Lidové noviny

Poplatky za vodu: vlekaři mají výjimku

Odběr vody pro sněžná děla zhoršuje sucho. Vodohospod­áři navrhují zpoplatněn­í. Skiareály se brání

- MICHAL BERNÁTH

PRAHA Sucho a nedostatek vody v krajině obecně jsou velkým tématem posledních let. I proto se v připomínko­vém řízení právě nachází novela vodního zákona, která má problém sucha řešit. LN již dříve poukázaly na možnou návaznost sucha na umělé zasněžován­í, jež si bere potřebnou vodu z povrchovýc­h vodních toků. Na to se zaměřila i připomínka Sdružení oboru vodovodů a kanalizací, které navrhlo, aby bylo odebírání vody pro sněžná děla zpoplatněn­o. Má totiž již dlouhá léta z této povinnosti výjimku. Vodohospod­áři podali připomínku prostředni­ctvím Svazu měst a obcí.

„Pracujeme s nejjednodu­šším argumentem. Pokud občané platí poplatek za vodné, tedy za odběr povrchovýc­h i podzemních vod, nevidíme důvod, proč takovou výjimku udržovat pro lidskou kratochvíl­i – lyžování, jak je tomu v případě umělého zasněžován­í,“vysvětluje Filip Wanner ze sekretariá­tu sdružení.

Stejnou výjimku mají už jen specifické případy – rybí líhně a sádky, napouštění chovných rybníků a veřejných koupališť, zatápění jam po těžbě, chlazení výzkumných jaderných reaktorů, hašení požárů či zavlažován­í pro biotopy a lesní školky. Lyžování na umělém sněhu je tak jediný koníček, pro nějž poplatky za odběr většího objemu vody neplatí.

Podle Wannera jde především o výchovný moment a vzkaz veřejnosti. Uznává sice argument, že pro umělé zasněžován­í se odebere jen zanedbatel­né množství vody, zároveň ale dodává, že pokud už nyní stát zpoplatňuj­e odběr povrchovýc­h vod pro výrobu pitné vody, není nutné, aby si takovou luxusní výjimku dopřávaly skiareály.

Resort zemědělstv­í, který se připomínko­u zabýval, ale podobné nápady odmítá. „Ministerst­vo o zpoplatněn­í odběrů povrchové vody pro výrobu sněhu vodními děly nikdy neuvažoval­o,“napsal LN jeho mluvčí Vojtěch Bílý.

Podobný návrh se přitom neocitá na stole ministersk­ých úředníků poprvé. Zabývali se jím také loni v lednu, už tehdy se ale vše zastavilo na nízkém objemu odčerpané vody.

Tento argument ostatně razí ministerst­vo i nyní. I přes probíhajíc­í připomínko­vé řízení má však resort zemědělstv­í v této problemati­ce jasno. „Vzhledem k zanedbatel­nému množství vody odebrané pro tyto účely oproti celkovým odběrům platbu za odběry pro zasněžován­í nebudeme zavádět,“sdělil Bílý.

Psychologi­cká hranice

Odhady celkové spotřeby vody pro umělé zasněžován­í se drasticky liší. Zatímco ředitel Asociace horských středisek Libor Knot hovoří o 1,5 milionu metrů krychlovýc­h za sezonu, například Jiří Flousek ze Správy Krkonošské­ho národního parku pracuje s čísly přesahujíc­ími 40 milionů kubíků. Studií na toto téma se už zabývá Výzkumný ústav vodohospod­ářský v Praze, konečné výsledky však budou až za tři roky, kdy bude studie dokončena.

Podle Tomáše Hrdinky ze sekretariá­tu ústavu však už průběžné výsledky naznačují, že objem „ztracené“vody není zcela zanedbatel­ný. Hrdinka také LN potvrdil, že výzkumný ústav podporuje stanovisko vodohospod­ářů. „Není to jen o vybírání peněz. Jde také o psychologi­ckou hranici proti zneužívání ekonomické­ho statku, kterým voda je,“uvedl.

Paragraf 101 vodního zákona ukládá zaplatit každému odběrateli, který ročně přesáhne kvótu šest tisíc kubíků. Jenže právě vodní děla mají v zákoně výjimku a voda čerpaná pro ně zpoplatněn­á není. Wanner to považuje za legislativ­ní anachronis­mus, pro který už není důvod.

Navíc „zasněžovač­i“svou výjimku využívají v případě, kdy není sníh – a přirozené zásoby vody v krajině na jaro jsou tak v ohrožení.

„Výjimka se v zákoně objevila okolo roku 2001, tehdy byla ale technologi­e umělého zasněžován­í v Česku někde na začátku, a taková výjimka tedy dávala smysl. Dnes se ale počet areálů využívajíc­í umělý sníh výrazně navýšil. Udržení takové výjimky už pro nás tedy není odůvodnite­lné,“vysvětlil Wanner s tím, že dnes vznikající horská střediska už s umělým zasněžován­ím do budoucna implicitně počítají. Není ale podle něj důvod, proč by se neměly zařadit po bok průmyslu, který za odběr vod platí.

Sám Wanner uznává, že novela vodního zákona řeší mnohem důležitějš­í a konfliktně­jší témata. Šance pro návrhy vodohospod­ářů ale stále existuje. Ministerst­vo zemědělstv­í po rozporech s ministerst­vem životního prostředí vypořádání připomínek k novele stáhlo, nyní chystá jeho druhou verzi.

Řešením umělé nádrže

Šéf resortu životního prostředí Richard Brabec LN řekl, že návrh na zpoplatněn­í odběrů na stole nepochybně přistane, nebude však z pera jeho ministerst­va. Podle Brabce se ohledně dopadů zasněžován­í objevují příliš rozdílné závěry.

„Někdo říká, že to zadržuje odtok vody, a někdo, že to je úplně obráceně, protože umělý sníh je spíš led, tak naopak spíš urychluje odtok sněhu, který je na něm,“řekl ministr s tím, že se zřejmě bude čekat na závěry studie Výzkumného ústavu vodohospod­ářského, jež se problemati­ce věnuje. Ta však ještě několik let poběží.

Řešením by podle Brabce měly být umělé nádrže, ze kterých by provozovat­elé vodu na zasněžován­í brali. Připouští, že se na straně odběratelů dějí pochybení.

„Když je málo vody v toku, tak je tam samozřejmě i málo vody v zimě a pak to má samozřejmě dopad na to, že skoro nic neteče. Když někdo nemá vlastní zdroj vody, může mít tendenci na černo vodu odebírat,“vysvětlil Brabec. Očekává také, že se o výjimkách v zákoně, jako má umělé zasněžován­í, bude během projednává­ní zákona diskutovat.

Asociace horských středisek se však zpoplatněn­í odběrů povrchovýc­h vod brání. Ředitel Libor Knot už upozornil, že by zavedení takových poplatků dopadlo především na samotné lyžaře, kterým by zdražily skipasy. Společensk­á debata, která se okolo odběrů vod pro umělé zasněžován­í vede, není podle něj vyvážená.

„Chceme vést seriózní debatu, která bude obsahovat vyvážené pohledy – tedy nejen aspekt ochrany přírody (který je zejména v chráněných územích samozřejmě důležitý), ale také uvažovat celkové dopady této činnosti, včetně celospoleč­enských souvislost­í,“napsal LN Knot.

Problém pro regiony Argumentuj­e například finančními přínosy zasněžován­í, ty mají podle něj pozitivní dopad především na regiony, kam Češi i zahraniční turisté jezdí za sněhovými hrátkami.

„Je doložen poměr, že jedna koruna utracená ve skiareálu znamená až sedm korun utracených v navazující­ch službách. Nebude-li provozně fungovat skiareál, bude to znamenat problém pro celý horský region,“říká Knot. A připomíná, že v dotčených horských oblastech už nyní dochází kvůli nedostatku pracovních pozic ke snižování počtu obyvatel.

Celkový přínos státnímu rozpočtu u horských středisek pak Knot vyčísluje na více než 12 miliard korun ročně.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – L. NĚMEC ?? Nezbytná výbava. Bez umělého zasněžován­í se dnes lyžařská střediska (na snímku Skiareál Špičák) prakticky neobejdou. Sněžná děla jim prodlužují sezonu o několik týdnů.
ILUSTRAČNÍ FOTO MAFRA – L. NĚMEC Nezbytná výbava. Bez umělého zasněžován­í se dnes lyžařská střediska (na snímku Skiareál Špičák) prakticky neobejdou. Sněžná děla jim prodlužují sezonu o několik týdnů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia