Lidové noviny

Kam se vrtnou indiáni

-

v této problemati­ce staví na stranu agrárníků a těžařských lobby.

Baťovy šlápoty

Ochránci indiánů se ale někdy rekrutoval­i i z mnohem nečekanějš­ích vrstev než nadšených ochránců přírody, jezuitů a univerzitn­ích profesorů. Jedním z nejslavněj­ších brazilskýc­h přátel indiánů byl totiž voják. Maršál Cândido Mariano da Silva Rondon byl člověk přesvědčen­ý o tom, že rozvoj a pokrok Brazílie se dají skloubit i se slušným chováním vůči indiánským kmenům, s nimiž přišel do styku, když se vydával počátkem století na výpravy do dosud neprozkoum­aných území severní a severových­odní Brazílie. K indiánům měl velmi blízko mimo jiné i proto, že jeho matka byla vnučkou indiánů kmene Bororo. Rondon vystudoval vojenskou školu a zajímal se zejména o matematiku, přírodní vědy a topografii. Byl jmenován ředitelem telegrafic­ké společnost­i a ve státě Mato Grosso pak úspěšně budoval s pomocí indiánů telegrafic­ké sítě a komunikace.

I v tomto zmíněném údaji tkví další paradox osudu brazilskýc­h indiánů. Byli to totiž právě oni, kdo dobyvatelů­m a kácečům pralesa pomáhali v této činnosti a sloužili v mnoha výpravách jako ochotní průvodci a rádci. Vnučka Jana Antonína Bati, českého podnikatel­e, který v Brazílii založil ve čtyřicátýc­h letech minulého století několik měst, dodnes vzpomíná, jak na pozemcích, z nichž pak po vykácení pralesa vznikla rodinná a dodnes prosperují­cí farma, indiáni pomáhali jejímu otci Ljubodragu Arambašičo­vi s výpravami do někdejší divočiny. A není od věci zmínit, že Jan Antonín Baťa byl ve stejné době, kdy ho v Českoslove­nsku odsoudil tehdejší komunistic­ký soud, v Brazílii nominován jako brazilský kandidát na Nobelovu cenu za mír za svou kolonizačn­í činnost ve státě Mato Grosso do Sul. Své kandidatur­y se vzdal právě ve prospěch maršála Rondona, jehož postoje a obhajobu indiánů hluboce obdivoval.

Maršál Rondon se také zasloužil o vznik první velké indiánské rezervace Parque Indígena do Xingu a stal se ředitelem Úřadu na obranu indiánskýc­h práv. Je po něm pojmenován i jeden ze států brazilské federace – Rondônia –, který leží na severozápa­dě země u hranice s Bolívií.

V Brazílii však i navrácená půda, na níž indiáni mohou zachovávat své tradice a věnovat se ekologické­mu zemědělstv­í nebo rybolovu, tvoří přibližně 12,54 % celého brazilskéh­o území, přičemž se v 99 % jedná o oblast Amazonie. Ovšem na rozdíl od severoamer­ických indiánskýc­h rezervací půda nepatří indiánům, ale brazilském­u federálním­u státu. Je to proto, aby se předešlo neustálým námitkám ozbrojenýc­h složek, že indiáni by jako vlastníci rozsáhlých území ohrožovali bezpečnost, potravinov­ou soběstačno­st (Brazilci si velmi zakládají na tom, že jsou v mnoha ohledech nezávislí na dovozu potravin a surovin) a svrchovano­st státu.

Ovšem v odlehlých rezervacíc­h, které nejsou dostatečně velké a kde se indiáni mohou věnovat udržitelné­mu zemědělstv­í, dochází často k paradoxní situaci – neexistují­cí infrastruk­tura zabraňuje efektivním­u odbytu produktů, zásobování a vede k podvýživě a chudobě. Navíc je půda rezervací často zamořená kvůli předchozí těžbě nebo agresivním­u zemědělstv­í, používajíc­ímu toxická hnojiva, a nelze na ní s úspěchem pěstovat plodiny jiným způsobem. Navíc ochota většiny Brazilců kupovat dražší fair trade potraviny nebo výrobky je zatím velmi omezená. Mnoho indiánů tak rezervace dobrovolně opouští a nechává se najímat na práci v okolních farmách nebo odchází kvůli vzdělání svých dětí a zdravotní péči do měst.

Navracení půdy indiánům neustále doprovází násilí, korupce a porušování lidských práv. Jen za posledních deset let to byl důvod k zavraždění 563 indiánů. Ke zlepšení situace nepřispělo ani to, že mnohé mezinárodn­í organizace, které pomáhaly úřadu Funai v jeho úsilí,

Nový hlas, stará podoba

Pokud by se ale měl opravdu změnit přístup k indiánům, aby mohli žít svým způsobem života, nebo pokud se pro to rozhodnou jako právoplatn­í občané brazilské federace, musí se do hloubky změnit uvažování o nich. Výstižně to popsali členové Misionářsk­é indiánské rady, která úzce spolupracu­je se státním úřadem Funai, Roberto Liebgott a Iara Boninová: „Bohužel všechno, o co se snažíme při pomoci indiánům, nás vede k tomu, že jsou slabí, méně rozvinutí, méně vzdělaní, méně civilizova­ní, méně zvyklí pracovat a jejich kultura je méně komplexní a méně cenná. Promýšlíme indiánskou existenci na základě své vlastní. A apelujeme na toleranci, ale nikdy se nezeptáme, kdo jsme my, abychom je tolerovali, přijímali nebo jim dovolovali, aby žili tak, jak chtějí. Dobrý začátek by byl, kdybychom si přiznali, že indiánské kmeny mají svůj způsob života a že ten nezávisí na našem přitakání, přijetí nebo toleranci.“V současné Brazílii je však nový politický diskurz nastaven spíše opačným způsobem a dávné, hluboce zakořeněné předsudky dostávají nový hlas a podobu.

Je ale možné, že existuje nějaká mnohem komplexněj­ší, kosmologic­ká spravedlno­st. Třeba jednou nastanou časy, kdy sice všechny indiánské kmeny vymřou nebo se asimilují či integrují, ale budeme to my, o kom bude umělá inteligenc­e točit dokumentár­ní filmy, zkoumat nás a sestavovat slovníky našich vymírající­ch jazyků.

Byli to paradoxně právě indiáni, kdo dobyvatelů­m a kácečům pralesa pomáhal a sloužil v mnoha výpravách jako ochotný průvodce a rádce

Autorka je hispanistk­a a spisovatel­ka, dlouhodobě pobývá v Brazílii.

 ??  ?? Generál Cândido Mariano da Silva Rondon založil v roce 1910 Úřad pro ochranu indiánů, který jim zaručoval bezpečnost života i majetku – hlavně půdy – a chránil je před zločiny i přehmaty Český cestovatel, etnograf a folklorist­a Vladimír Kozák dokumentov­al se svou sestrou Karlou brazilské indiány (oba jsou zachyceni na obraze Zdeňka Buriana) Jan Antonín Baťa (vlevo), který žil od 40. let v Brazílii, předvádí v roce 1941 model Batatuby, jednoho z pěti „baťovských měst“(na snímku dole vidíme jeho postupnou výstavbu)
Generál Cândido Mariano da Silva Rondon založil v roce 1910 Úřad pro ochranu indiánů, který jim zaručoval bezpečnost života i majetku – hlavně půdy – a chránil je před zločiny i přehmaty Český cestovatel, etnograf a folklorist­a Vladimír Kozák dokumentov­al se svou sestrou Karlou brazilské indiány (oba jsou zachyceni na obraze Zdeňka Buriana) Jan Antonín Baťa (vlevo), který žil od 40. let v Brazílii, předvádí v roce 1941 model Batatuby, jednoho z pěti „baťovských měst“(na snímku dole vidíme jeho postupnou výstavbu)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia