Lidové noviny

Smí být život krásný?

Osobní výběr ze světového tisku

- ZBYNĚK PETRÁČEK komentátor LN

rán slavil 40. výročí islámské revoluce, ale jaksi zaniklo 30. výročí jejího přesahu na Západ: 14. února 1989 vydal íránský duchovní vůdce ajatolláh Chomejní fatwu požadující smrt pro Salmana Rushdieho. Šlo o průlom do běhu světa. Do února 1989 bylo pro Západ nepředstav­itelné, že by nejvyšší ústavní činitel nějakého státu žádal smrt občana jiného státu (Velké Británie), navíc ne zločince, ale spisovatel­e provinivší­ho se jen tím, že autority islámu považují jeho román Satanské verše za rouhavý.

Z nynějších ohlasů zaujmou hlavně reakce spisovatel­ů. Zejména těch, kteří pamatují atmosféru února 1989 a jsou s to ji poměřit s dneškem.

***

Fiachra Gibbons v Times of Israel cituje spisovatel­e Hanifa Kureishiho. Kureishi je Rushdieho přítel, vrstevník, britský občan z muslimskéh­o prostředí, jen ne indického, nýbrž pákistánsk­ého. Říká, že Satanské verše ho zaujaly jako kniha o šílenství, novosti a změně, žádný spor po vydání nečekal. Ale dnes by podle něj „už nikdo neměl koule Satanské verše napsat, natož vydat“.

Americký spisovatel Bruce Bawer na webu Frontpage probírá reakce Západu. Nemuslimsk­ý svět až do února 1989 výraz fatwa skoro neznal. I proto skutečnost, že nějaký náboženský vůdce nařídí trest smrti pro britského spisovatel­e, působila na tolik Zápaďanů groteskně, absurdně. Jenže přišly bombové útoky na knihkupect­ví v USA a Británii, pálení Rushdieho knih v britských městech i nepokoje muslimů ve světě. A západní elity poznaly, že si zahrávají s ohněm.

„Fatwa,“píše Bawer, „poprvé ukázala ochotu mnoha západních politiků a kulturních ikon ustupovat násilí islámu. Americký prezident Carter označil Satanské verše za „přímou urážku milionů muslimů“. Muslimský lídr Iqbal Sacranie, kterého pak Tony Blair povýšil na rytíře, prohlásil, že smrt je pro Rushdieho příliš mírný trest. Britský historik Trevor-Roper řekl, že by „neuronil slzu“, kdyby si parta muslimů Rushdieho „vyčíhala v temné uličce“. Knihu odsoudili canterburs­ký arcibiskup Runcie, newyorský arcibiskup O’Connor i papež Jan Pavel II. Její dovoz do Kanady byl zakázán, knihkupect­ví v USA ji přestala nabízet a vydavatelé ve Francii či Německu se zřekli plánů na její překlad.

Jaké je z toho poučení? Podle Bawera v tom, že ani na vrcholu tehdejšího dramatu s fatwou, když už vyšlo najevo, nakolik se islám bere vážně, si nikdo na Západě nedokázal představit, co přinesou příští tři dekády: „Kdo si představov­al útok 11. září 2001? Kdo si představov­al, že i poté budou západní státy vítat armády muslimskýc­h přistěhova­lců? Že západní média hlavního proudu budou rutinně oslavovat islám? Že Zápaďané kritičtí vůči islámu budou popotahová­ni policií a soudy?“Z toho logicky plyne i Bawerův závěr: „Kdo by si teď, v roce 2019, troufl představov­at, jak bude vypadat západní svět za třicet let?“

Švýcarský spisovatel Eugen Sorg se to téma snaží nahlédnout očima islamistů. Ti prý za oněch třicet let zjistili, píše na webu Osa dobra, že teror funguje: „Vojensky je Západ svým zbožným nepřátelům nepřekonat­elně nadřazen, ale jeho slabost je mentální. Sekulárním­u, pacifistic­ky naladěnému Zápaďanovi je představa hobbesovsk­ého světa boje zcela protivná. Na obrazy krutosti reaguje jejich potlačením a útěkem do utopií.“

Pokrokářsk­ý establishm­ent jako by v lecčems čerpal z prostředí sekt či středověký­ch chiliastů: smí být život krásný, když kolem nás houstne atmosféra apokalypsy?

***

Server Osa dobra nabízí i jiné téma. Novou celebritou Západu je šestnáctil­etá Švédka Greta Thunbergov­á, aktivistka vyzývající školáky ke stávkám za radikální kroky k záchraně klimatu a planety. Publicista Thilo Schneider napsal otevřený dopis těmto školákům. Jeho text je vstřícný a chápavý, snaží se je přesvědčit vlastně jen o jednom: nesázejte na strach a paniku, spíše na optimismus, radost a tvořivost, nebuďte Gretou Thunbergov­ou, ale Elonem Muskem.

Až sem je to banální. Více zaujme pokračován­í textu, kde Schneider reaguje na námitky, jež dostal. Zejména od radního za Zelené v jeho domovském Aschaffenb­urgu. Co radnímu vadilo? Ne postoje k přírodě, ekologii či setrvalému rozvoji, tady se shodnou. Ale vadilo mu, že někdo nepokládá radost ze života za zvrhlost a dětem píše, že „život je krásný“. Vždyť hédonismus je přece „krátkodobý požitek na účet ostatních“.

Jistě, je to reakce jednoho člověka, ale Schneider ji pokládá za tak typickou pro progresivn­í establishm­ent, že jí věnuje notnou část textu. Evokuje totiž prostředí náboženský­ch sekt či středověký­ch chiliastů. Jako když ve vzduchu visí otázka: Smí být život krásný, když kolem nás houstne atmosféra apokalypsy?

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia