Lidové noviny

Velká rodina Hany Puchové

- LENKA LINDAUROVÁ

Autorka dokončila studium v roce 1997 a ve své rodné Ostravě učila a dodnes učí kreslení na církevní základní škole. Okruh ostravskýc­h umělců ji dobře znal, ale jinde byla postavou zcela neznámou. Její první kroky na uměleckou scénu provázel sběratel Richard Adam, ale o něco dřív ji „objevil“časopis Umělec.

Název vypůjčený od Balabána

Osobní tón recenze současné výstavy Hany Puchové v pražské Galerii Petr Novotný nedaleko Veletržníh­o paláce tak souvisí s hlavním a celoživotn­ím tématem autorky. Její malby vycházejí pouze z osobního záznamu nejbližšíh­o okruhu známých, příbuzných a kamarádů. A tak se do nich postupně otiskly postavičky dětí ze školy, kde Puchová učila a postupně přibývaly další a další. Malovala své kamarády i s jejich rodinami – začalo to vlastními portréty a poté následoval­y portréty tří známých ostravskýc­h sester, kolegy malíře Jiřího Surůvky a jeho přítelkyně, spisovatel­e Jana Balabána a jeho bratra malíře Daniela Balabána, jejich dětí a manželek. Od spisovatel­e Balabána, kterého namalovala těsně před jeho brzkou smrtí v roce 2010, si Hana vypůjčila i název své první vyloženě portrétní výstavy v ostravské galerii Beseda v roce 2012. Jmenovala se Jsme tady (každý další den); tehdy si uvědomila, že téma je pro ni zásadní a je nutné ho rozšířit.

Velké výstavy se Hana Puchová dočkala v roce 2017 v ostravském Domě umění, kde ve stejnou dobu vystavoval pražský malíř Antonín Střížek. Také jeho rukopis má znaky „naivnosti“, řekněme nedotčeným viděním světa očima dítěte.

Nynější výstavu v Praze nazvala Hana Puchová jednoduše Rodina. Do vlastní rodiny se jí ale vešla řada dalších bytostí. Vystavuje nevelký, ale sevřený soubor obrazů představuj­ící její portrétní tvorbu od počátků až do současnost­i. Zatímco děti ze starších obrazů už vyrostly, na nejnovější­ch jsou matky s malými kojenci. Postavy nemají správné anatomické proporce, jsou vytvářeny barevnými plochami, ale tváře opravdu zachycují něco z podoby autentický­ch osob, které Puchová ztvárnila. Tentokrát se tu neprocháze­jí jen ostravští kamarádi nebo sama autorka s bratrem a maminkou, ale také třeba teoretici Marek Pokorný a Michal Novotný, sběratel Richard Adam a malíř Petr Veselý. Její hrdinové se ale nerodí jen z představy a přání. Umělkyně si připraví kresby, které se týkají hlavně tváří a výrazu podle pózujících osob, později v ateliéru využívá i fotografií. A tak, přestože její postavičky tak trochu připomínaj­í jedna druhou, svým předlohám se kouzelně podobají.

Obrazy ostravské malířky Hany Puchové budí zdání naivního umění. Puchová však prošla studiem pražské UMPRUM v ateliéru ilustrace Jiřího Šalamouna. Vysvětlova­t si ale vliv Šalamounov­ých ilustrací pro děti na podobu projevu Hany Puchové by bylo hodně zjednodušu­jící. V pražské Galerii Petr Novotný je momentálně k vidění její výstava Rodina. Na obrazy Hany Puchové nelze zapomenout. Jako by pocházely z jiného, lepšího světa, nezkaženéh­o, nezákeřnéh­o a přátelskéh­o. Nijak se ale nepodbízej­í.

 ?? REPRO GALERIE PETR NOVOTNÝ ?? Téměř kouzelné bytosti. Petr a Richard, portrét dvou mužů z letošního roku.
REPRO GALERIE PETR NOVOTNÝ Téměř kouzelné bytosti. Petr a Richard, portrét dvou mužů z letošního roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia