Lidové noviny

Po dvou letech zpátky ve Spartě

Reprezenta­ční záložník BOŘEK DOČKAL podepsal s letenským klubem smlouvu do léta 2022

- MILOSLAV NOVÁK

PRAHA Po dopoledním tréninku se osprchoval, oblékl si „civil“a z kabiny na stadionu na Letné vyšel nahoru do kanceláří, kde podepsal kontrakt.

„Jsme moc rádi. Potřeboval­i jsme zkušeného hráče a lídra. Ale taky si nemyslíme, že on sám může vyřešit všechny potíže, se kterými se potýkáme,“zdůraznil pro klubový web sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Měl by dobře zapadnout do mužstva, které vytváříme. Nabídne spoluhráčů­m své zkušenosti, což je velmi důležité z hlediska skladby našeho týmu.“

Jednání trvala měsíce

U konce je dlouhý příběh, který začal už loni v listopadu. Končí v poslední možné chvíli, protože o včerejší půlnoci vypršel v Česku přestupní termín.

„Ve chvíli, kdy se Sparta ozvala a já dostal otázku, jestli mám zájem vrátit se, řekl jsem ano. Tím pádem řešit ostatní varianty odpadlo. Byl jsem rozhodnutý, že chci hrát ve Spartě,“uvedl Dočkal. „Těším se, že obléknu dres a budu hrát za klub, na kterém mi záleží.“

Třicetilet­ý středopola­ř povede mužstvo do nedělního prestižníh­o utkání proti Baníku Ostrava. Jako kapitán. Tu roli si klub pro něj chystal, proto v úvodu jara s páskou zaskakoval Martin Frýdek.

Sparta má šéfa na hřišti, vůdce v kabině, osobnost a samozřejmě výborného fotbalistu, který se s týmem už od podzimu loňského roku připravuje. Jen dosud nemohl hrát zápasy. Nejdřív musel předčasně rozvázat smlouvu v čínském Che-nanu, která by mu vypršela až za dva roky. Zároveň se musely domluvit kluby. To se stalo minulý týden. Během posledních dnů se řešil Dočkalův kontrakt ve Spartě. A v pátek ho podepsal.

Dočkal se do Sparty vrací takřka na den přesně po dvou letech, poslední zápas v rudém dresu odehrál 19. února 2017 proti Bohemians (1:0). Poté za víc než 200 milionů korun zamířil do Che-nanu, odkud ho Letenští měli získat zpátky za 33 milionů.

Dočkal je slávistick­ým odchovance­m, dostal se až do áčka, za které odehrál osm ligových utkání. Poté působil na Kladně, v Liberci, v Konyasporu a Rosenborgu Trondheim. V létě 2013 ho z Norska koupila Sparta, se kterou o rok později vyhrál titul i pohár (2014), na jaře 2016 byl jedním z klíčových hráčů při cestě až do čtvrtfinál­e Evropské ligy.

„Bořek je lídr, dokáže na hřišti spoluhráče usměrnit,“zdůraznil sparťanský kouč Zdeněk Ščasný. „Je důležité, že s námi trénoval a s týmem je sžitý. Dařilo se mu v poslední době ve Filadelfii i v národním týmu, věřím, že na to naváže i teď po návratu do Sparty.“

Letenští fanoušci věří, že právě Dočkal konečně vytrhne Spartu z výsledkové a herní bídy. „Zjistil jsem, že tlak a očekávání jsou pro mě nezbytnou součástí, abych fotbal prožíval naplno. Kdybych se chtěl vyhnout tlaku, měl jsem možnosti jít jinam, kde bych mohl hrát víc v klidu. Ale jak je někdy tlak lidí a médií nepříjemný, tak to přináší i momenty, které si pak člověk pamatuje do konce života,“řekl Dočkal.

 ?? FOTO SPARTA.CZ ?? Staronová posila Bořek Dočkal pózuje s letenským dresem
FOTO SPARTA.CZ Staronová posila Bořek Dočkal pózuje s letenským dresem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia