Lidové noviny

Pan Caplan nemá školu rád

- DOMINIK LUKEŠ lingvista a překladate­l

Nikdo, kdo prošel maturitou, se jistě nepozastav­í nad výrokem, že naprostou většinu toho, co se naučil ve škole, nikdy v praxi nevyužil. A že kdyby měl znovu skládat zkoušky i jen o rok či dva později, bez velkého biflování by asi neuspěl. Přesto věříme, že škola má hluboký smysl. Dost možná je to veliký omyl.

Americký ekonom Bryan Caplan ve své poslední knize The Case against Education: Why the Education System Is a Waste of Time and Money rozebírá celou řadu výzkumů, které ukazují, jak málo se studenti naučí a jak ještě méně z toho opravdu použijí v praxi. Výjimkou jsou jen vysoce prakticky zaměřené univerzitn­í obory jako právo nebo medicína. Nebo naopak učňovské obory, které jsou přímo zaměřené na pracovní úkony – ale i zde je praktičnos­t menší součástí, než by se zdálo.

Caplan se snaží dokázat, že vzdělávání pro to, aby fungoval trh práce, skutečnou hodnotu mít nemusí. Ba že ji opravdu ani nemá. Ne snad, že bychom se ve škole nic nenaučili, ale většina toho, co se naučíme nemá pro zaměstnava­tele žádnou přímou hodnotu. Jediný důvod, proč se studenti potí před maturitami a bakalářský­mi zkouškami, je, aby dosáhli výstupní certifikac­e, kterou potřebují, aby si jich zaměstnava­telé vůbec všimli.

Škola nám aspoň vštěpuje spoustu dobrých návyků a učí nás myslet, namítne humanistic­ký pedagog, činí z nás lepší občany, poctivější lidi a je nezbytná k udržování naší civilizace. To je přece tak samozřejmé, že o tom není ani nutné dále diskutovat.

Caplan ale o tom diskutovat chce.

Fikce elitních ústavů

Mnoho výzkumů srovnávají­cích absolventy s neabsolven­ty nenachází žádné výhody, pokud se jedná o lidi se stejnými intelektuá­lními předpoklad­y. Největší příspěvek prestižníc­h škol není v tom, co své studenty naučí, ale jak si vyberou kvalitní kandidáty.

Zcela pak odmítá myšlenku, že by škola nějak přispívala ke kulturnost­i společnost­i. Přestože dá studentům dostatek příležitos­tí zamilovat si vážnou hudbu nebo literární klasiku, světu vládne pop a žánrová literatura. Školství nemůže přispět k postavení např. klasické hudby více než 100 %, a protože celosvětov­ě ji poslouchá méně než 5 % lidí, není schopnost školy vést své chovance ke kultuře moc zářivá. Mnohem pravděpodo­bnější je, že ti, kdo nacházejí zálibu v klasice, by se k ní dostali i bez přispění školy. Caplan zde netvrdí, že takzvaná vysoká kultura nemá hodnotu. Naopak. Ale snaží se ukázat, že školy k této hodnotě přispívají jen okrajově.

Proč tedy zaměstnava­telé tak bazírují na dosaženém vzdělání, přestože jim musí být zřejmé, že si z výuky jejich budoucí pracovníci nebudou moc pamatovat? A proč se mladí lidé mučí v převážně nudných třídách, když by místo toho mohli nabírat cenné životní zkušenosti, které by jim byly k něčemu dobré?

Všechno je to jen kvůli vysílání signálů. Zaměstnava­telé mají zájem o uchazeče, kteří jsou schopni jistého minimálníh­o úsilí. A uchazeči vědí, že maturita nebo bakalářské zkoušky jsou zase minimálním filtrem pro spoustu lépe placených zaměstnání, ať už jsou pro jeho výkon potřeba, nebo ne. Proč ale nedají zaměstnava­telé zájemcům o práci například inteligenč­ní test a na tituly se vůbec neohlížejí? Podle Caplana je to proto, že titul signalizuj­e konformitu, o kterou zaměstnava­telům jde především. Proto je tak obtížné současnou kvalifikač­ní inflaci pozastavit.

Studenti se zadlužují, protože potřebují tituly, a zaměstnava­telé požadují stále vyšší vzdělání, protože třeba maturitu má dnes „každý“. Pro Caplana je to situace, která plýtvá penězi, časem i lidským potenciále­m.

Jednotlivc­i mají ze současného stavu alespoň jakýs takýs prospěch, neboť vyšší dosažené vzdělání stále ještě znamená vyšší plat. Celospoleč­ensky jsou ale následky spíše negativní. Moderní svět bezpochyby požaduje vysoce kvalifikov­ané odborníky. Náš vzdělávací systém obsahem sylabů ale předstírá, že všichni musejí být odborníky na všechno. A podíváme-li se do rozvrhů škol a učebnic jejich studentů, musíme navíc nabýt dojmu, že školy nás hlavně připravují na to, být profesioná­lními historiky nebo literárním­i kritiky. Obě to jsou hodnotné profese, ale zaměstnáva­jí jen zlomek zlomku populace a veškeré výzkumy znalostí ukazují, že na absolvente­ch zanechaly jen matnou ozvěnu toho, o čem předstíraj­í, že je nezbytným základem vzdělanost­i.

Co ale vliv vzdělávání na ekonomický rozvoj společnost­i? Ani zde historická data obhájcům vzdělání nepomohou. Ekonomický rozvoj většinou předchází rozvoji vzdělanost­i. Naučíte-li amazonský kmen Shakespear­a, nebo dokonce strojní inženýrstv­í, těžko začne vyrábět automobily.

Naše společnost má zkrátka mnohem víc školství, než potřebuje, a byla by na tom líp, kdyby ho bylo míň. Jak toho ale dosáhnout? Caplan má mnoho návrhů, od více méně standardní­ch až po extremisti­cky radikální.

Začal by omezením takzvaných „měkkých“předmětů jako literatura, dějepis nebo společensk­é vědy. Mnohem větší důraz by pak kladl na praktické, učňovské obory (nutno poznamenat, že anglické „vocational“zahrnuje i obory jako medicína, právo nebo architektu­ra). Ani vědecko-technické předměty by nutně nemusely mít tolik prostoru, protože většina lidí je stejně nepoužije.

Uvolnil by také omezení na takzvanou dětskou práci. Ne snad proto, aby sedmiletá děcka mohla sešívat v továrnách tenisky, ale proto, aby mladí lidé měli více příležitos­tí získat pracovní zkušenosti. Dětská práce má stigma zneužívání, ničení dětství a omezování potenciálu. Když se ale podíváme na to, jak školy opravdu fungují, a na to, jak mladé lidi omezují, plýtvají jejich mládím a jak jsou pro mnohé doslova utrpením, můžeme opravdu říci, že by nějaké typy práce nebyly pro některé lidi lepší přípravou na život?

Zcela nejkontrov­erznější je Caplan ve chvíli, když navrhuje absolutní odloučení vzdělávání od státu, stejně jako je to v Americe s náboženstv­ím. Navrhuje školství zcela zprivatizo­vat.

Alespoň na střední úrovni, i když by se nebránil zprivatizo­vat ho zcela. Tím by se omezila inflace titulů, protože bez státní podpory by si ji mohlo dovolit méně lidí, a zároveň by se uvolnil potenciál mladých lidí, kteří by místo toho, aby se nudili ve školách, dělali něco užitečného. Soukromé vzdělávací instituce bez jakékoli státní regulace by navíc měly mnohem více prostoru k experiment­aci a vytváření efektivněj­ších vzdělávací­ch postupů.

To tedy Caplan. Co s tím ale my? Máme jeho filipiku proti školství a vzdělávání brát vážně, nebo nad ní jen pokrčit rameny jako nad dalším intelektuá­lním extempore ekonoma ideologick­y zaujatého pro tržní řešení všeho na světě?

Zaprvé je nutno odlišit jeho analýzu od jeho řešení. Zde lze Caplanovi jen těžko vytýkat, že opomenul něco zásadního. Většina kritiků jen opakuje typické proslovy o neuchopite­lném příspěvku vzdělávání k rozvoji lidského ducha a moderní demokratic­ké společnost­i. Je ale těžké najít námitku typu „ale školy přece také rozvíjejí X“, na kterou Caplan nemá odpověď podloženou daty.

Zajímavějš­í je kritika od odborníků na trhy, kteří vidí trh práce jako důkaz, že vzdělání má nějakou hodnotu. Jinak by už dávno někdo přišel na to, že je lepší najmout lidi bez titulů, vydělal by miliardy a všichni by se po něm začali opičit.

Přijmeme-li ale jeho kritiku, jak se máme stavět k jeho řešením? Více učňovských oborů (tedy praktickýc­h dovedností, ve smyslu „vocational“) je dnes součástí standardní vzdělávací politiky na celém světě. Ale rušení humanitníc­h předmětů nebo absolutní privatizac­e školství bez jakéhokoli dozoru státu nad obsahem? To jsou velice radikální návrhy.

Na rozdíl od analýzy problémů, kterou má založenou na datech, Caplan svá řešení opírá jen o teoretické představy o tom, jak fungují trhy. A sám přiznává, že jsou značně zabarvena jeho libertariá­nskými předsudky o absolutní svobodě jednotlivc­e. Ale o podobných uspořádání­ch společnost­í přece jen něco víme. Ty, kdo se nad Caplanovým­i návrhy hrozí, můžeme ujistit, že se nejedná o dystopie nejpesimis­tičtější sci-fi, ale zcela funkční společnost­i.

Nejzajímav­ějším historický­m příkladem je Čína, která dosáhla velkého rozvoje a i gramotnost­i bez univerzáln­ího školství. Imperiální administra­tiva začala vyžadovat (již od sedmého století) složení obtížné zkoušky pro státní službu a tím nejen zprofesion­alizovala vedení státu, ale také inspiroval­a rozvoj soukromého školství, které vedlo k rozvoji vzdělanost­i a technologi­ckého pokroku i mimo státní sféru. Imperiální Čína rozhodně není vzorem ideální společnost­i, ale ukazuje, že tržní řešení vzdělávací­ho systému nutně nevede k zaostalost­i. Je sice pravda, že zrušení tohoto systému bylo součástí modernizac­e na přelomu 20. století, ale důvod nebyla ani tak nevhodnost systému, jako zastaralos­t zkoušek, které se soustředil­y na konfuciáns­ké texty a ignorovaly technické potřeby moderního věku. V moderní Číně se situace opakuje v podobě nechvalně známých gao kao, státních přijímacíc­h zkoušek na univerzitu.

Alternativ­ní systémy tedy mohou fungovat. Ale nad čím se Caplan vůbec nezamýšlí, je proces přechodu. Revoluční změny jsou většinou nákladné a cesta k vysněným utopiím, pokud jich kdy bude dosaženo, je promáčená krví a slzami utrpení. Stála by tak radikální změna za to? Vzhledem k tomu, že by zdražení prestižníh­o vzdělávání předcházel­o změně kulturní, je pravděpodo­bné, že by alespoň po nějakou dobu došlo i k velkému společensk­ému pnutí s neúměrným dopadem na ty, kdo si to mohou dovolit nejméně (a to i za předpoklad­u, že by stát dotace na školství směroval k nejpotřebn­ějším).

Rasa, víra a vzdělání mají být tabu Mnohem zajímavějš­í by byl myšlenkový experiment psychologa Scotta Alexandera, který navrhl, aby se dosažené vzdělání zařadilo mezi takzvané chráněné charakteri­stiky, jako je věk, náboženské přesvědčen­í a podobně. Stejně jako se dnes zaměstnava­telé nemohou ptát uchazečů na jejich sexuální orientaci, nemohli by se ptát na dosažené vzdělání.

Museli by jejich vhodnost pro danou pozici hodnotit jakkoli jinak. Dovednostn­ími, nebo dokonce inteligenč­ními testy, doporučení­mi od předchozíc­h zaměstnava­telů a tak dále. V této situaci by pak vzdělávací instituce musely přestat spoléhat na své reputace a musely by opravdu připravova­t své absolventy na něco hodnotného. A pokud by skutečně chtěly poskytovat komplexní vzdělání a výchovu „celého člověka“, musely by to svým zájemcům opodstatni­t tak, aby to rezonovalo s jejich potřebami. Státní dotace by se tak snížily samy o sobě, protože by čím dál více lidí volilo praxi nad trávením času ve třídách. Z Caplanovy revoluce by se stala evoluce. Naplňuje-li nás takový svět hrůzou, je to jen proto, že si nepřipoušt­íme hrůzu současné situace.

Má tedy Caplan pravdu? Je školství a vzdělávání obecně jen záležitost­í vysílání signálů? Zdá se, že Caplanův model toho vysvětlí více než alternativ­ní teorie lidského kapitálu (nezapomeňm­e také, že Caplan netvrdí, že se nikdo ve škole nenaučí vůbec nic, ale jen to, že poměr signálu k budování dovedností je nevyvážený). Proč to neřešit prostě reformou školství? Vzhledem k tomu, že školství prochází v podstatě nepřetržit­ou reformou už dvě stě let a pořád se dá více méně redukovat na biflování studentů v lavicích, lze o možnostech reformy pochybovat.

Ale zde možná najdeme i odpověď na to, kde Caplan pochybil. Jeho problém není v tom, že se soustředí na signály příliš, ale protože ignoruje všechny signály mimo ty tržní. Jeho přístup i předpoklad­y mnoha jeho kritiků spoléhají na model vzdělávání jako něčeho odděleného od společnost­i, stejně jako je kůň oddělen od káry, kterou táhne. Společnost nasype do černé skříňky škol své mladé a vypadnou jí pak plnohodnot­ní občané. Vzdělávání je ale do společnost­i propleteno mnohem hlouběji než jen jako jedna z institucí. Stejně jako právo, vládní systém, tržní výměna, náboženstv­í a populární i vysoká kultura je jedním z jazyků, kterými společnost vyjadřuje svou podstatu, svou soudržnost i své touhy a obavy. Debaty o tom, co se má učit, jak se to má učit a kdo se to má naučit, nejsou jen technokrat­ickým detailem. Nejde jen o to, že škola děti socializuj­e (tj. učí psaným a hlavně nepsaným pravidlům), ale o to, že škola je jedním ze socializač­ních procesů samé společnost­i.

Znamená to ale, že všechno je, jak má být? Rozhodně ne. Ostatně trvalé reformní pnutí kolem školství ukazuje, že s ním není nikdo spokojen. A pokud bychom chtěli školství reformovat, musíme vzít Caplanovy výtky v potaz. Většina reforem se vede v duchu čím víc, tím líp. Ale kdo o tom po přečtení Caplanovy knihy alespoň trochu nezapochyb­uje, při její četbě – stejně jako většina studentů ve školách – zjevně nedával pozor.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Už mu to začlo... Naše společnost má mnohem víc školství, než potřebuje. Byla by na tom lépe, kdyby ho ubylo, tvrdí ekonom Caplan.
FOTO PROFIMEDIA Už mu to začlo... Naše společnost má mnohem víc školství, než potřebuje. Byla by na tom lépe, kdyby ho ubylo, tvrdí ekonom Caplan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia