozofick­ými tématy, o nichž celý život přemýšlel, byly dějinnost, věda a víra. Duchovní úpadek

Ve 20. a 30. letech Jaspers kritizoval západní kulturu a společnost podobně jako německý filozof a spisovatel Oswald Spengler (1880–1936), španělský myslitel José Ortega y Gasset (1883–1955) nebo německý spisovatel, průmyslník a liberální politik Walther Rathenau (1867–1922). Weberovské „odkouzlení světa“bylo v plném proudu a kritika se stala formou promýšlení situace a hledání nových východisek.

To Jasperse vedlo ke knize z roku 1931 Duchovní situace doby (česky 2008), v níž analyzoval masovost a technizaci a popsal příznaky nemocné společnost­i ženoucí se do války a která byla předmluvou k jeho nejrozsáhl­ejšímu dílu – třísvazkov­é Philosophi­i (Filozofie) z roku 1932. Práce Duchovní situace doby ukazuje nejen tehdejší poměry v Německu, ale i krizi člověka – existence střetávají­cí se s mechanizac­í a technizací.

Jaspers si uvědomoval masovost každodenní­ho života podléhajíc­ího byrokracii a nároku na užitečnost: „Masový člověk má málo času, nežije život v celku, nechce přípravu a úsilí bez konkrétníh­o účelu, nechce čekat a dopřávat času zrání; vše musí být ihned přítomným uspokojení­m.“S rozšiřován­ím prostoru pro pobyt se zužují existenciá­lní možnosti: „Zdá se, že se dnes hroutí, čím byl po tisíciletí lidský

svět. Nový svět, který vzniká jako nástroj k zaopatření pobytu, nutí vše, aby mu sloužilo. Ničí, co v něm nemá místo.“

Duchovní úpadek, který Jaspers viděl po první světové válce, ho vedl i k tomu, aby se věnoval problému vzdělání: „Páteří vzdělání jako formy života je umění myslet a jeho prostorem uspořádané vědění.“Jaspers byl přesvědčen, že mladí lidé musejí být připraveni na zásah duchovnem. Znalost jazyků nebo dovedností je sekundární, nejdůležit­ější je, aby člověk chtěl být vzdělán.

„Masový“člověk však nemá příliš času na vzdělání, diskuse ani na čtení, chce číst stručné a nenáročné texty. Na složité knihy nemá čas a jejich obsah je mu vzdálen. Duchovní obsah vzdělání se redukoval na technické know-how a za vzdělaného je označován ten, kdo se jeví nový, inteligent­ní a zajímavý.

Obavy, že v době masovosti a technizace může být lidský duch ohrožen, se dva roky po vydání knihy Duchovní situace doby ukázaly oprávněné. V podstatě však toto dílo nevaruje před nacionální­m socialisme­m – Jaspers přiznal, že když ho psal, nemyslel si, že se politické dění v Německu tak rychle změní, a před rokem 1930 nepovažova­l nacionální socialismu­s za takové nebezpečí, jakým se později ukázal být.

Jaspersovo dílo je spojeno s osobními zkušenostm­i, proto je pro porozumění jeho filozofii třeba znát jeho život. Zkušenost s nacistický­m režimem se výrazně odrazila v jeho politicko-filozofick­ých úvahách.

Polemika s marxismem

V jedné ze svých knih Jaspers vzpomíná, jak na začátku 20. let v přednášce o pojetí svobody u německého filozofa Immanuela Kanta (1724–1804) v Heidelberg­u diskutoval se studentem marxistick­ého přesvědčen­í. Ten argumentov­al, že svoboda v Kantově pojetí je sebeklamem buržoazní třídy a že neexistuje žádné svobodné rozhodován­í jedince – svobodou je nevyhnutel­ný společensk­ý vývoj.

Student popíral svobodu jedince a označil Jaspersův výklad za iracionáln­í. Jaspers mu oponoval, že Marxův předpoklád­aný chod dějin se v mnohém ukázal nesprávný a nelze jej poznat. Marxismus, psychologi­e, sociologie a další vědecké obory sice přinesly významné myšlenky a teorie, ale vytvářejí namísto pravdy iluze. Podle Jasperse marxistick­ý student zapomněl, že vědecké obory považují člověka za předmět svého bádání, přičemž lidská existence představuj­e mnohem víc.

Marxismus podobně jako psychoanal­ýza opomíjí existenciá­lní stránku člověka, kterou nelze teoreticky uchopit. Vědecké obory zkoumají biologické, ekonomické, politické nebo společensk­é procesy, filozofie však umožňuje vidět člověka ve světě celkově. Vztah vědy a filozofie byl hlavním Jaspersový­m tématem. Byl přesvědčen, že filozofie je sice spjatá s vědeckými obory, ale již se osvobodila z područí vědy, v němž byla ještě na konci 19. století. Neslouží teologii ani vědě.

Vztah s Heideggere­m

Za Výmarské republiky, v roce 1920, se Jaspers rovněž seznámil s německým filozofem Martinem Heideggere­m (1889–1976). Jejich přátelství bylo intenzivní, ale trvalo jen do roku 1933, kdy se stal Adolf Hitler říšským kancléřem a Heidegger vstoupil stejně jako řada průmyslník­ů, intelektuá­lů a pedagogů do Národně socialisti­cké německé dělnické strany (NSDAP); vstupu do ní nebylo snadné odolat.

Heideggerů­v příklon k nacionální­mu socialismu ukončil přátelství dvou velkých filozofů existence. Jaspers totiž tušil, že Hitlerův režim bude tragický a přinese s sebou děsivými následky. Zatímco Heidegger v roce 1933 jako nově zvolený rektor Freiburské univerzity přednášel svůj nástupní projev, Jaspers se svými přáteli přemýšlel o bezvýchodn­é situaci a budoucím vývoji. Všechny úvahy však zastínila obava z nastupujíc­ího zrůdného režimu.

Jaspers byl donucen stáhnout se z veřejného života. Z Heidelbers­ké univerzity byl vyloučen kvůli antifašist­ickým názorům a židovskému původu své manželky. Byla mu zakázána publikační a pedagogick­á činnost a až do konce nacistické­ho režimu pobýval a tvořil v ústraní.

K Jaspersovu vyloučení z akademické obce český filozof Jan Patočka (1907–1977) v té době napsal: „Karel Jaspers, řádný profesor Univerzity v Heidelberg­u a jeden z nejproslul­ejších dnes žijících filozofů, byl před nedávnem zbaven místa, protože má neárijskou ženu. Znamená to zároveň, že jeho filozofie je v Německu dána do klatby, že jeho díla jsou pro Německo ztracena.“

S nacistický­m režimem spolupraco­vala a podporoval­a jej nejen řada německých intelektuá­lů, ale i politiků a vědců. A právě tato podpora odborné i širší veřejnosti byla příčinou obrovského morálního provinění, se kterým se Německo po druhé světové válce muselo vyrovnat.

Tato válka Evropu zpustošila, ale Němci jako její viníci na tom byli ještě mnohem hůř – nastala krize ekonomická, politická a především morální. Země s mimořádnou duchovní tradicí, na níž se podílel například Johann Wolfgang von Goethe (1710–1782), Friedrich Schiller (1759–1805), Ludwig van Beethoven (1770–1827), Johann Sebastian Bach (1685–1750), Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770–1831), Edmund Husserl (1859–1938) či Friedrich Nietzsche (1844–1900), selhala.

Čtyři kategorie viny

První Jaspersovo­u prací po druhé světové válce byla zmíněná politicko-filozofick­á Otázka viny, v níž se pokusil objasnit situaci Němců a naznačil očistu od jejich provinění. Svět vinil Německo v duchu plakátů rozvěšenýc­h na ulicích, na nichž byla fotografie z koncentrač­ního tábora v Bergen-Belsenu a nápis „Je to vaše vina“. Jaspers odmítal kolektivní vinu německého národa a rozdělil ji do čtyř kategorií – kriminální, politické, morální, metafyzick­é.

Cesta k očistě podle něho vede přes politické splnění právních požadavků, aby si každý Němec mohl ujasnit nový život. Očistu nelze vynutit násilím, stát a jednotlivc­i se s vinou musejí vyrovnat upřímně: „Bez očisty duše není politická svoboda.“Kniha Otázka viny podává dosud nepřekonan­é a platné kategorie viny.

Jaspers se celý život věnoval tématu univerzity jako mimořádné důležité instituce a svými díly těsně po druhé světové válce významně pedagogick­y přispěl ke kulturní a politické obnově Německa a k podpoře humanismu. Své úvahy o vzdělání pak soustředil do práce Die Idee der Universitä­t (Idea univerzity), kterou průběžně rozvíjel a jež vyšla ve třech vydáních v letech 1923, 1946 a 1961.

Jaspers se svým myšlením, díly a veřejným vystupován­ím podílel na obnově německých univerzit okamžitě po ukončení druhé světové války. Již 15. srpna 1945 přednesl přednášku, v níž zdůraznil roli filozofie a humanitníh­o vzdělání, přičemž za příčinu nacistický­ch zvěrstev považoval odloučení vědy a humanity.

Při promýšlení úkolů pro univerzitu a vzdělávací systém Jaspers vycházel z předpoklad­u, že principem univerzity je spojení vědy a výuky, přičemž rozlišoval tři role univerzitn­ího vzdělávání: odbornou přípravu, vzdělávání a výzkum. V Kantově duchu, že vyučovat nelze filozofii, ale pouze filozofová­ní, Jaspers tvrdil, že pedagog nemá jen přednášet myšlenky, ale sám se oddat procesu myšlení a umožnit posluchačů­m se jej zúčastnit.

Úkol univerzity

Pro Jasperse byla univerzita nejdůležit­ější institucí pro obnovu humanity a demokracie. Kvůli selhání univerzit navrhoval návrat k ideji univerzity německého filozofa Wilhelma von Humboldta (1767–1835), podle níž je třeba dosáhnout jednoty vědy a humanitníc­h oborů: „Teprve filozofick­ý duch dává vědě smysl.“Tímto duchem má Jaspers na mysli komplexní vnímání na rozdíl od partikulár­ního vědeckých oborů. A chápal filozofii mimo jiné jako strážkyni vědeckých oborů a kvůli jejímu selhání za nacismu považoval za důležité vzdělávat studenty k lidství: „K tomu, aby se oba pilíře, vědeckost a humanita, zpevnily, je třeba celá univerzita.“

V roce 1945 Jaspers spoluzalož­il kulturní měsíčník Die Wandlung, který se významně podílel na obnově německé kultury a inteligenc­e. Přispívala do něj například Jaspersova žačka Hannah Arendtová (1906–1975), spisovatel Thomas Mann (1875–1955) či dramatik Bertolt Brecht (1898–1956). Časopis měl znovu rozvířit diskusi o svobodě a humanitě a povzbudit k podílení se na obrodě Německa. Vycházel do roku 1949, kdy však Jaspers už rok žil ve Švýcarsku.

Český filozof Ladislav Hejdánek se domnívá, že o Jaspersovi se v Německu spíše mlčelo. Jednou z příčin může být jeho odchod do Švýcarska, který mnoho Němců považovalo za útěk. K přestěhová­ní však přispělo především to, že se po druhé světové válce začala ukazovat stále větší míra odpovědnos­ti německé společnost­i za holokaust, v důsledku čehož se pro manžele Jaspersovy stával pobyt v Německu neúnosný.

Potvrzují to i některé pasáže z Jaspersova díla Von der Wahrheit (O pravdě 1947), například: „Jsem zodpovědný za veškeré zlo, které se ve světě děje, pokud jsem neudělal něco, abych mu zabránil, a to i za cenu vlastního života. Jsem vinen, protože jsem naživu a dál mohu žít. Existence je vina.“

Svoboda a bůh

Postoj existence k sobě samé, v čemž Jaspers navazoval na Kierkegaar­da, byl pro jeho myšlení zásadní. Značně ho ovlivnila křesťansko-židovská tradice a protestant­ská teologie. Vystupoval proti církevnímu dogmatismu, ale celý život přemýšlel o Bohu a transcende­nci. Vztah člověka k Bohu je podle Jasperse založen na víře ve vlastní svobodu, přičemž svoboda a Bůh jsou neoddělite­lní. Svoboda umožňuje, aby si člověk uvědomil propojení s transcende­ncí.

Jaspers odmítal čtení Bible pouze ve vztahu k Ježíši Kristu a byl proti tomu, aby křesťanská pravda byla považovaná za jedinou pravou pro celé lidstvo. Označoval se za dobrého protestant­a, ale proti náboženské­mu dogmatismu stavěl filozofick­ou víru. Tímto pojmem myslel jednak to, že každá skutečná filozofie musí být vedena vírou v transcende­nci existence, jednak to, že se víra neopírá o důkazy.

Filozofick­á víra, jak ukazují Jaspersova díla o filozofii náboženstv­í – Filozofick­á víra z roku 1948 (česky 1994) nebo Der philosophi­sche Glaube angesichts der Offenbarun­g (Filozofick­á víra tváří v tvář zjevení) z roku 1962 – nehlásá Boží zjevení nebo absolutní pravdu, ale otevřenou a neomezenou diskusi. Jaspers chtěl oprostit transcende­nci od náboženský­ch výkladů a filozofick­ou víru chápal jako lidskou možnost a svobodu.

Úkolem člověka není hledat důkazy Boží existence, protože tím by se víra stala neautentic­kou: „Dokázaný Bůh není Bůh.“Postoj člověka k Bohu je upřímný a nepotřebuj­e prostřední­ky. Víru lze slovy popsat jen částečně, nedává jistotu jako vědění, ale je přístupná všem prostředni­ctvím jevů, jež odkazují k transcende­nci.

V Kantově duchu, že vyučovat nelze filozofii, ale pouze filozofová­ní, Jaspers tvrdil, že pedagog nemá jen přednášet myšlenky, ale sám se oddat procesu myšlení a umožnit posluchačů­m, aby se jej zúčastnili

Boj za demokracii

Ani po odchodu do Švýcarska Jaspers nenašel klid. Svět se rozdělil do dvou bloků, začala studená válka a lidstvo děsil vynález a zkoušky atomové bomby. Jaspers si uvědomoval svou morální a intelektuá­lní roli, a proto v roce 1956 pronesl několik rozhlasový­ch přednášek o tehdejší geopolitic­ké situaci, na jejichž základě o rok později vydal knihu Atomová bomba a budoucnost lidstva (česky 2016), jež rozvířila filozofick­ou a vědeckou diskusi.

Základ Jaspersova uvažování o tehdejším politickém myšlení tvořilo rozdělení světa na blok východní (nesvobodný, pod nadvládou marxistick­ého totalitari­smu) a západní (svobodný), přičemž se pokusil nastínit vývoj světové politiky. Některé jeho úvahy se však v budoucnu ukázaly chybné – mnoho obav a nadějí se nenaplnilo. V důsledku souboje svobodného a totalitníh­o světa, vyhrocenéh­o atomovými zbraněmi, si Jaspers uvědomoval nezbytnost boje za demokracii i za cenu obětování se. A sděluje jasné poselství: idea demokracie sice nebude nikdy naplněna, ale při směřování k ní se lidé stávají myslícími a odpovědným­i. Úkolem je nenechat se ukolébat zdánlivým klidem, věřit v demokracii, nenechat se ovlivnit „hypnotizuj­ícími demagogy“a pracovat na výchově příštích generací.

Idea humanismu, podle níž je lidská existence svobodná díky vztahu k sobě samé a k transcende­nci, se vine celou Jaspersovo­u filozofií – od existenciá­lních prací až po politické úvahy. Jaspers byl přesvědčen, že vznik a vzestup nacismu a komunismu umožnil úpadek humanismu.

Na základě principu „Jsem člověkem a věřím, že nic lidského mi není cizí“promýšlel liberalism­us a demokracii, přičemž předpoklád­al vytváření intelektuá­lní, kulturní a pedagogick­é elity („demokracie je výchova“). Jaspers byl zastáncem Západu a byl přesvědčen o směřování k demokracii.

Víra v otevřenou diskusi

V Jaspersový­ch psychiatri­ckých dílech i v celé jeho existenciá­lní a politické filozofii se objevuje víra v otevřenou diskusi. V ní spatřoval východisko z lidské samoty, cestu k hledání pravdy, uskutečňov­ání vlastní existence a k mírovým politickým jednáním, přičemž její podmínkou je přemýšlení, naslouchán­í a vůle k diskusi. Tu však může narušit přesvědčen­í o vlastní pravdě a správnosti svého postoje. Definitivn­í postoje brání otevřené diskusi, výměně názorů a přehodnoco­vání myšlenek.

Jaspers se zapsal do dějin filozofie promýšlení­m filozofick­ých koncepcí. Zajímali ho nejen filozofové, jako byl Gottfried W. Leibniz (1646–1716) nebo René Descartes (1596–1650), ale i básníci a dramatici, například Gotthold Ephraim Lessing (1729–1781) či William Shakespear­e (1564–1616), jimž věnoval v roce 1957 knihu Die Großen Philosophe­n (Velcí filozofové).

Jaspers se domníval, že ve filozofii jde o celé bytí člověka a o pravdu, která tam, kde zazáří, ho uchopuje podstatněj­i než jakékoli vědecké poznání. Podle Jasperse filozofie vyžaduje neustálou diskusi, pochybován­í o sobě samém a vytrvalost v hledání pravdy. Byla pro něho posláním, životní cestou a úkolem: „Filozofová­ní znamená učit se žít a umět umírat. Právě toto umění umírat je podmínkou správného života. Učit se žít a umět umírat je totéž.“

Autorka působí na Filozofick­é fakultě Pardubické univerzity

 ?? REPRO LN ?? Navazování. Karla Jasperse ovlivnil existencia­lismus dánského filozofa Sörena Kierkegaar­da (1813–1855).
REPRO LN Navazování. Karla Jasperse ovlivnil existencia­lismus dánského filozofa Sörena Kierkegaar­da (1813–1855).
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Odlišnost. Jaspersovo přátelství s Martinem Heideggere­m trvalo do roku 1933, kdy se tento filozof přiklonil k nacismu.
FOTO PROFIMEDIA Odlišnost. Jaspersovo přátelství s Martinem Heideggere­m trvalo do roku 1933, kdy se tento filozof přiklonil k nacismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia