Lidové noviny

Klidně rok

Je známá jako módní revolucion­ářka, ona sama se ale nejvíc ze všeho cítí jako učitelka. Koneckonců, právě vášeň k učení ji přivedla k tomu, co dělá dnes. Ukazuje lidem, že nakupovat a žít se dá i jinak, než jsme většinou zvyklí. A že každým nákupem, který

-

víc a jaké výhody to pro ně má: móda je kvalitnějš­í, déle vydrží, a pokud máte na těle přírodní materiál, je to úplně jiný pocit než plast a tak dále. To už si musí člověk vyzkoušet sám…

LN Může se každý člověk oblékat smysluplně?

Ano. Ať jste bohatí, nebo chudí, ať milujete punk, či operu, to vůbec nehraje roli. Cesta k šetrnému životnímu stylu má u každého člověka úplně jinou podobu, může být třeba strašně dlouhá, nebo to bude naopak otázka několika měsíců, ale oblékat se smysluplně začíná vůlí říct si: Co je ta jedna věc, kterou můžu začít dělat jinak, abych ušetřila víc peněz a zároveň měla doma lepší oblečení? Je to vlastně úplně egocentric­ké rozhodnutí! (smích) A taky cesta k udržitelné­mu šatníku.

LN Takže stačí nakupovat méně věcí, ovšem kvalitnějš­ích?

To je první krok, který je úplně skvělý. Můžu vám říct, že jsem posledních pět let svého života žila na životním minimu, protože jsem začala podnikat. Přitom žiji v Paříži a podnikám v Čechách, kde se samozřejmě finance pohybují úplně jinde. I přesto mám ale úplně smysluplný a udržitelný šatník.

LN Jenže třeba si nové oblečení vůbec nechci kupovat...

To je velmi ojedinělé rozhodnutí, ale na několik měsíců bych takový nákupní detox klidně doporučila. Když chvíli přestanete nakupovat, sáhnete do svých zásob ve skříni a možná tam objevíte poklady. Můžete opravit, co máte doma. Nechat si podrazit boty nebo si vyměnit knoflíky na saku, které už vás omrzelo, a ono bude vypadat zase trochu jinak. Workshopů na upravování a opravování oblečení je ve velkých městech dost, případně zajděte pro radu k místní švadleně. Pak jsou tu second handy nebo swapy, kde můžete vyměnit oblečení s ostatními. Pokud něco potřebuji, zeptám se kamarádky, jestli něco takového už nevyřadila z šatníku. Největší blok je asi to, že se lidé stydí něco takového říct. Tím, že na něco mají peníze, vyjadřují svůj status a zařazují se do moderní společnost­i. Chtějí ukázat, že jsou úspěšní a hodně vydělávají, to je dnešní mantra.

LN Je to tak pořád, mění?

Na jedné straně je víc lidí, kteří žijí šetrně a denně přemýšlejí, jak být ještě ohleduplně­jší. Na straně druhé pumpujeme přírodu do čím dál tím větších extrémů a sociální problémy, kterých se denně nepřímo i přímo účastníme, nám zevšedněly. Ale jsou na světě ukazatele toho, že povědomí a šetrnost jsou na zemi stále častější. Zajímavé je, že touha po smysluplný­ch a čistých produktech stoupá dokonce rychleji v zemích, jako je Indie, než ve vyspělé Evropě. Marketingo­vé firmy dnes mluví o tzv. meaningful­l brandingu, což je nová éra brandingu, v němž je status, který honíme dnes, už téměř zapomenut. Oblečení v duchu meaningful­l brandingu znamená, že mám na sobě oblečení a značky, které říkají: Vážím si sebe, vážím si ostatních lidí a záleží mi na budoucnost­i planety pro naše děti.

nebo se to LN Je smysluplný šatník zároveň efektivní?

Určitě. Na našem webu Slou.cz je zdarma ke stažení e-book, který je právě o tom, jak mít vždy co na sebe. Jde o to, uvědomit si, které kousky vám sluší a které ne. V tom okamžiku začnete svou pozornost místo reklam a výloh směrovat k sobě. A nebudete už koukat na to, jak jsou oblečené slavné herečky. I když se trendy mění, vy si najdete každou sezonu jen pár kousků, které k vašemu stylu sedí, a o ně doplníte stávající šatník. Pak už nebudete běhat po obchodech s tím, že potřebujet­e všechny ty novinky, které vidíte. Budete vědět, co přesně vám v šatníku chybí, a nebudete dělat kompromisy. Vůbec nevadí, pokud budete například nové šaty hledat rok, než nějaké vyberete!

Ať jste bohatí, nebo chudí, ať milujete punk, či operu, to vůbec nehraje roli. Cesta k šetrnému životnímu stylu u každého vypadá jinak. Může být dlouhá, nebo to bude otázka pár měsíců. Můžete opravit, co máte doma. Nechat si podrazit boty nebo si vyměnit knoflíky na saku, které už vás omrzelo, a ono bude vypadat zase trochu jinak. Případně zajděte pro radu k místní švadleně.

LN Co vy sama nosíte? Kolik věcí máte v šatníku?

Přibližně 35. Šatník si vědomě buduji posledních pět let a musím říct, že teď se mi opravdu líbí, co v něm mám. Už tam mám skutečně věci kvalitní, lokální a z přírodních materiálů. Nad každým nákupem přemýšlím, investice do kvalitního kusu oblečení nebo bot je pro mě velké rozhodnutí. Pak ale vím, že mi ten kousek vydrží třeba dalších deset let.

LN Přestala jste nějaké věci úplně nosit?

Odstraňuji ty, které se na mně rozpadnou nebo mi nesedí velikostí, střihem nebo stylem. Ale jinak neexistuje nic, co bych vyřadila ze šatníku z nějakého vyššího principu. Mám doma šaty z polyesteru i z řetězců, které vydržely deset let. Vydržely zkoušku časem, takže už jsou udržitelné. Mám doma kožich z umělých vláken, u kterého vím, že se nikdy nerozpadne, takže ho musím nosit. Skvěle mi padne a slouží, tak si zaslouží, abych se o něj i já starala. Jediné, čemu se snažím vyhnout, jsou silonky. Se svým životním stylem mám spotřebu třeba dvou na den a tolik odpadu si nemohu vzít na svědomí.

LN O svém šatníku a vlastně i celé cestě životem jste loni vydala knihu Falešná Pařížanka. Jaké jsou ohlasy?

Od čtenářek mé knihy skvělé. Nejvíc mě potěšil e-mail od dámy, která žije v Podkrkonoš­í, miluje módu, Francii a Paříž. Psala mi, jak si po přečtení knih o francouzsk­é módě vždy stýskala, že nemá co na sebe, a ruinovala rodinný rozpočet. „Po přečtení vaší knihy mám poprvé pocit, že mám co na sebe.“A to já referuji z módní metropole. Jen se na zdejší život dívám z dost ojediněléh­o úhlu pohledu, a pokud jde o širokou veřejnost, často se setkávám s kritikou.

LN Čeho chcete svou prací dosáhnout?

Ráda bych viděla šetrnost jako standard. Ráda bych zažila svět, ve kterém neexistuje odpad a kde jsou všechny firmy certifikov­ané B corp. To znamená, že nesoutěží o to, kdo dělá nejlepší byznys na světě, ale kdo je nejlepší pro svět. K tomu bych chtěla přispět.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia