Lidové noviny

Čelenka pro školáky

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Dává žák ve třídě pozor, nebo se mu myšlenky právě někam rozeběhly? To by měla zjistit čelenka snímající zvenčí mozkové vlny, kterou vyvinula společnost BrainCo z amerického státu Massachuse­tts. Už byla i vyzkoušena na deseti tisících školních dětí ve věku 10 až 17 let, ovšem v Číně. Když se školák ve třídě přestane soustředit, čelenka zaznamená změnu dění v mozku a rozsvítí se jinou barvou. (Samozřejmě pokud se soustředí na něco jiného než na učitele, přístroj by to poznat neměl.)

Zařízení by prý mělo pomoci učiteli, aby svůj výklad přizpůsobi­l situaci a poznal, kdy jej musí nějak oživit. A také může vytipovat žáky, kteří potřebují speciální pomoc. To alespoň říká zakladatel společnost­i BrainCo Bicheng Han pro časopis New Scientist. Pravděpodo­bnějším využitím ovšem je studenty pořádně otravovat.

Ulidí nepřekvapí, že když jim nějaký živočich chutná, loví ho a pojídají, až jej přivedou na hranici vyhynutí. Ve vodním světě toho mohou být příkladem divocí lososi nebo tresky na některých lovištích. Ale totéž umějí i zvířata. Třeba africké žáby drápatky jsou známé jako kanibalky – pojídají své vlastní pulce. To už bylo známo. John Measey z jihoafrick­é Stellenbos­chské univerzity nyní zkoumal, zda drápatky sežerou i potomstvo jiného druhu. Zjistil, že ano.

Když se školák přestane soustředit, čelenka zaznamená změnu dění v mozku a rozsvítí se jinou barvou. Učitel by tedy měl oživit svůj výklad.

 ??  ?? VĚDNOHUBKY
VĚDNOHUBKY

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia