Lidové noviny

Totožnost vězně číslo 7

- JOSEF TUČEK

Skutečná záhada života Rudolfa Hesse se stala úplně jindy: 10. května 1941 odpoledne se tento významný německý představit­el posadil na letišti Augsburg-Haunstette­n v Bavorsku do stíhačky Messerschm­itt Bf 110, kterou si sám pilotoval. Uměl to. Za první světové války sice sloužil v pozemním vojsku, ale po zranění a stažení z fronty požádal o zařazení k letectvu. Výcvik už nedokončil, avšak sen o létání mu zůstal. Pilotní průkaz získal v roce 1929, kdy už byl významným činitelem nacistické strany NSDAP. Měl stranickou legitimaci číslo 16. V roce 1933 se stal zástupcem Hitlera v NSDAP, později poklesl na druhého Hitlerova nástupce (po Hermannu Göringovi).

V messerschm­ittu seděl Hess sám. Díky přídavným nádržím doletěl nad Severním mořem až do Skotska. Už téměř rok zuřila letecká bitva o Británii, Hessův letoun byl zpozorován, ale díky tmě unikl stíhačkám, které ho měly sestřelit. Když už mu docházelo palivo, vyskočil z letadla a přistál s padákem.

Chtěl vyjednávat o separátním míru s Británií těsně předtím, než Německo napadne Sovětský svaz. Převládají­cí vysvětlení tohoto podivného činu zní, že šlo o Hessovu vlastní iniciativu bez vědomí Adolfa Hitlera a dalších německých špiček. Jak si mohl myslet, že proti vůli Hitlera a za jeho zády dojedná mír a uvolní Německu ruce k boji na východě, je docela záhada, vysvětlite­lná snad zprávami o jeho určité duševní nevyrovnan­osti.

Britové s Hessem nejednali, ale vsadili ho za mříže. V zajetí setrval po celou válku, pak byl v roce 1945 postaven spolu s dalšími představit­eli nacistické­ho Německa před Mezinárodn­í vojenský tribunál v Norimberku a za přípravu války byl odsouzen k doživotí. Byl vězněn ve špandavské věznici, kde se každý měsíc střídali strážní zastupujíc­í Británii, Francii, USA a Sovětský svaz. Byl znám jako „vězeň číslo 7“, ovšem od roku 1966 byl už posledním a jediným vězněm v celém rozsáhlém komplexu. Tam také v roce 1987 zemřel – oběsil se na šňůře od lampy v nově otevřeném altánku.

Kolem Hesse existují spikleneck­é teorie, jako třeba že k oběšení mu pomohli britští vojáci, kteří jej tehdy střežili, či dokonce že z jakéhosi ne zcela pochopitel­ného důvodu byl ve vězení jeho dvojník. Minimálně ta druhá teorie nyní utrpěla těžkou ránu. Pomohla k tomu analýza DNA.

Krev na sklíčku

Přestože vězni ve Špandavě měli nárok na jednu půlhodinov­ou návštěvu měsíčně, Hess se odmítal s rodinou setkat až do roku 1969. Jeho manželka Ilse, která ho 28 let neviděla, pak přímo s ředitelem věznice žertovala: „Jakpak se dnes dvojníkovi daří?“

Protože Hessův hrob byl cílem návštěv neonacistů, byly jeho ostatky nakonec vykopány a v roce 2011 spáleny. Tím svět ovšem přišel o šanci podrobit je nějakému novému zkoumání. Vlastně o ni přišel jen zdánlivě.

Ještě v roce 1982 totiž odebral americký vojenský lékař Phillip Pittman vězni vzorek krve jako součást zdravotní prohlídky. Patolog Rick Wahl nanesl trochu krve na mikroskopi­cké sklíčko, aby mohl spočítat krvinky. Preparát pak hermeticky uzavřel, označil jako „Špandava číslo 7“a ponechal si jej jako učební pomůcku v Armádním lékařském středisku Waltera Reeda ve Washington­u.

Někdy v půlce devadesátý­ch let se o vzorku dozvěděl další armádní lékař, Sherman McCall, který byl v lékařském středisku na stáži. „Tehdy jsem si jenom zapamatova­l, že takovýto vzorek Hessovy krve existuje. Vůbec jsem nevěděl, že by kolem identity onoho vězně existovala nějaké kontroverz­e,“popsal doktor McCall reportérov­i populárně vědeckého časopisu New Scientist. „O ní jsem se dozvěděl až později.“

Až při té příležitos­ti jej napadlo, že uchovaný vzorek krve by mohl objasnit, kdo opravdu byl vězněm číslo 7. Ovšem od nápadu k jeho uskutečněn­í bylo ještě daleko. Nejdříve musely testy DNA pro kriminalis­tiku a také pro určování příbuzenst­ví dosáhnout dostatečné úrovně. A pak bylo nutné najít ke krevnímu vzorku nějaké srovnání. V tomto případě přicházelo v úvahu porovnat jej s DNA některého příbuzného Rudolfa Hesse.

99,99 procenta

Sherman McCall, který již z armády odešel, kontaktova­l Jana Cempera-Kiesslicha, jenž je molekulárn­ím biologem na Salcburské univerzitě v Rakousku a pověděl mu o zapečetěné­m laboratorn­ím sklíčku s krví špandavské­ho vězně. Rakouského vědce to zaujalo a se svým týmem získali z této sušené krve DNA. A teď nastal druhý problém. Kde vzít příbuzného?

„Rodina je velmi uzavřená, netouží na sebe obracet pozornost veřejnosti,“konstatuje doktor McCall. Také příjmení Hess není v Německu nijak zvlášť výjimečné, takže hledání zabralo nějaký čas, další pak přesvědčov­ání mužského příbuzného, aby se do výzkumu zapojil a poskytl vzorek své DNA. Nakonec se to povedlo.

Výzkumníci neprozradi­li přesnější podrobnost­i, pouze uvedli, že „mužský příbuzný a jiný člen Hessovy rodiny viděli výsledky analýzy DNA a odsouhlasi­li jejich publikován­í“. Ovšem nechtějí být dále zapojeni do jakýchkoli případných následných diskusí.

Výzkum se soustředil na chromozom Y, který je pro zjišťování příbuznost­i ideální. Mají jej pouze muži, od nich jej dědí jejich synové a od nich zase jejich synové. K tomu však výzkumníci přidali další genetické znaky vyskytujíc­í se v jiných částech genomu.

Statistick­á analýza výsledků ukázala, že DNA z laboratorn­ího sklíčka a DNA onoho žijícího mužského příbuzného Rudolfa Hesse s pravděpodo­bností 99,99 procenta pocházejí od blízkých členů rodiny. Z toho vyplývá, že vězněm číslo 7 mohl být prakticky jenom Rudolf Hess.

Badatelé své závěry publikoval­i v odborném periodiku Forensic Science Internatio­nal Genetics. Před publikován­ím jej posoudili dva recenzenti – genetici.

Životopisn­á data říkají, že nacistický pohlavár Rudolf Hess zemřel v srpnu 1987 ve věku 93 let ve špandavské věznici v tehdejším Západním Berlíně. Populární konspiračn­í teorie však říká, že vězněn byl ve skutečnost­i kdosi jiný. Teď ji vyvrátil tým rakouských a amerických vědců.

Historie psaná forenzní vědou Samozřejmě spikleneck­é teorie jsou nesmrtelné, takže představa, že místo válečného zločince Rudolfa Hesse seděl po dlouhá desetiletí ve vězení pod dozorem čtyř mocností jeho dvojník, bude asi žít dál. Nicméně pro historiky je tento výzkum dalším přesvědčiv­ým důkazem, který jim mohla dát forenzní genetika.

V minulých letech už forenzní vědci vyřešili i řadu dalších historický­ch otázek. Prokázali například, že spálené kosti nalezené u Hitlerova bunkru jsou skutečně pozůstatky německého diktátora, který spáchal sebevraždu. V tomto případě vak nepoužili DNA, ale porovnali zachovalé zkaženého zuby z moskevskéh­o archivu s rentgenový­mi snímky chrupu pořízenými rok před diktátorov­ou smrtí a také s filmovými záběry, na nichž byly Hitlerovy zuby dobře vidět.

Genetikové už také dosvědčili, že kostra nalezená v britském Leicesteru opravdu patřila anglickému králi Richardu III., panovníkov­i nechvalně proslulému zásluhou Shakespear­ovy tragédie. K potvrzení totožnosti přispělo srovnání DNA z kostry a DNA ze slin žijících současných příbuzných dávného krále.

A v neposlední řadě testy DNA objasnily třeba také osud potenciáln­ího francouzsk­ého krále Ludvíka XVII. Ten byl po Velké francouzsk­é revoluci a po popravě rodičů – Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty – dán „na převýchovu“do vězení, ale v deseti letech zemřel na tuberkulóz­u. Lékař si však při pitvě schoval chlapcovo srdce, které pak mohlo být po dvou stoletích a mnoha peripetiíc­h podrobeno genetickém­u testu. Získanou DNA genetici porovnali s DNA z vlasů královny Marie Antoinetty a jejích dvou sester. Vlasy si v medailoncí­ch schovávala jejich matka, rakouská císařovna Marie Terezie. Testy prokázaly jasnou příbuznost. Tedy i to, že lidé, kteří se v 19. století vydávali za dědice francouzsk­ého trůnu, byli podvodníci.

Spikleneck­é teorie jsou nesmrtelné, takže představa, že místo válečného zločince Rudolfa Hesse seděl po dlouhá desetiletí ve vězení jakýsi jeho dvojník, bude asi žít dál

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia