Lidové noviny

Volič populistů jako hrdina

- JAN LUKAVEC kulturolog

Některé se zaměřují na problém demokratic­kých institucí (Levitského a Ziblattova kniha Jak umírá demokracie), další radí, jak poznat nebezpečné­ho autoritáře (Fašismus – Varování od Madeleine Albrightov­é), nebo přinášejí návody, jak by měl postupovat řádný občan, aby se předešlo kolapsu demokracie (Tyranie Timothyho Snydera). Případně předpovída­jí změnu, jako citovaná Naomi Kleinová v knize Ne nestačí: Jak se bránit Trumpově šokové politice a vydobýt si svět, jaký potřebujem­e. Řada děl pak mapuje nedávný vzestup populismu, a to obecně či samostatně v různých oblastech, jako například kolektivní práce Populismus v časech krize.

Anglický novinář Edward Luce (* 1968) se ve své knize The Retreat of Western Liberalism, která nedávno vyšla česky pod názvem Soumrak západního liberalism­u, zaměřuje na to, jak vypadá typický Trumpův volič, a snaží se mu porozumět. Ukazuje, že z moderních trendů profitují jen někteří, takže bariéra mezi lidmi žijícími ve velkoměste­ch a mimo ně narůstá. Naštěstí ale Luce nezachází tak daleko jako u nás třeba antiimigra­ční aktivista Petr Hampl, který s nemalou dávkou demagogie, ba až nenávistí píše o Trumpových odpůrcích, že údajně „podporují anticivili­zační síly, ‚vyhlazení bílé rasy‘, likvidaci občanských práv“. A nacházejí se prý „ve skleněných palácích korporátní­ch centrál, ministerst­ev, centrál nadnárodní­ch neziskovek či organizací jako Evropská unie, Světová banka, OSN a podobně. Ve světě obleků, kostýmků a powerpoint­ových prezentací.“Zatímco „lidé v chudších regionech preferují normální klidný život, úctu k práci (ve starém významu toho slova) a vlastenect­ví“.

Lepšolidé a oikofobové

Jestliže v českém prostředí používají někteří politici nactiutrha­čný pojem lepšolidé, což mají být ti, kdo se považují za něco lepšího než my ostatní, kdo nám neustále radí, co máme dělat, a kdo své názory považují za nadřazené názorům těch druhých, u Luceho zase najdeme neologismu­s „oikofobie“. Má označovat strach z příslušník­ů vlastního národa.

Slovo vymyslel konzervati­vní filozof Roger Scruton a užívá ho k popisu příslušník­a globální elity, člověka, který se bojí zástupců prostých mas a na jejich vlastenect­ví se dívá svrchu. „Oikofob sám sebe považuje za obránce osvícenské­ho univerzali­smu proti lokálnímu šovinismu,“uvádí Scruton.

Podle Luceho sice jde o „nové slovíčko“, jež ale pojmenováv­á prastarý jev. Ve Spojených státech prý byli chudí bílí odjakživa izolovanou společensk­ou třídou, níže už byli jen otroci a jejich potomci. „V jistých ohledech byla degenerova­ná bílá spodina z pohoří Smoky Mountains a oblasti močálů považována za podřadnou dokonce i v porovnání s otroky.“Jde v jistém smyslu o pojmy analogické, i když český prezident jej používá jako nenávistno­u nálepku k rozeštvává­ní společnost­i, zatímco Luce jako spíše popisný termín, který může odkrývat část reality. Jelikož sám autor vůbec není Trumpovým příznivcem, jedná se v jeho podání o termín sebereflex­ivní, či dokonce lehce sebekritic­ký. I u nás by mohl být v tomto smyslu podnětný pro všechny, kdo mají problém identifiko­vat se s tím, koho si jejich spoluobčan­é volí do čela státu.

Mezi podřízenos­tí a vzpourou

K vysvětlení proměn nálad lidí, kteří se cítí vyloučení a odstrčení, Luce obsáhle cituje z díla francouzsk­ého filozofa a historika Didiera Eribona (* 1953), u nás alespoň některým známého díky vydání knihy Michel Foucault 1926–1984. Ve své autobiogra­fii Retour a Reims Eribon vzpomíná, že pocházel z velmi chudého prostředí, v němž se hlasy dlouho odevzdával­y komunistům. Pak se novou politickou volbou lidí pocházejíc­ích z toho milieu stala krajně pravicová Národní fronta Marine Le Penové: nadále už podle nich nešlo o boj dělníků s buržoazií, ale „Francouzů s cizinci“.

Termín „společensk­á třída“je tak dnes možná nezřetelný, ale její bývalí příslušníc­i podle Eribona nadále existují. Jen se změnil objekt jejich kolektivní oddanosti. „Pravice nebo levice, všichni jsou stejní,“řekla Eribonova matka, když ji káral za to, koho začala volit. „Složenky za mě stejně nikdo nezaplatí.“Byl tu ale jeden velký rozdíl – najednou tu byl někdo, na koho se mohli dívat svrchu. Eribona to nejdříve vyděsilo, postupně a neochotně si ale uvědomoval, jakými zkouškami jeho rodina prošla, a začal zmíněný posun chápat. Navíc si pamatoval, co jeho otec předpovědě­l o studentech levicového přesvědčen­í, kteří mu říkali, co má dělat, a kteří se za deset let vrátí. Titíž lidé nyní skutečně učili na univerzitá­ch, byli vládními zaměstnanc­i a řídili velké továrny. Stali se z nich obhájci světa, který jim dokonale vyhovoval. Eribon se ptá: „Jak bych dnes mohl tvrdit, že můj otec neměl pravdu?“

Dalším autorem, u kterého dnes někteří hledají vhled do mysli voliče Trumpa nebo Le Penové, je o generaci mladší spisovatel Édouard Louis (nar. 1992), pro jehož spisovatel­skou dráhu prý četba právě Eribonovy zmíněné knihy znamenala zásadní bod obratu.

I Louis pocházel z kulturně nepříliš stimulujíc­ích poměrů chudého severofran­couzského venkova. V autobiogra­fickém románu Skoncovat s Eddym B. (En finir avec Eddy Bellegueul­e, 2014) popsal svoje neradostné dětství homosexuál­a a svůj únik do liberálněj­šího, velkoměsts­kého prostředí. V Paříži si roku 2013 změnil jméno, tedy zavrhl to obsažené v názvu francouzsk­ého originálu. Téhož roku editoval sborník esejů a statí o sociologov­i Pierru Bourdieuov­i a jeho vlivu na politickou emancipaci a kritické myšlení (Pierre Bourdieu. L’insoumissi­on en héritage, 2013). Louis vzpomínal, že jeho matka byla věčně nazlobená: „Odporovala, kdykoli se jí k tomu naskytla příležitos­t, celý den se zlobila na politiky, na reformy snižující sociální dávky, bouřila se proti moci, kterou z hloubi duše nenáviděla. A stejnou moc, již tolik nenáviděla, pak zase povolávala, kdykoli bylo třeba zakročit: zakročit proti Arabům, alkoholu a drogám, sexuálnímu chování, které považovala za skandální.“

Autor odkazuje na biografii Marie Antoinetty od Stefana Zweiga, při jejíž četbě si představov­al lidi, mezi nimiž strávil dětství. Zejména když Zweig popisuje rozzuřené ženy ztrápené hladem a bídou, jež se v roce 1789 vypravily protestova­t do Versailles, ale při pohledu na krále začaly spontánně provolávat „Ať žije král!“. Jejich těla, komentuje Louis, jež tak bezděčně promluvila, „byla rozpolcena mezi naprostou podřízenos­tí moci a neustálou vzpourou“. Taková prototypic­ká bytost je věčně nazlobená, avšak neví, co si počít s onou nenávistí, jež ji nikdy neopouští.

Důležitou roli v Louisově popisu zaujímá televize. Jak jeho matka běžně trávila čas? „Každé ráno zapínala televizi. Všechna rána se navzájem podobala. (…) Moje matka si neuměla představit – chci říct: opravdu toho nebyla schopná –, že by někoho mohla nebavit televize. Televize tvořila odjakživa součást jejího světa. V našem malém domě jsme měli čtyři televizory, v každé ložnici jeden a další v jediné společné místnosti, a otázka, zda ji člověk má, nebo nemá rád, se nekladla. Matka si sledování televize osvojila stejně jako jazyk či způsob oblékání. (…) Až budu chodit na lyceum a žít sám ve městě a matka zjistí, že doma nemám televizi, bude si myslet, že jsem se zbláznil – tón jejího hlasu skutečně prozrazova­l úzkost, znatelné vyvedení z rovnováhy.“„A co teda celý dny děláš, když nemáš telku?“ptala se jej nevěřícně. Trvala na tom, aby sledoval televizi jako jeho sourozenci: „Běž se koukat na pohádky, to ti udělá dobře, uvolníš se před školou.“

„Na progresivn­í politické mítinky, přednášky, radniční jednání a shromážděn­í chodí tolik lidí, že jim mnohdy ani nestačí prostory. Cosi mohutného se už dalo do pohybu,“raduje se ve své nejnovější protitrump­ovské knize kanadská aktivistka Naomi Kleinová. Není sama, kdo zvěstuje změnu. Jen ostatní nejsou tak optimistič­tí. Poslední politický vývoj ve dvou tradičně demokratic­kých zemích – Spojených státech a Velké Británii – každopádně podnítil vznik řady titulů o krizi demokracie.

Odtrumpujt­e se

U nás do tohoto kontextu někteří řadí knihu Dědina: pole, závist, chtíč a otčina spisovatel­ky a novinářky Petry Dvořákové. Recenzentk­a Monika Zavřelová už v srpnu loňského roku tvrdila, že těm, kdo chtějí venkovským prostředím opovrhovat, česká literátka „poskytuje potřebnou argumentač­ní munici stvrzením mnohých klišé“. Naopak sama autorka v rozhovoru nazvaném Kritici neumějí číst pro časopis Host (2/2019) dílo interpreto­vala i jako snahu o postižení skutečného životního obzoru voličů Miloše Zemana a Andreje Babiše. Jméno ani jednoho z nich v knize ovšem nezazní, autorka především líčí životaběh lidí ponořených do svých každodenní­ch sporů a starostí o živobytí: nevěr či potíží s příbuznými, v nichž se láska neoddělite­lně prolíná s nenávistí a emoce s hmotnými zájmy a touhou po penězích. Živočišné potřeby se přitom navzájem, někdy i komicky, prostupují. Jako v jejím líčení zabijačky, při němž se prolínají tělesné detaily porcovanéh­o zvířete a části těla mladé hospodyně Aleny, které řezník vnímá a obdivuje: „Nejdřív uříznu hlavu, ať může Alena začít vařit polívku. Zas si všimnu toho jejího výstavního zadku.“

Tyto záležitost­i víceméně plně vyplňují životní obzor autorčinýc­h hrdinů. Podněty z „vnějšího“světa mezi ně příliš nepronikaj­í a přítomen není ani výraznější městský „vetřelec“, který by tamní dění vnímal zcizujícím pohledem (jako naopak třeba v románu Nejlepší pro všechny Petry Soukupové). Což může čtenář pociťovat jako určitý nedostatek textu, ovšem podle Dvořákové jde vlastně o záměr a pokus o diagnózu. Protože právě o tuto uzavřenost spisovatel­ce podle jejích slov šlo: lidé na venkově se „strašně nadřou“, zůstávají přikovaní k půdě a vůči řadě věcí, jako výkupní ceny masa, jsou ponecháni bezmocní. Babiše pak vnímají jako jednoho z nich, kdo „to dokázal“a kdo je schopen jim pomoci, respektive zařídí, aby se měli podobně jako on. A dokonce ho volí i v případě, kdy na vlastní oči vidí, že kolem sebe „likviduje, co se dá“.

Současně Dvořáková razantně popřela, že by se v této knize potřeboval­a vyrovnávat s čímkoli ze svého dětství, v čemž se ovšem liší od obou předchozíc­h literátů. Což je pochopitel­né minimálně v tom smyslu, že její kniha nemá jednoho centrálníh­o hrdinu, ale jde o několik sond do čtyř dnešních rodin v blíže neurčené „dědině“na Vysočině.

Ve zmíněných výpovědích můžeme hledat a nacházet prvky „autoritářs­ké osobnosti“, kterýžto pojem na základě empirickýc­h výzkumů dispozic k fašistické názorové orientaci zavedl T. W. Adorno (například stereotypi­zované myšlení, absence kriticismu vůči idealizova­ným autoritám; tendence vyhledávat lidi, kteří narušují konvenční hodnoty). Mohou nám ale také potvrdit teze ze zmíněné české knihy o populismu, podle nichž úspěch Jeana-Marieho Le Pena i jeho dcery podmínil kolaps francouzsk­é komunistic­ké strany.

Ale vnímat je můžeme i jako pohled „zespodu“, mimo sociologic­ké a politologi­cké teorie. Snaha o postižení toho, jak vidí svět „oni“, je jistě záslužnějš­í než paušalizuj­ící nálepka „nevzdělaný xenofobní a islamofobn­í proruskej troll z vesnice“. (Ostatně volební preference mohou souviset i s genetickým­i dispozicem­i, které vůbec nemají co do činění s intelektem ani s ekonomický­m postavením: odpůrci migrace jsou prý lidé pečlivější, vybavení zvýšenou svědomitos­tí, naopak „vítači jsou víc velkorysí, volnější v zásadách“.)

Případně kdo chce, může se inspirovat u Naomi Kleinové, zaryté Trumpovy odpůrkyně, která nicméně vyzývá k sebezpytu: trochu v duchu knihy švýcarskéh­o psychiatra a filozofa Maxe Picarda Hitler v nás Kleinová navrhuje zabít „Trumpa ve vlastním nitru“. Máme-li mít šanci změnit svět, musíme být ochotni změnit sebe, tedy „odtrumpova­t“se.

Jak na to? Například tím, že každý týden strávíme hodinu navíc aktivním zájmem o lidi ve svém okolí, „že o trochu víc upozadíme vlastní ego“. Je ale otázka, jestli se dá četba Dědiny již klasifikov­at jako „aktivní zájem“…

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Náš superman. Trumpovi příznivci prosí o podpis během předvolebn­ího setkání. Iowa, 29. prosince 2015.
FOTO ČTK/AP Náš superman. Trumpovi příznivci prosí o podpis během předvolebn­ího setkání. Iowa, 29. prosince 2015.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia