Lidové noviny

Za ministra Ťoka není náhrada

Škatulata ve vládní sestavě se odkládají. Změny ministrů premiér Babiš ani koaliční ČSSD momentálně nenaznačuj­í

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Sjezd sociální demokracie chystaný na tento víkend měl být momentem, po kterém se dá vládní sestava do pohybu. Premiér Andrej Babiš (ANO) má s koaličním partnerem dohodu, že do podoby vládního kabinetu do začátku sjezdu neřízne. Hlavním adeptem na rezignaci je ministr dopravy Dan Ťok (ANO), jeho odcházení z vlády se však podle informací LN může značně protáhnout. Ministersk­ý předseda za něho zatím nemá náhradu, s potenciáln­ími kandidáty se totiž Babiš nedohodl. Ťokův odchod prosazují hlavně komunisté, kteří podpořili vznik menšinové vlády ANO a ČSSD. stavebních firem, jak to tady chodilo za působení kvazipravi­cových vlád. Třeba za Aleše Řebíčka a podobně,“řekl Andrej Babiš minulý týden v rozhovoru pro MF DNES. Nutno dodat, že to není poprvé, kdy v souvislost­i s Danem Ťokem zaznělo slovo rezignace. Už před rokem poskytl LN jakýsi „rezignační“rozhovor, ve funkci je však dodnes.

Dalším ohroženým členem vládní sestavy byl ministr školství Robert Plaga (za ANO). LN v lednu informoval­y, že ministr to má u Babiše nahnuté údajně kvůli své nedostateč­né komunikaci – jak na úrovni s premiérem, tak navenek vzhledem ke svému úřadu.

Vzápětí se však na adresu Plagy vzedmula silná vlna podpory, hlavně ze strany vysokoškol­ských organizací.

„Bylo překvapení, kolik organizací napsalo, jaký je pan Plaga skvělý ministr. To je přece dobrá zpráva pro vládu, ne? Ty řeči o jeho odvolání jste si vymysleli vy, novináři. Pan Plaga má svoje úkoly, musí školství reformovat a napravit tam spoustu věcí. Předpoklád­ám, že do konce února od něj dostanu konkrétní zprávu, co má za sebou, co plánuje, a budeme o tom spolu diskutovat,“řekl šéf ANO v citovaném rozhovoru.

Do kouta se vlastní neobratnos­tí před týdnem zahnala ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Nešikovně vysvětlova­la, proč mají Češi skoro nejdražší mobilní data v Evropě. Ministryně uvedla, že si za to mohou zákazníci sami – tím, že data málo využívají. Kdyby se operátorům zvedly příjmy, tarify by zlevnily, tvrdila ministryně. Tento názorový „masakr“zvedl ze židle premiéra Babiše, který s jejím výrokem nesouhlasi­l. Podle informací LN ministersk­ý předseda koncem minulého týdne sondoval, co o pozici Novákové míní jeho kolegové v hnutí ANO. Situace ale údajně nezašla tak daleko, že by premiér aktuálně přemýšlel o výměně ministryně.

U oranžových klid

Změny by se pro tuto chvíli nemusely udát ani u druhého člena menšinové koaliční vlády – sociální demokracie. Prezident Miloš Zeman se sice spolu s komunisty ustavičně dožaduje vyhazovu ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), premiér Babiš ani předseda „oranžových“Jan Hamáček o takovém kroku neuvažují. „Kritiku komunistů na moji adresu se mnou ministersk­ý předseda zatím neřešil,“řekl Petříček v neděli v televizi Prima. Ministr se na sjezdu uchází o post místopředs­edy strany a už pohrozil, že nezvolí-li ho straničtí kolegové, mohl by to vnímat jako vyjádření nedůvěry vůči své prozápadní zahraniční politice. Takový scénář by však hrozit neměl. Petříček má za sebou podporu silné pražské organizace ČSSD, kterou ze stínu řídí europoslan­ec a ministrův klíčový spojenec europoslan­ec Miroslav Poche.

V Lidovém domě se v uplynulých týdnech hovořilo o tom, zda z vlády nezmizí komunikačn­ě méně obratný ministr kultury Antonín Staněk. Podle aktuálních informací LN je však jeho pozice u šéfa partaje Hamáčka pevná.

 ?? FOTO MAFRA - PETR LEMBERK ?? Kritika se na hlavu ministra Dana Ťoka (za ANO) snesla zejména loni kolem Vánoc, kdy husté sněžení v kombinaci s rekonstruk­cí a bezohledno­u jízdou některých aut proměnily část dálnice D1 v řidičské martyrium.
FOTO MAFRA - PETR LEMBERK Kritika se na hlavu ministra Dana Ťoka (za ANO) snesla zejména loni kolem Vánoc, kdy husté sněžení v kombinaci s rekonstruk­cí a bezohledno­u jízdou některých aut proměnily část dálnice D1 v řidičské martyrium.
 ??  ?? Robert Plaga
Robert Plaga

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia